search
ΣΑΒΒΑΤΟ 01.06.2024 14:37
MENU CLOSE

Ο Ανδρουλάκης πήρε το… όπλο του

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2301
28/09/2023
29.09.2023 06:05
androulakis_2809_1460-820_new

Σε δύο φάσεις θα ξεδιπλωθεί η στρατηγική του Νίκου Ανδρουλάκη απέναντι στον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζει αρχικά μία πιο ήπια αντιπαράθεση μαζί του, καθώς σέβεται το ότι πρόσφατα εξελέγη. Στη Χαριλάου Τρικούπη δεν θα αλλάξουν πολλά από τη στρατηγική τους, αλλά κυρίως θα επαναφέρουν το προεκλογικό μέτωπο που είχαν με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η αλήθεια είναι πως – όπως έχει σημειωθεί και σε προηγούμενα ρεπορτάζ – το ΠΑΣΟΚ πέρασε έντονη φάση αυτοκριτικής καθώς δεν μπορούσε να κάνει σωστή εκτίμηση για το «ρεύμα Κασσελάκη». Κορυφαία στελέχη μιλούσαν περί «φούσκας», ενώ στο παρασκήνιο θεωρούσαν αδιαμφισβήτητο νικητή των εκλογών την Έφη Αχτσιόγλου. Το σίγουρο είναι ότι στη Χαριλάου Τρικούπη δεν μιλούν για «φαινόμενο Κασσελάκη», καθώς σταδιακά θεώρησαν ότι η ρητορική που χρησιμοποίησε, ο αγώνας που έδωσε αλλά και τα πρόσωπα που τον πλαισίωσαν έκαναν τη νίκη του πιο σίγουρη.

«Νίκησε η τοξικότητα»

Κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ εξηγεί στο «Ποντίκι» τους λόγους για τους οποίους κέρδισε ο Στέφανος Κασσελάκης τις εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ.

● Πολλοί ψηφοφόροι είχαν πειστεί ότι η υποψηφιότητά του είχε την ευλογία του Αλέξη Τσίπρα.

● Μεγάλο μέρος των φίλων – ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι για την ήττα το 2023 έπαιξε ρόλο η υπονόμευση του Τσίπρα, πράγμα το οποίο χρησιμοποίησε ο Κασσελάκης καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

● Ο Κασσελάκης εκφράζει τον σοσιαλμιντιακό λαϊκισμό και την αντιπολιτική, τα οποία είναι κυρίαρχα στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο «πολακισμός» είναι η ιδεολογική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ.

● Η αδυναμία των αντιπάλων του Κασσελάκη να καλλιεργήσουν εμπιστοσύνη με τους ψηφοφόρους.

● Από την ώρα που μπήκε στο παιχνίδι κατάφερε να εξάψει την περιέργεια και το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης.

● Οι αναλύσεις περί «φούσκας», «επικίνδυνου» αλλά και «ανεπαρκούς» έδωσαν παραπάνω γοητεία στο πρόσωπό του και τον ενίσχυσαν.

● Ο τρόπος που αντιπολιτεύτηκαν οι σύντροφοί του – με ιδεολογικά χαρακτηριστικά – δεν «συγκίνησε» τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ίδιο στέλεχος, βλέποντας πιθανό το ενδεχόμενο διάσπασης με τη φυγή στελεχών από τον ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζει ότι σε αυτή τη φάση στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει η «ηθική Αριστερά». Πλέον στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα «κλειδιά» τα έχουν ο καταδικασμένος από το Ειδικό Δικαστήριο Νίκος Παππάς και ο «τοξικός και ακραίος» Παύλος Πολάκης. Μάλιστα, όπως εξηγεί το ίδιο στέλεχος, ο Κασσελάκης λειτούργησε ως βιτρίνα για να «καμουφλάρει» την τοξικότητα του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζουν ότι ο Κασσελάκης είναι επικοινωνιακός, ωστόσο υπογραμμίζουν πως πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ «είναι κόμμα των πρώην ΑΝ.ΕΛΛ., του Πολάκη και του Παππά». Παράλληλα, ανεβάζοντας τους τόνους ακόμα περισσότερο, θεωρούν ότι είναι η «instagramική εκδοχή του Τσίπρα, με την οποία όμως δεν πέφτει ο Μητσοτάκης».

Με «ατζέντα Τσίπρα»

Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι έχουν βρει τον τρόπο με τον οποίο θα εκτεθεί πολιτικά ο Κασσελάκης. Λένε πως η ανεπάρκειά του σε μία σειρά ζητήματα είναι ήδη εμφανής, καθώς δεν μπορεί να σταθεί πολιτικά σε κανένα θέμα. Γι’ αυτό βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ «θα χτυπούν» τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ εκεί που πονάει.

Αυτό που θέλουν να αξιοποιήσουν στενοί συνεργάτες του Ανδρουλάκη είναι η «ατζέντα Τσίπρα». Δηλαδή θα ζητούν εξηγήσεις από τον Κασσελάκη για τη μετανάστευση και τις θέσεις που έχει. Για τα ελληνοτουρκικά και αν συμφωνεί / οραματίζεται τις Πρέσπες του Αιγαίου, ποιες είναι οι θέσεις του για τους θεσμούς και τι θέλει να κάνει με τη Δικαιοσύνη.

Την ίδια ώρα υπάρχουν φωνές στο ΠΑΣΟΚ οι οποίες λένε ότι πρέπει το κόμμα να στρίψει το τιμόνι πιο… αριστερά σε ό,τι έχει να κάνει με την ακρίβεια και την οικονομία. Το προφίλ του Κασσελάκη, λένε, δεν μπορεί να εκπροσωπήσει τις ανησυχίες των πολιτών επειδή δεν μπορεί να ταυτιστεί με την ελληνική πραγματικότητα, καθώς ο ίδιος δεν την ξέρει.

Χαρακτηρίζουν την ακρίβεια ως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα και επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση δεν κάνει κάτι ουσιαστικό για να την αντιμετωπίσει. Παράλληλα τονίζουν ότι τα βασικά είδη διατροφής έχουν αυξηθεί 30% μέσα σε δύο χρόνια, με τον πληθωρισμό τροφίμων να καταγράφει σταθερά διψήφιο ποσοστό εδώ και ενάμιση χρόνο.

Την ίδια ώρα κορυφαία στελέχη κάνουν λόγο για ανάγκη ενός νέου τρόπου διακυβέρνησης, ο οποίος θα «συνδέεται με την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πολλών και όχι των ισχυρών. Με την ουσία και όχι με την επικοινωνία. Με ένα κράτος δικαίου και ευθύνης και όχι με ένα κράτος περιορισμένης ευθύνης, που αντί να αναζητά λύσεις, αναζητά δικαιολογίες».

Πάντως, όπως λένε τα ίδια στελέχη, η τόσο μεγάλη προβολή του Κασσελάκη από τα ΜΜΕ λειτούργησε και ως «αντιπερισπασμός» καθώς ως διά μαγείας «εξαφανίστηκαν» τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Είναι πέρα από ξεκάθαρο ότι το «σκληρό ροκ» ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ επιστρέφει θυμίζοντας μάλιστα και τον προεκλογικό διμέτωπο.

Επιστροφές από ΣΥΡΙΖΑ;

Στο ερώτημα αν το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να δεχθεί στους κόλπους του «ΠΑΣΟΚΟγενή» στελέχη, τα οποία τα προηγούμενα χρόνια εντάχθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ, στο κόμμα υπάρχουν δύο φωνές. Η μία είναι πως πρέπει κάθε περίπτωση να διερευνηθεί ξεχωριστά, καθώς «δεν είναι όλοι το ίδιο», ενώ η άλλη, η κυρίαρχη, είναι πως το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να κλείσει την πόρτα. Πάντως, αυτό που γίνεται ξεκάθαρο είναι πως δεν πρόκειται να «αποκλειστούν» πρόσωπα από την κοινωνία ή τον συνδικαλισμό.

Διαβάστε επίσης:

Ελληνοτουρκικά: Σπριντ προσέγγισης με την Άγκυρα

Ο Μητσοτάκης στρέφεται στην καθημερινότητα μέσω θεσμικών παρεμβάσεων

ΣΥΡΙΖΑ: Η νέα εποχή Κασσελάκη και το ερώτημα του συνεδρίου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 01.06.2024 14:36