search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 20:30
MENU CLOSE

Τρέχουν για έργα αποκατάστασης από τις φυσικές καταστροφές

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2301
28/09/2023
30.09.2023 06:07
erga zimies thessalia – new

Στα 686 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 420 εκατ. ευρώ για οδικά έργα, 180 εκατ. για τον σιδηρόδρομο – συν 86 εκατ. ευρώ για αντιδιαβρωτικά έργα σε Έβρο και Ροδόπη –, θα φτάσουν τα κονδύλια που θα δοθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης για τα έργα αποκατάστασης των ζημιών από τις φυσικές καταστροφές, ενώ συνολικά θα διατεθούν 2,25 δισ. ευρώ για την αποκατάσταση του συνόλου των πληγών, όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης.

Συγκεκριμένα ο υπουργός είπε ότι προστέθηκαν έργα 686 εκατομμυρίων ευρώ που προορίζονται κυρίως για τη Θεσσαλία, αλλά και ένα τμήμα για τον Έβρο.

Ειδικότερα προστέθηκαν 420 εκατομμύρια ευρώ για αποκατάσταση και επισκευή του οδικού δικτύου που έχει καταστραφεί και για τις γέφυρες που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές – γενικά είναι ένα έργο το οποίο πρέπει να «τρέξει» γρήγορα για να μπορέσει να επαναλειτουργήσει ορθά η περιοχή. Επίσης προστέθηκαν 180 εκατομμύρια ευρώ για το κατεστραμμένο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Σε εξέλιξη υπάρχουν εργασίες ανακατασκευής και πρόσφατα πέρασε η διάταξη νόμου ώστε όλες αυτές οι εργασίες – και στο κομμάτι του οδικού δικτύου και για τις γέφυρες και για το σιδηροδρομικό δίκτυο – να γίνουν με πολύ γρήγορες διαδικασίες και να μην υπάρξει καθυστέρηση στην ανάθεση των έργων.

Επίσης προστέθηκαν 86 εκατομμύρια για τον Έβρο και τη Ροδόπη για τις πρόσφατες πυρκαγιές, κυρίως έργα αντιδιαβρωτικά, μήπως και καταφέρει η κυβέρνηση να προλάβει τον χειμώνα – ειδικά στην περίπτωση που αποδειχθεί βαρύς.

Ωστόσο, όπως δήλωσε ο υπουργός, η κυβέρνηση θα επιμείνει να αυξηθούν και άλλο τα κονδύλια από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε. για αποζημιώσεις καταστροφών όπως οι φετινές. Να σημειωθεί ότι το εν λόγω ευρωπαϊκό ταμείο αποζημιώνει μόλις το 6% των ζημιών κρατικής δαπάνης (δημόσιων υποδομών κ.λπ.). Το αίτημα στην Ε.Ε. θα υποβληθεί αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία αποτίμησης των ζημιών από τις θεομηνίες, οι οποίες με πρόχειρους υπολογισμούς ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ.

Συνολικά όμως η ευρωπαϊκή βοήθεια στην Ελλάδα για τις καταστροφές θα ξεπεράσει αθροιστικά τα 3 δισ. ευρώ. Μέχρι το τέλος του έτους θα δοθούν 1,180 δισ. ευρώ για αποζημιώσεις, ενώ άλλο 1 δισ. θα φτάσουν οι ενισχύσεις άμεσης αρωγής που δίνονται μέσω ΕΣΠΑ.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση περιμένει την έγκριση από το Ecofin στις 8 Δεκεμβρίου για να αυξηθεί περαιτέρω, στα 36 δισ. ευρώ, το χρηματοδοτικό «πακέτο» του Ταμείου Ανάκαμψης, με την προσθήκη 5 δισ. ευρώ σε φθηνά δάνεια, ενώ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024 θα υποβληθεί το τέταρτο αίτημα για εκταμίευση κονδυλίων.

Μάλιστα ο Μιχάλης Αργυρού, πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, επισημαίνει ότι μετά την αναμενόμενη αύξηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης από 30,5 σε 36 δισ. τα κονδύλια από ΕΣΠΑ και RRF θα αντιστοιχούν σε υπερδιπλάσια κατά κεφαλήν ενίσχυση από τα αντίστοιχα κονδύλια του Σχεδίου Μάρσαλ.

Σύμφωνα πάντως με επίσημα στοιχεία, ο ρυθμός απορρόφησης πόρων του ΕΣΠΑ κατά την περίοδο 2019 – 2023 είναι διπλάσιος σε σχέση με την προηγούμενη τετραετία. Η απορρόφηση ήταν μόλις 24,5% το 2019 και σήμερα έχει ανεβεί στο 88%, με αποτέλεσμα να κατατάσσεται η χώρα στις τρεις πρώτες θέσεις της Ε.Ε.

Διαβάστε επίσης:

Ο Ανδρουλάκης πήρε το… όπλο του

Κέντρο: Η πιο μεγάλη πρόκληση για τον Κασσελάκη τους πρώτους μήνες της προεδρίας του

Ελληνοτουρκικά: Σπριντ προσέγγισης με την Άγκυρα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 20:29