search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 15:25
MENU CLOSE

Η παράτολμη επίθεση Oυκρανών κομάντος στην Κριμαία – «Ήταν mission impossible» αλλά «η σημαία μας κυμάτισε » (videos)

02.10.2023 11:58
crimea_ukraine_russia_0210_1920-1080_new
credit: AP

Ένας στρατιώτης με αυτόματο όπλο βρίσκεται στην πλώρη ενός μικρού σκάφους. Ύστερα από λίγα δευτερόλεπτα βλέπουμε την εικόνα μιας ουκρανικής σημαίας στον τοίχο ενός μικρού ξύλινου κτίσματος. Με τη βοήθεια ενός φακού, μέσα στο σκοτάδι, κάποιοι έχουν τον χρόνο να βγάλουν μια αναμνηστική φωτογραφία. Οι εικόνες καταγράφονται και με κάμερα, σε ένα βίντεο 45 δευτερολέπτων.

Ήταν λίγο πριν τα ξημερώματα της 24ης Αυγούστου, Ημέρα της Εθνικής Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, όταν μια μικρή ομάδα ουκρανών βατραχανθρώπων πάτησε το πόδι στην Κριμαία, για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία, ύστερα από μια παράτολμη επιχείρηση τόνωσης του ηθικού των Ουκρανών.

«Η σημαία μας κυμάτισε στην ουκρανική Κριμαία», ανακοίνωσε με υπερηφάνεια το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, δίνοντας στη δημοσιότητα φωτογραφίες και βίντεο από την «ειδική επιχείρηση», που -κατά την ουκρανική ανακοίνωση- είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφεί πολύτιμος στρατιωτικός εξοπλισμών των Ρώσων και να σκοτωθούν αρκετοί άνδρες του εχθρού. Δεν διευκρινίζεται τι είδους εξοπλισμός καταστράφηκε, αλλά ο στόχος της επιχείρησης ήταν προφανώς άλλος.

Σε μία περίοδο έντονου προβληματισμού στη Δύση για την αναποτελεσματική ουκρανική αντεπίθεση, το Κίεβο δίνει στη δημοσιότητα τις εικόνες και περιγράφει μία επιχείρηση που θυμίζει πολεμική ταινία. Είναι προφανώς ένα φιλμ προπαγάνδας, όπως το χαρακτηρίζει η βρετανική Daily Mail, που περιγράφει σκηνές από τις ένδοξες μέρες της βρετανικής SAS, όταν έκανε επιθέσεις δολιοφθοράς πίσω από τις γραμμές του εχθρού, στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στην ένδοξη επιχείρηση του Αυγούστου, 10 τζετ σκι με 20 ουκρανούς βατραχανθρώπους έκαναν ένα τολμηρό ταξίδι 265 μιλίων στη Μαύρη Θάλασσα, για να φτάσουν μέχρι την Κριμαία, να επιχειρήσουν μία επίθεση και να επιστρέψουν στη βάση τους ύστερα από σφοδρή μάχη.

Αρχηγός της ομάδας ήταν ο Borghese, ο οποίος υποστηρίζει ότι οι άνδρες του αποβιβάστηκαν σε μία παραλία κοντά στο χωριό Ολενίβκα, στο δυτικό άκρο της Κριμαίας πριν από τα ξημερώματα. Κινήθηκαν με απόλυτη σιωπή και έφτασαν σε ένα ρωσικό φυλάκιο. Την ίδια ώρα πέντε ουκρανικά πλοία υποστήριξης έκαναν κινήσεις στο βόρειο άκρο της Κριμαίας ρίχνοντας για αντιπερισπασμό με αυτόματα όπλα και ρουκέτες, εναντίον θέσεων του ρωσικού στρατού.

Το σχέδιο των βατραχανθρώπων ήταν να παγιδεύσουν με εκρηκτικά το ρωσικό φυλάκιο, όπου υπήρχαν ραντάρ και άλλος εξοπλισμός ηλεκτρονικού πολέμου και να το ανατινάξουν.

Όμως λίγα μέτρα πριν φτάσουν στον στόχο μία ομάδα Ουκρανών εντοπίστηκε από τους Ρώσους και άρχισε μία χαοτική μάχη, με σφοδρή ανταλλαγή πυρών, στην οποία χρησιμοποιήθηκαν αντιαρματικά όπλα και ρουκέτες.

«Θέλαμε να καταλάβουμε το κέντρο ελέγχου των ραντάρ, να βάλουμε εκρηκτικά και να το ανατινάξουμε, αλλά επειδή ξεκίνησε η μάχη δεν μπορέσαμε να πλησιάσουμε χωρίς να γίνουμε αντιληπτοί», λέει ο διοικητής της ομάδας, στην εφημερίδα Times. Γι’ αυτό χρησιμοποίησαν ανταρματικά όπλα για να πλήξουν το φυλάκιο και να καταστρέψουν τις κεραίες και στη συνέχεια έσπευσαν να απομακρυνθούν με τα τζετ σκι.

Η μάχη διήρκεσε περίπου 30 λεπτά και οι Ουκρανοί λένε ότι κατάφεραν να προκαλέσουν ζημιές στο φυλάκιο και να καταστρέψουν τρία οχήματα.

Όταν ο αρχηγός έδωσε εντολή αναδίπλωσης, οι βατραχάνθρωποι συναντήθηκαν στην παραλία, επιβιβάστηκαν στα τζετ σκι και απομακρύνθηκαν, αφού έβαλαν μια ουκρανική σημαία και τράβηξαν αναμνηστικές φωτογραφίες.

Οι Ρώσοι τους καταδίωξαν με τέσσερα σκάφη Raptor, αλλά βρέθηκαν απέναντι σε ουκρανικό πολεμικό πλοίο που είχε σπεύσει για να καλύψει την οπισθοχώρηση των βατραχανθρώπων με τα τζετ σκι, την ώρα που είχαν απογειωθεί και ρωσικά αεροσκάφη.

Τα ρωσικά αεροσκάφη πετούσαν πάνω από την θαλάσσια περιοχή επί τέσσερις ώρες και προσπαθούσαν να χτυπήσουν τα τζετ σκι, αλλά δέχτηκαν πυρά με πυραύλους Στίγκερ.

Με τη βοήθεια του συννεφιασμένου καιρού οι Ουκρανοί απομακρύνθηκαν με ασφάλεια και επέστρεψαν σώοι στη βάση τους. Αν δεν τους είχε βοηθήσει ο καιρός τα πράγματα θα ήταν δύσκολα. Μία ώρα μετά την επιστροφή των βατραχανθρώπων ξέσπασε καταιγίδα, «κάτι που δείχνει ότι ο Θεός είναι μαζί μας», λέει ο Λέβαν, ένας από τους βατραχανθρώπους που πήραν μέρος στην παράτολμη επιχείρηση.

Οι Βρετανοί σύμβουλοι του ουκρανικού στρατού και μάλιστα τα μέλη της επίλεκτης ομάδας SAS, εξεπλάγησαν από την επιχείρηση που αποτόλμησαν οι Ουκρανοί, σύμφωνα με τον Λέβαν. Ο Ουκρανός λέει πως οι Βρετανοί σύμμαχοι έλεγαν πως αυτή ήταν μια επιχείρηση που δεν θα είχε καμία τύχη. «Ούτε οι Αμερικανοί, ούτε οι Βρετανοί μας έδιναν πιθανότητες επιτυχίας», λέει ο Λέβαν.

Το γεγονός ότι οι Ουκρανοί απέδειξαν στους συμμάχους τους πως έκαναν λάθος, αποδείχτηκε σημαντικό για την στρατιωτική ηγεσία στο Κίεβο, αφού έδειξαν πως μπορούν να ανοίξουν ένα νέο μέτωπο. Λίγες μέρες αργότερα επλήγη με βρετανικούς πυραύλους Storm Shadow το λιμάνι της Σεβαστούπολης, που χρησιμοποιείται από τους Ρώσους για τον εφοδιασμό του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, με συνέπεια να καταστραφεί ένα ρωσικό υποβρύχιο και ένα αποβατικό σκάφος.

Διαβάστε επίσης:

Μεξικό: Τουλάχιστον επτά νεκροί σε εκκλησία – Έπεσε η οροφή και τους πλάκωσε (photos)

Ινδία: Λεωφορείο γεμάτο κόσμο πέφτει με ταχύτητά μέσα σε ποτάμι

Τραγωδία στην Ισπανία: «Μαμά σ’ αγαπώ, θα πεθάνουμε» – Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από τη φωτιά στο κλαμπ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 15:24