search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24.05.2024 20:37
MENU CLOSE

Σκεπτικισμός από τις τάσεις για την ενημέρωση και τις ψηφιακές ειδήσεις

30.09.2023 09:24
media

Ο προβληματισμός για κατευθυνόμενη ενημέρωση μέσω αλγόριθμων και το διαρκώς μειούμενο ενδιαφέρον για τις ειδήσεις αποτελούν τις νέες προκλήσεις τις οποίες καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ιθύνοντες των δημοσιογραφικών οργανισμών στο Ηνωμένο Βασίλειο και όχι μόνον σε αυτό.

Το θέμα δεν είναι «παίξε – γέλασε», ούτε αντέχει υποτίμησης επειδή αφορά τη συγκεκριμένη «αγορά». Αντιθέτως έχει βαρύνουσα σημασία διότι το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με το έγκριτο ερευνητικό ινστιτούτο Ρόιτερς «Για τη μελέτη της Δημοσιογραφίας» του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, είναι δείκτης της παγκόσμιας τάσης.

Η παρατήρηση δεδομένων 12ετούς έρευνας- η μεγαλύτερη για την κατανάλωση ειδήσεων παγκοσμίως- δείχνει ότι το Νησί «ηγείται σε παγκόσμια κλίμακα στην αποκλιμάκωση του ενδιαφέροντος στις ειδήσεις» και ταυτόχρονα καταγράφεται εντεινόμενη δυσαρέσκεια από την ενημέρωση που διαμορφώνουν αλγόριθμοί στη ροή των ψηφιακών ειδήσεων.

Τις διαπιστώσεις αυτές μοιράστηκε ο Νικ Νιούμαν, ο δημοσιογράφος- επικεφαλής των ερευνών του Ινστιτούτου Ρόιτερς στη Σύνοδο Κορυφής «Future of Media Technology» εκδοτών και επικεφαλής ΜΜΕ της Αγγλίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο.

Η αποφυγή των ειδήσεων και η εκτόπιση των οργανισμών ενημέρωσης από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως κύρια πηγή ειδήσεων ήταν μεταξύ δέκα βασικών τάσεων.

«Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να αλλάξουν αυτό που βλέπουν στις ροές ειδήσεων είτε αλλάζοντας τους χρήστες που ακολουθούν στα σόσιαλ μίντια ή να τροποποιήσυν τους αλγόριθμους και τις ρυθμίσεις με διάφορους τρόπους», ενημερωσε ο Νίουμαν. «Όταν τους ρωτήσαμε τι είναι αυτό που τους δυσαρεστεί οι απαντήσεις δεν αφορούσαν στο ψυχαγωγικό περιεχόμενο. Ζητούμενο τους είναι η περισσότερη αξιοπιστία και η λιγότερη τοξικότητα», συνέχισε ο ερευνητής.

Το ινστιτούτο Ρόιτερς απευθύνθηκε σε ανθρώπους μέλη κοινωνιών χωρών με ισχυρές οικονομίες, στο πλαίσιο της έρευνας, για το βαθμό ενδιαφέροντος τους σχετικά με τις ειδήσεις.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο το ποσοστό εκείνων που ενδιαφέρονται «εξαιρετικά έως πολύ» από 70%, φέτος διαμορφώθηκε στο 43%. Μόνο σε Ισπανία και Αργεντινή καταγράφηκε μεγαλύτερη πτώση (34 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά σε κάθε μία).

«Το ενδιαφέρον για τις ειδήσεις έχει μειωθεί σημαντικά, ιδιαίτερα μετά την Πανδημία», σημείωσε ο Νιούμαν εκτιμώντας πως η αποστροφή για τις ειδήσεις οφείλεται στο γεγονός ότι «λένε ιστορίες αδυσώπητα καταθλιπτικές, ρίχνουν τη διάθεση και αγχώνουν, όπως οι ειδήσεις για την Οικονομία ή τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις συνέπεις του» σε συνδυασμό με το αίσθημα της αυτοσυντήρησης και την αναζήτηση τρόπου για την καλύτερη αξιοποίηση των ειδήσεων.

Διαβάστε επίσης:

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων του Σαββάτου (Video)

«Σπρώχνει» τον δείκτη τηλεθέασης προς τα πάνω ο «Σασμός»

Ο Alpha προσπέρασε το Mega και βρέθηκε ξανά στην κορυφή της τηλεθέασης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24.05.2024 20:35