search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 12:36
MENU CLOSE

Τι δείχνουν τρεις δημοσκοπήσεις μετά την εκλογή Κασσελάκη – Ακρίβεια και φυσικές καταστροφές «πληγώνουν» την κυβέρνηση

28.09.2023 21:44
ekloges-new

Το πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τη στάση των πολιτών έναντι της κυβέρνησης, μετά το «τσουνάμι» προβλημάτων που προκάλεσαν η κακοκαιρία Daniel και Elias καταγράφουν τρεις δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν για τον Σκάι, τον Alpha και το Mega.

Στις 15,5 μονάδες καταγράφεται η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ.

Η ανάδειξη του κ. Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αλλάζει ουσιαστικά την εικόνα ως προς τα ποσοστά των κομμάτων.

Ετσι, στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 17% έναντι 32,5% της ΝΔ (διαφορά 15,5 ποσοστιαίες μονάδες), ενώ στο σενάριο της αναλογικής κατανομής των αναποφάσιστων η ΝΔ λαμβάνει 38% έναντι 19% του ΣΥΡΙΖΑ – στο σενάριο αυτό η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα φτάνει τις 19 ποσοστιαίες μονάδες. 

Καμπανάκι και για την κυβέρνηση αποτελούν δύο ευρήματα της δημοσκόπησης, αφού στην ερώτηση αν θεωρούν ότι στις 100 πρώτες μέρες της η κυβέρνηση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση θετικά απαντά το 40%, ενώ ότι κινείται προς λάθος κατεύθυνση απαντά το 51%.

Όμως, και στην κυβερνητική αντίδραση στις καταστροφές, το 54% απαντά ότι ήταν σε λάθος κατεύθυνση και το 39% απαντά ότι η κυβέρνηση αντέδρασε στη σωστή κατεύθυνση. 

Ζήτημα ενότητας στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν οι 6 στους 10

Ζήτημα ενότητας στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι υπάρχει μετά την εκλογή Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος, περίπου 6 στους 10 πολίτες (58%), όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

Την ίδια ώρα, μόλις το 17% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι αποτελεί πλεονέκτημα το γεγονός ότι ο κ. Κασσελάκης εμφανίσθηκε προ ολίγων μηνών στην πολιτική ζωή, το 27% θεωρεί ότι αυτό αποτελεί μειονέκτημα, ενώ το 46% απαντά ότι ουσιαστικά δεν τους κάνει ούτε κρύο, ούτε ζέστη.

Και η ίδια η δημοτικότητα του κ. Κασσελάκη όμως, φτάνει στο 28% -όπως και του Νίκου Ανδρουλάκη- με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διατηρεί το προβάδισμα με ποσοστό 43%.

Δεύτερος πιο δημοφιλής πολιτικός αρχηγός αναδεικνύεται με 39% ο κ. Κουτσούμπας, ενώ μια ανάσα πίσω από τους κ.Κασσελάκη και Ανδρουλάκη βρίσκεται η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Την ίδια στιγμή, οι 6 στους 10 ψηφοφόρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλώνουν ότι το κόμμα τους θα πάει «καλύτερα ή πολύ καλύτερα» με τη νέα ηγεσία, ενώ στο ίδιο ποσοστό δέχονται ότι υπάρχει θέμα με την ενότητα της Κουμουνδούρου», πράγμα που σημαίνει ότι αποδέχονται, αλλά δεν φοβούνται το ενδεχόμενο μίας διάσπασης. 

Δείτε εδώ όλη τη δημοσκόπηση της Pulse:

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Δυσαρέσκεια και απώλειες για την κυβέρνηση – «Δεν τραβάει» ο Κασσελάκης

Απογοήτευση σε όλα τα μέτωπα αποτυπώνει η δημοσκόπηση της Metron Analysis για το MEGA με τους πολίτες να βρίσκονται αντιμέτωποι με την ακρίβεια, τις τεράστιες φυσικές καταστροφές και την γενικότερη ανασφάλεια.

Ταυτόχρονα, από τις κυβερνητικές απώλειες ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να ωφελείται, ακόμη και μετά την συντριπτική νίκη του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος και τη μεγάλη προσέλευση του κόσμου στις εσωκομματικές διαδικασίες.

Η αλλαγή κλίματος αποτυπώνεται στην ερώτηση για το εάν τα πράγματα πηγαίνουν προς τη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση. Ενώ τον Ιούνιο το 49% υποστήριζε ότι τα πράγματα πάνε προς τη λάθος κατεύθυνση και το 44% προς τη σωστή, τώρα οι απαισιόδοξοι αγγίζουν το 62% και οι αισιόδοξοι μόλις το 32%.

Η ακρίβεια είναι το σημαντικότερο πρόβλημα καθώς την αναφέρει το 36%, με την οικονομία να ακολουθεί με 23% ενώ τους πολιτικούς και το πολιτικό σύστημα αναφέρει το 5%.

Αυτό αποτυπώνεται και στον δείκτη οικονομικής εμπιστοσύνης, που μετρά τον μέσο όρο του ισοζυγίου της αξιολόγησης της οικονομικής κατάστασης της χώρας (θετικές γνώμες – αρνητικές γνώμες) και το ισοζύγιο της πρόβλεψης για την οικονομία (θα καλυτερέψει – θα χειροτερέψει). Το -45% δείχνει ακριβώς ότι κυριαρχεί η απαισιοδοξία.

Η κυβέρνηση πιστώνεται στα θετικά την προσέλκυση τουρισμού, τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, την αμυντική θωράκιση της χώρας και την εξωτερική πολιτική.

Αντιθέτως, συγκεντρώνει πολύ αρνητικές γνώμες για την εγκληματικότητα (70%), για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού (69%), για την αντιμετώπιση της διαφθοράς (70%) και για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών (74% με μόλις 14% να θεωρεί ότι τα πήγε καλά).

Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση δεν «πέφτει» στη συνολική βαθμολογία για την αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου, 34% που είναι π.χ. ελαφρά καλύτερο από το 33% του περασμένου Μαρτίου, αν και παραμένει σαφώς χαμηλότερο της εκλογικής επιρροής της στις εκλογές του Ιουνίου.

Αντιθέτως, η αντιπολίτευση εξακολουθεί να δυσαρεστεί τους πολίτες. Μόνο το 12% έχει θετική αξιολόγηση για την αντιπολίτευση από 19% τον Μάιο, με τις αρνητικές αξιολογήσεις για την κυβέρνηση να αγγίζουν το 79%.

Παραμονές των αυτοδιοικητικών εκλογών καταγράφεται μικρότερο ενδιαφέρον σε σχέση με τον Ιούνιο ωστόσο εμφανίζεται σχετικά αυξημένο ενδιαφέρον των νέων.

Κασσελάκης: Η μικρότερη δημοτικότητα για νεοεκλεγέντα αρχηγό μείζονος κόμματος

Ο κ. Κασσελάκης εμφανίζει τη μικρότερη δημοτικότητα νεοεκλεγέντα ηγέτη μείζονος κόμματος στην πρόσφατη πολιτική ιστορία, σύμφωνα με την έρευνα της Metron Analysis.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η δημοσκόπηση έγινε αμέσως πριν και αμέσως μετά την εκλογή Κασσελάκη, δίχως έχει γίνει σαφές το πολιτικό του στίγμα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρά το κόστος των μεγάλων φυσικών καταστροφών, παραμένει ο πλέον δημοφιλής πολιτικός με 45% θετικές γνώμες έναντι 53% αρνητικών, ενώ ιδιαιτέρως δημοφιλής είναι και ο γενικός γραμματέας της ΚΕ της ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, με 40% θετικές γνώμες και 50% αρνητικές.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει 37% θετικές γνώμες και 54% αρνητικές, ενώ και η Ζωή Κωνσταντοπούλου έχει 35% θετικές και 58% αρνητικές.

Αντιθέτως, ο Στέφανος Κασσελάκης έχει μόνο 31% θετικές γνώμες, με τις αρνητικές να φτάνουν το 54%.

Το ποσοστό του Στέφανου Κασσελάκη κρίνεται ιδιαίτερα χαμηλό καθώς παραδοσιακά οι νεοεκλεγέντες ηγέτες κομμάτων τείνουν να έχουν ιδιαίτερα υψηλές δημοτικότητες. Ενδεικτικά ο Αλέξης Τσίπρας είχε 65% το Μάρτιο του 2008, ο Κυριάκος Μητσοτάκης 58% τον Ιανουάριο του 2016 και ο Νίκος Ανδρουλάκης 55% τον Δεκέμβριο του 2021.

Πρόθεση ψήφου: Χάνει 4,2% η ΝΔ σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση 

Η δημοσκόπηση δείχνει ότι το κλίμα απαισιοδοξίας και η δυσαρέσκεια για την οικονομία και για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών αποτυπώνεται και δημοσκοπικά, με την ΝΔ να υποχωρεί 4,2% σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση (29,7% έναντι 33,9%).

Όμως, ούτε και ο ΣΥΡΙΖΑ τα πάρει ιδιαίτερα καλά, καθώς από το 15,2% υποχωρεί στο 13,7%. Αντιθέτως, το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει στο 10,2% από 9,6% και το ΚΚΕ από το 6,5% πηγαίνει στο 7,7%.

Επειδή, η έρευνα έγινε πριν και μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη, η Metron Analysis παρουσιάζει τις αποκλίσεις πριν και μετά. Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ελάχιστα ενισχυμένος, πολύ λιγότερο σε σχέση με τη ΝΔ ή το ΚΚΕ, στοιχείο που επιβεβαιώνει ότι τα προβλήματα στην απήχηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραμένουν ενεργά.

Η ΝΔ διατηρεί υψηλότερη συσπείρωση στο 82%, το ΠΑΣΟΚ με 79%, ενώ ενδεικτική των προβλημάτων του ΣΥΡΙΖΑ η συσπείρωση στο 74%. Ενδιαφέρον έχει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τις μεγαλύτερες «διαρροές» προς το ΚΚΕ και ακολουθούν η Ελληνική Λύση και η Πλεύση Ελευθερίας.

Όλα αυτά αποτυπώνονται και στο πώς διαμορφώνεται η εκτίμηση ψήφου της Metron Analysis. Σύμφωνα με αυτή η ΝΔ υποχωρεί πάνω από 4% στο 36,4%, στοιχείο που καταγράφει πραγματικό πολιτικό κόστος. Όμως, δεν δείχνει να ωφελείται ο ΣΥΡΙΖΑ που επίσης υποχωρεί κατά 1%. Αντιθέτως, ενισχύονται το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ και στο ευρύτερο φάσμα της Ακροδεξιάς η Ελληνική Λύση.

Ενδιαφέρον και η ερώτηση που αφορά τα όρια εκλογικής επιρροής, γιατί εκεί φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα που θα μπορούσαν να ψηφίσουν οι ψηφοφόροι (και αντίστοιχα δεν θα το ψήφιζαν ποτέ) δείχνει να έχει μικρότερα όρια επιρροής όχι μόνο από τη ΝΔ αλλά και από το ΠΑΣΟΚ.

Ο καταλληλότερος…

Στις αυθόρμητες απαντήσεις για το ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός και ποιος εγγυάται καλύτερα την ομαλή λειτουργία των θεσμών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί ένα σαφές προβάδισμα. Όμως, έχει ενδιαφέρον ότι είναι ιδιαίτερα υψηλό το ποσοστό και των απαντήσεων «κανένας».

Δημοσκόπηση ALCO: Κίνηση προς το κέντρο ζητεί η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ – Στις 17 μονάδες η διαφορά με ΝΔ

Μεγάλο προβάδισμα εξακολουθεί να διατηρεί η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην δημοσκόπηση της ALCO για τον Alpha.

Στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων τα κόμματα συγκεντρώνουν:

ΝΔ: 32,3%
ΣΥΡΙΖΑ: 15,3%
ΠΑΣΟΚ: 11,8%
ΚΚΕ: 7,7%
Σπαρτιάτες: 4,5%
Ελληνική Λύση: 5%
Νίκη: 2,5%
Πλεύση Ελευθερίας: 2,7%

Την ίδια ώρα χειρότερη φαίνεται για το 40% των πολιτών, η εικόνα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά την εκλογή Κασσελάκη στην προεδρία του κόμματος. 17% το ίδιο κακή, 12% το ίδιο καλή και 14% καλύτερη, 17% δεν γνωρίζει και δεν απαντά. Στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, το 37% λέει καλύτερη, το 29% το ίδιο καλή, το 23% χειρότερη και το 2% το ίδιο κακή. Το 9% δεν γνωρίζει, δεν απαντά.

Για το ποια κατεύθυνση πρέπει να ακολουθήσει ο κ. Κασσελάκης, το 56% δηλώνει πως πρέπει να κατευθυνθεί προς την κεντροαριστερά, το 23% προς τα αριστερά, και το 9% την ίδια πολιτική. Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν 53% προς την κεντροαριστερά, το 34% προς τα αριστερά, το 6% την ίδια πολιτική.

Για το αν η Πολιτεία ανταποκρίθηκε επαρκώς στις κακοκαιρίες, το 49% λέει καθόλου, το 27% λίγο και το 19% αρκετά. Συγκεκριμένα οι κάτοικοι της Θεσσαλίας λένε 51% καθόλου, 21% λίγο και 22% αρκετά.

Σε ό,τι αφορά την παρέμβαση των Ενόπλων Δυνάμεων στην κακοκαιρία Daniel, 8 στους 10 λένε πολύ, ενώ οι κάτοικοι της Θεσσαλίας σε ποσοστό 75% επίσης δηλώνουν πολύ ικανοποιημένοι.

Διαβάστε επίσης:

Κοινή δήλωση Κασσελάκη – Φάμελλου: Κυβερνητικό πραξικόπημα σε ΑΔΑΕ και ΕΣΡ με ακροδεξιό deal

Έφη Αχτσιόγλου: Η πρώτη ανάρτηση μετά τις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ – Κατηγορεί τη ΝΔ για μεθοδεύσεις εις βάρος της ΑΔΑΕ

Δώρα Αυγέρη: «Εντυπωσιακά άτυχες» και οι ανεξάρτητες αρχές και η δημοκρατία με κυβέρνηση ΝΔ – Μητσοτάκη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 12:35