search
ΤΕΤΑΡΤΗ 29.05.2024 00:36
MENU CLOSE

Βραχνάς για την κυβέρνηση ο γάμος ομοφύλων

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2301
28/09/2023
30.09.2023 06:02
maximou_megaro_new

Η παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη στην πολιτική ζωή του τόπου έφερε τα πάνω κάτω σε όλα τα κόμματα και φυσικά στην κυβέρνηση, καθώς ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αν μη τι άλλο, έχει προκαλέσει την περιέργεια των πολιτών. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο – όπου ξέρουν καλά τι πάει να πει επικοινωνία – αναγνωρίζουν ότι το χάρισμα του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε τους ψηφοφόρους στις κάλπες δίνοντας μία νέα δυναμική στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στις αναλύσεις που κάνουν τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, θεωρούν ότι ακόμα και η προσωπική ζωή του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ο οποίος από την πρώτη στιγμή μίλησε για τον σύντροφό του – μπορεί να φέρει ανατροπές στους ψηφοφόρους, καθώς ένα μεγάλο κομμάτι της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας είχε συνταχθεί στις τελευταίες εκλογές με τη Ν.Δ. προσδοκώντας ότι η κυβέρνηση θα φέρει προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τον νόμο για την ισότητα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών.

Μοιραία, λοιπόν, στην κυβέρνηση επανήλθε η συζήτηση σε αυτό το θέμα, καθώς το νομοσχέδιο αυτό – παρά το γεγονός ότι προεκλογικά η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί να το ψηφίσει – μπήκε μετά τις εκλογές στο συρτάρι με τα αζήτητα, ενώ τρία σημαντικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος διαφωνούν με αυτό.

Η τριάδα του «όχι»

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αντώνης Σαμαράς, ο Μάκης Βορίδης και ο Άδωνις Γεωργιάδης, εκφράζοντας το κομμάτι εκείνο της Ν.Δ. που έχει πολύ πιο συντηρητικές απόψεις και αδυνατεί να αντιληφθεί τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, έχουν διατυπώσει τις ενστάσεις τους και μιλούν για προβλήματα που θα φέρει η ψήφισή του στην κυβέρνηση.

Ο Σαμαράς άλλωστε σε ομιλία του είχε κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον θεσμό της οικογένειας και «σε όλους αυτούς τους επικίνδυνους νεολογισμούς» και είχε πει για το ποιος είναι ο ρόλος του πατέρα και της μητέρας:

«Υπάρχει ακόμα η τάση, σε κάποιες δυτικές χώρες, να υποκατασταθεί το ιερό πρόσωπο της μάνας και του πατέρα, στα επίσημα έγγραφα, με περιφράσεις του τύπου “γονέας ένα” και “γονέας δύο”. Κάποιοι προσπαθούν να το φέρουν κι εδώ αυτό. Δεν μπορεί όμως να περάσει. Η κοινωνία είναι κατηγορηματικά αντίθετη. Κι έχει δίκιο…».

Με την άποψη αυτή είχαν συνταχθεί πολλά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. Έτσι ο πρωθυπουργός, παρά τις εξαγγελίες που είχε κάνει για το σχετικό νομοσχέδιο, προτίμησε να βάλει στην άκρη τους όποιους σχεδιασμούς του.

Έτοιμο το νομοσχέδιο

Όμως η έλευση του Κασσελάκη στην πολιτική ζωή άλλαξε τα πράγματα. Όπως έλεγε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, η κοινωνία τελικά αποδείχτηκε πιο έτοιμη από ό,τι θα περίμενε κανείς και εκ του αποτελέσματος αποδέχθηκε το δικαίωμα του καθενός να επιλέξει «πώς θα πορευτεί στην προσωπική του ζωή». Το σχετικό νομοσχέδιο – λένε πάντα οι πληροφορίες – είναι ήδη έτοιμο κι αυτό που απομένει είναι να έρθει σε διαβούλευση με την Εκκλησία και τη Δεξιά της Δεξιάς μέσα στη Ν.Δ.

Στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναφερθεί στο θέμα λέγοντας ότι «ο χρόνος που θα επιλέξουμε να φέρουμε τη σχετική ρύθμιση προς ψήφιση στη Βουλή, προφανώς είναι μια δική μου απόφαση. Όμως ισχύει στο ακέραιο αυτό που έχω πει προεκλογικά και μετεκλογικά. Είναι ένα ζήτημα που μέσα σε αυτή την τετραετία αυτή η κυβέρνηση θα το επιλύσει».

Προκειμένου πάντως να αντιμετωπιστούν τα πρώτα προβλήματα με τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, η οποία περιμένει εδώ και πολύ καιρό να μπει προς ψήφιση το σχετικό νομοσχέδιο, το Μέγαρο Μαξίμου θεώρησε ότι θα πρέπει να επαναλάβει τις κυβερνητικές δεσμεύσεις καθώς επίσης και την πρόθεση του πρωθυπουργού να προχωρήσει στις αλλαγές. Και αυτό διότι η παρουσία του Κασσελάκη αναπτέρωσε το ηθικό της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και σε μεγάλο βαθμό τη συσπείρωσε γύρω του.

Έτσι ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, αφού ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός πιστεύει στην ισότητα στον γάμο και θα φέρει στη Βουλή το νομοσχέδιο, πρόσθεσε ότι «είμαι κι εγώ παντρεμένος στο εξωτερικό με τον σύντροφό μου» αναδεικνύοντας το νομοθετικό κενό που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη χώρα μας.

Θέμα στοιχειωδών δικαιωμάτων

Στο νέο νομοθετικό πλαίσιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση «αγκάθι» είναι το θέμα της τεκνοθεσίας, δεδομένου ότι ο νόμος σήμερα δεν επιτρέπει την υιοθεσία παιδιών από άτομα του ιδίου φύλλου.

Οι πληροφορίες λένε ότι η εκτίμηση που υπάρχει σε πολλά κυβερνητικά στελέχη είναι πως το θέμα αυτό θα πρέπει να λυθεί παράλληλα με τη νομοθετική παρέμβαση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. «Αυτά τα δύο θέματα συνδέονται. Αν δεν επιλυθούν μαζί, πρέπει να εξεταστεί ο κίνδυνος ο νόμος να καταπέσει» έλεγαν στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.

Φυσικά υπάρχει και η άλλη άποψη, που λέει ότι η συγκεκριμένη στιγμή δεν είναι η κατάλληλη για να εξεταστεί αυτό το θέμα, καθώς θα υπάρξουν αντιδράσεις.

Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού αναφέρθηκε στο θέμα αυτό λέγοντας ότι σήμερα ζευγάρια ΛΟΑΤΚΙ έχουν ήδη παιδιά, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα με άλλα παιδιά. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι, στις περιπτώσεις που πεθαίνει ο βιολογικός του γονέας, το παιδί δεν παραμένει με τον μη βιολογικό γονέα, αλλά καταλήγει σε ίδρυμα, ενώ το παιδί δεν έχει δικαίωμα στην κληρονομιά (από τον βιολογικό γονέα) επειδή δεν έχει νόμιμη μοίρα.

Ωστόσο υπάρχει και μια δεύτερη σχολή σκέψης στο κυβερνητικό επιτελείο, που πιστεύει ότι το θέμα της ισότητας και στην υιοθεσία είναι ένα δύσκολο ζήτημα και ότι τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να λυθεί.

Διαβάστε επίσης:

Με τη βοήθεια της Ελληνικής Λύσης «πέρασαν» τα νέα μέλη της ΑΔΑΕ και το ΕΣΡ

Στο Μαξίμου η Επίτροπος για τις Διεθνείς Εταιρικές Σχέσεις – Τι συζητήθηκε

Νίνα Κασιμάτη: «Casus Belli η απομάκρυνσή μου από το Συμβούλιο της Ευρώπης» – Αιχμές κατά των συμβούλων Κασσελάκη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 29.05.2024 00:32