search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 13:37
MENU CLOSE

Λουκέτο στο ΟΑΚΑ, πρόβλημα στατικότητας στο στέγαστρο Καλατράβα – Ερωτήματα για την ασφάλεια των φιλάθλων στους πρόσφατους αγώνες

29.09.2023 20:10
kalatrava-765

Λουκέτο στο ΟΑΚΑ, το μεγαλύτερο στάδιο της χώρας που φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 αλλά και το ποδηλατοδρόμιο βάζει η κυβέρνηση, καθώς μελέτη του ΤΑΙΠΕΔ αποκάλυψε μεγάλο πρόβλημα στατικότητας των δύο στεγάστρων «Καλατράβα». Πόσο θα παραμείνει κλειστό, τι θα γίνει με τον ΠΑΟ

Το θέμα συζητείται στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να οργανωθούν οι ενδεδειγμένες κινήσεις, ενώ οι εξελίξεις βάζουν «φωτιά» στον ποδοσφαιρικό Παναθηναϊκό, όσον αφορά στα ευρωπαϊκά του παιχνίδια, καθώς το ΟΑΚΑ αποτελεί το «σπίτι» του στους ομίλους του Europa League. Επόμενη ευρωπαϊκή εντός έδρας υποχρέωση των «πράσινων» είναι στις 26/10 απέναντι στη Ρεν, για την 3η αγωνιστική της φάσης των ομίλων της διοργάνωσης, ενώ στην 6η και τελευταία αγωνιστική (14/12) υποδέχεται τη Μακάμπι Χάιφα. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το πρόβλημα στο στέγαστρο δεν μπορεί να λυθεί τόσο γρήγορα και οι πράσινοι δεν θα μπορέσουν να αγωνιστούν εκεί για τα ματς που έχουν να δώσουν στους ομίλους κόντρα σε Ρεν και Μακάμπι Χάιφα. Πλέον ο ΠΑΟ καλείται να βρει άλλη έδρα για να χρησιμοποιήσει, εκτός και αν η UEFA δώσει έγκριση να παίξει το τριφύλλι τα επόμενα παιχνίδια στην ιστορική του έδρα, τη Λεωφόρο που είναι και το επικρατέστερο σενάριο.

Δεν διευκρινίστηκε το διάστημα της αναστολής, παρά μόνο ότι τάχιστα θα ακολουθήσει και δεύτερη Μελέτη, προκειμένου να ερευνηθούν διεξοδικότερα και να επιβεβαιωθούν ή όχι τα στοιχεία της σημερινής πρώτης Μελέτης, ωστόσο οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο πως τα έργα που θα πρέπει να γίνουν θα διαρκέσουν τουλάχιστον εννιά μήνες.

Σημειώνεται ότι το στέγαστρο στο ΟΑΚΑ όπως και αυτό στο ποδηλατοδρόμιο, είναι και τα δύο έργα του διάσημου Ισπανού αρχιτέκτονα Σαντιάγο Καλατράβα, που κατασκευάστηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Όπως ενημέρωσε το ΟΑΚΑ, αναστέλλεται από σήμερα κάθε αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα στο Κεντρικό Στάδιο και στο Ποδηλατοδρόμιο του Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων στην Καλογρέζα, καθώς οι μεταλλικές κατασκευές του στεγάστρου Καλατράβα δεν ανταποκρίνονται στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας.

Δεκάδες χιλιάδες φίλαθλοι στους πρόσφατους αγώνες

Πάντως, ερωτηματικά προκύπτουν για την ασφάλεια των φιλάθλων του Παναθηναϊκού, αφού στις δύο πρώτες ευρωπαϊκές αναμετρήσεις του στο γήπεδο βρέθηκαν δεκάδες χιλιάδες οπαδοί της ομάδας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΟΑΚΑ:

«Στο πλαίσιο σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Αθλητισμού, του ΟΑΚΑ και του ΤΑΪΠΕΔ για το έργο «Ανακαίνιση Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών», παρελήφθη Μελέτη για την εκτεταμένη επιθεώρηση των μεταλλικών κατασκευών Καλατράβα και των πολυκαρβονικών των Στεγάστρων των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ.

Στη Μελέτη αναφέρεται ότι οι μεταλλικές κατασκευές του Στεγάστρου του Κεντρικού Σταδίου και του Ποδηλατοδρομίου δεν ανταποκρίνονται στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας.

Με βάση τα παραπάνω και με αίσθημα ευθύνης, αναστέλλεται από σήμερα κάθε αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα στο Κεντρικό Στάδιο και στο Ποδηλατοδρόμιο.

Θα ακολουθήσει τάχιστα και δεύτερη Μελέτη, προκειμένου να ερευνηθούν διεξοδικότερα και να επιβεβαιωθούν ή όχι τα στοιχεία της σημερινής Μελέτης.

Συμμεριζόμαστε την αναστάτωση στην αθλητική οικογένεια, όμως είναι κατανοητό ότι πρέπει να λειτουργήσουμε με μοναδικό γνώμονα την ασφάλεια αθλητών, αθλουμένων και φιλάθλων».

Όταν υπήρξε ταλάντωση κερκίδας

Σημειώνεται ότι και παλαιότερα είχαν συζητηθεί θέματα για την ασφάλεια του Ολυμπιακού Σταδίου, αφού κατά τη διάρκεια μιας ποδοσφαιρικής αναμέτρησης το 2018 υπήρξε ταλάντωση μίας κερκίδας, γεγονός που προκάλεσε ανησυχία στον κόσμο. Η διοίκηση του γηπέδου είχε διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Το στέγαστρο Καλατράβα, τοποθετήθηκε στις 18 Ιουλίου του 2004, λίγες μέρες πριν την επίσημη έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας και ζυγίζει 8.700 τόνους. Ωστόσο, όπως σχεδόν όλα τα ολυμπιακά ακίνητα, εγκαταλείφθηκε στη μοίρα του μόλις έσβησαν οι λαμπεροί προβολής των Ολυμπιακών Αγώνων, παρόλο που η αναμόρφωσή του με την προσθήκη του στεγάστρου κόστισε ουκ ολίγα.

Όπως έχει επιβεβαιώσει και ο Γενικός Διευθυντής του ΟΑΚΑ εδώ και περίπου 18 χρόνια δεν έχει γίνει συντήρηση.

«Πρώτιστο θέμα η ασφάλεια»

Με δήλωσή του, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης αναφέρθηκε στην απόφαση του ΟΑΚΑ να κλείσει το κεντρικό στάδιο και το ποδηλατοδρόμιο, μετά το ζήτημα που προέκυψε με το στέγαστρο Καλατράβα.

Ο υπουργός τόνισε πως αυτό που έχει προτεραιότητα είναι η ασφάλεια των αθλουμένων και των φιλάθλων και την προσεχή Δευτέρα θα προβεί σε ανακοινώσεις για τις ενέργειες που θα γίνουν προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα.

Πηγές από το αρμόδιο υπουργείο διαμηνύουν ότι η δεύτερη Μελέτη θα γίνει «το ταχύτερο δυνατόν», καθώς, αν επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα της πρώτης, τα δύο στάδια θα μείνουν κλειστά για τουλάχιστον δύο μήνες (υπάρχουν εκτιμήσεις ότι μπορεί να χρειαστεί πολύ περισσότερο).

Η ανακοίνωση του υπουργείου Αθλητισμού

«Κατόπιν της απόφασης του ΟΑΚΑ, που σε συνεννόηση με τον αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, ανέστειλε τις αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες στο Κεντρικό Στάδιο και στο Ποδηλατοδρόμιο, ο Υπουργός ήδη συνεργάζεται στενά με όλους τους αρμόδιους φορείς, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να αντιμετωπιστούν όσο το δυνατόν ταχύτερα τα προβλήματα που ανέκυψαν από αυτή την αναγκαία απόφαση.

Πρώτιστο μέλημά μας ήταν και παραμένει η ασφάλεια αθλητών, αθλουμένων και φιλάθλων.

Ο κ. Βρούτσης, την προσεχή Δευτέρα 2 Οκτωβρίου, θα προβεί σε ανακοινώσεις για τις περαιτέρω ενέργειες αντιμετώπισης των ζητημάτων που προκύπτουν στη λειτουργία της αθλητικής κοινότητας».

Διαβάστε επίσης:

Καθυστερήσεις στην Αττική Οδό λόγω φορτηγού που ακινητοποιήθηκε

Σεισμός στη Βραυρώνα – Αισθητός στην Αττική

Πατροκτονία στην Άρτα: Το τελευταίο τηλεφώνημα του πατέρα – «Ερχόμαστε, αλλά το παιδί είναι σε σύγχυση»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 13:34