search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 08:21
MENU CLOSE

Αχιλλέας Μπέος: Ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα για τη ΝΔ – Αποστάσεις, αλλά με μέτρο

03.10.2023 06:08
MPEOS
Eurokinissi

Σε πρόβλημα που δεν έχει εύκολη λύση, ειδικά στο «παρά πέντε» των αυτοδιοικητικών εκλογών, μετατρέπεται σταδιακά για τη ΝΔ ο sui generis (για να το πούμε όσο πιο επιεικώς γίνεται) δήμαρχος του Βόλου, Αχιλλέας Μπέος.

Το πρόβλημα είναι πλέον τόσο μεγάλο που ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος σε συμπεριφορές του δημάρχου που έχουν καταγραφεί το τελευταίο διάστημα, υποχρεώθηκε να πάρει αποστάσεις, λέγοντας ότι «καταδικάζω απερίφραστα οποιαδήποτε πράξη βίας, πόσω μάλλον αυτό το περιστατικό το οποίο περιγράψατε. Θέλω να επαναλάβω ότι ο κ. Μπέος δεν έχει την στήριξη της ΝΔ. Θέλω να θυμίσω μάλιστα ότι στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές εκλέχτηκε κόντρα στον υποψήφιο στον οποίο είχαμε δώσει μία διακριτική στήριξη».

Ωστόσο, ο Κ. Μητσοτάκης έσπευσε να σημειώσει ότι «από εκεί και πέρα, είναι θέμα των δημοτών του Βόλου να επιλέξουν ποιος είναι ο πιο κατάλληλος Δήμαρχος. Γι’ αυτό και επαναλαμβάνω αυτό που σας είπα πριν, ότι δεν δώσαμε καμία άλλη στήριξη πέραν των τριών μεγάλων Δήμων και θα μείνουμε απ’ έξω από αυτές τις αναμετρήσεις με θρησκευτική ευλάβεια», ουσιαστικά παίρνοντας μια κάποια απόσταση από τα γεγονότα που έχουν για «πρωταγωνιστή» τον Αχ. Μπέο το τελευταίο διάστημα.
Αποστάσεις, αλλά…

Παρόμοια ήταν και η απάντηση που έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, για το θέμα, λέγοντας ότι «καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε πράξη βίας από όποιον και αν προέρχεται και σε όποιον κι αν κατατείνει, όποιος και αν είναι το θύμα αυτής της πράξης. Είναι κάτι το οποίο οφείλει το σύνολο των ανθρώπων, που έχουν το οποιοδήποτε δημόσια αξίωμα, αλλά και το σύνολο των πολιτών να κάνει. Και, μάλιστα, αυτή η καταδίκη έγινε άμεσα με την πρώτη ανακοίνωση την οποία εκδώσαμε».

Εν συνεχεία ωστόσο, προτίμησε να επιτεθεί στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, σημειώνοντας ότι «καλεί τον πρωθυπουργό να άρει τη στήριξη από έναν δήμαρχο που δεν του την έχει δώσει ποτέ. […] Έρχεται, λοιπόν, βγάζει μια ανακοίνωση ο κ. Κασσελάκης, για τους όποιους λόγους – μπορεί για λόγους άγνοιας, μπορεί για να δημιουργήσει εντυπώσεις. Δεν είμαστε εμείς αυτοί οι οποίοι θα κρίνουμε τα αίτια. Απαντάμε ότι δεν έχουμε δώσει στήριξη. Ξεκάθαρα. Αυτό προκύπτει. Επανέρχεται και δεύτερη και τρίτη φορά. Με λίγα λόγια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ψεύδεται, ενώ υπάρχει σχετική απάντηση, τρεις φορές για το ίδιο θέμα μέσα σε μία βδομάδα».

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι η κυβέρνηση και η ΝΔ επιθυμούν να πάρουν απόσταση από τον Αχ. Μπέο. Και κάπου εδώ αρχίζει το πρόβλημα, που δεν είναι άλλο από το πόση απόσταση είναι αρκετή ώστε να γίνει σαφές ότι το κόμμα δεν στηρίζει τον δήμαρχο Βόλου, αλλά, ταυτόχρονα, να μην αποξενώσει τελείως τους ψηφοφόρους της ΝΔ στους οποίους ο Αχ. Μπέος φαίνεται ότι έχει σημαντική διείσδυση, ενόψει της κάλπης της Κυριακής. Ποιητική αδεία, θα μπορούσε κάποιος να πει ότι η ΝΔ αναζητά μια «ισορροπία τρόμου»: πιο κοντά και κινδυνεύει να κατηγορηθεί ότι στηρίζει απαράδεκτες συμπεριφορές. Πιο μακριά και υπάρχει ο κίνδυνος να χάσει ψηφοφόρους.

«Θα φανεί στο χειροκρότημα»

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι, σε ερώτημα αν αληθεύουν δημοσιεύματα που αποδίδουν στον Κ. Μητσοτάκη τη φράση «δεν υπάρχει καταλληλότερος από εσένα» την οποία φέρεται να είπε στον Αχ. Μπέο, ο Π. Μαρινάκης αρκέστηκε να μιλήσει για την ανάγκη συνεργασίας της κυβέρνησης με την τοπική αυτοδιοίκηση, ιδίως σε φάσεις κρίσης, όπως αυτή που βιώνει η Θεσσαλία, λέγοντας ότι «όπως είχε καθήκον και ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση συνεργάστηκαν με το σύνολο των αυτοδιοικητικών ανεξαρτήτως σε ποιόν χώρο ανήκουν. Δεν σημαίνει ότι όλοι οι δήμαρχοι της Θεσσαλίας πρόσκεινται στη ΝΔ ή είναι μέλη της ΝΔ ή έχουν υποστηριχθεί τις προηγούμενες εκλογές ή υποστηρίζονται τώρα από τη ΝΔ. Και ειδικά τώρα, που δεν έχουν δοθεί και καθόλου στηρίξεις, παρά μόνο στην Περιφέρεια Θεσσαλίας».

Από τα παραπάνω προφανώς προκύπτει και το δυσεπίλυτο πρόβλημα για την κυβέρνηση: σε μια – λόγω της συγκυρίας και των συνθηκών – κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, το κυβερνών κόμμα καλείται να κάνει πολύ λεπτούς χειρισμούς προκειμένου να μην «χρεωθεί» τα έργα και τις ημέρες του δημάρχου Βόλου, αλλά και να μην βρεθεί στη θέση να απομακρύνει ψηφοφόρους του που στηρίζουν τον Αχ. Μπέο στις δημοτικές εκλογές. Το αν θα τα καταφέρει, «θα φανεί στο χειροκρότημα».

Διαβάστε επίσης:

Κουτσούμπας: «Κανείς δεν έχει λευκή επιταγή από το λαό για να γράφει αντιλαϊκούς νόμους»

Κασσελάκης από Θεσσαλία: «Θα είμαι εκεί που κανένας δεν πάει, το δικό μας μεγάφωνο είναι η κοινωνία» – Ανέβηκε σε αγροτικό με πληγέντες, έβγαλε παπούτσια, φτυάρισε

Δημοσκόπηση MRB: Πώς αξιολογείται η κυβέρνηση στη διαχείριση των πλημμυρών – Η δημοτικότητα Κασσελάκη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 08:21