search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 21:10
MENU CLOSE

Banksy: Κινδυνεύει να αποκαλυφθεί η ταυτότητα του street artist

03.10.2023 13:32
BANKSY

Είναι ο πιο διάσημος καλλιτέχνης του δρόμου παγκοσμίως και έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να κρατήσει την ταυτότητά του κρυφή. Όλα αυτά μέχρι σήμερα, αφού ο Banksy κινδυνεύει να αναγκαστεί να αποκαλύψει το ποιος είναι.

Ο 52χρονος Banksy σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail κατηγορείται για δυσφήμιση.

Συγκατηγορούμενη είναι η εταιρεία που ίδρυσε ο Banksy – και ονόμασε Pest Control Ltd. Η εταιρεία πουλάει την τέχνη του, η οποία δημιουργείται πάντα μέσα σε ένα βράδυ, με τη χρήση ενός στένσιλ και κοσμεί πλέον τις πλευρές σπιτιών και τοίχους όχι μόνο στο Μπρίστολ και το Λονδίνο, αλλά παντού, από τη Δυτική Όχθη μέχρι το Ντιτρόιτ.

Ο άνδρας που ξεκίνησε τη διαμάχη είναι ο Andrew Gallagher, 56 ετών, ένας επιχειρηματίας που επένδυσε στη μουσική βιομηχανία, κάνοντας ρέιβ πάρτι τη δεκαετία του 1990, πριν εκμεταλλευτεί τις εμπορικές δυνατότητες του γκράφιτι.

«Δεν το είχα συνειδητοποιήσει εκείνη τη στιγμή, αλλά οι περισσότερες από τις φωτογραφίες που τράβηξα ήταν από ένα νέο παιδί στο μπλοκ που ονομαζόταν Banksy», εξήγησε σε συνέντευξή του πέρυσι, προσθέτοντας ότι οι κάρτες και άλλα εμπορεύματα που πουλάει είναι «προϊόντα σε προσιτές τιμές για θαυμαστές – και υπάρχουν εκατομμύρια θαυμαστές».

Αρνείται να συζητήσει την επικείμενη αντιπαράθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο, ενώ ο δικηγόρος του, ο Aaron Wood of Brandsmiths, λέει ότι οι λεπτομέρειες είναι προς το παρόν «εμπιστευτικές και θα παραμείνουν έτσι έως ότου ο Banksy ή η Pest Control υποβάλουν την αναγνώριση της υπηρεσίας. Για αυτόν τον λόγο», προσθέτει ο Wood, «δεν έχω την ελευθερία να πω περισσότερα για τον ισχυρισμό».

Ο Banksy και η εταιρία του δεν έχουν μιλήσει ακόμα για την υπόθεση. Αφού υπέβαλαν επιτυχώς αίτηση για εμπορικό σήμα της ΕΕ το 2014, είδαν ότι η απόφαση ανατράπηκε όταν ο Gallagher άσκησε έφεση το 2021.

Οι δικαστές σημείωσαν ότι ο Banksy, ο οποίος είχε δηλώσει παλαιότερα ότι «τα πνευματικά δικαιώματα είναι για τους ηττημένους», είχε εκφράσει εδώ και καιρό περιφρόνηση για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και πρόσθεσε ότι ήταν δύσκολο για αυτόν να επιμείνει στα πνευματικά δικαιώματα ενώ έμεινε ανώνυμος.

Πέρυσι, ωστόσο, ο Banksy κέρδισε μια ξεχωριστή δράση που επιβεβαίωσε το δικαίωμά του να κατοχυρώσει τη σειρά εικόνων του που δείχνει χιμπατζήδες με πινακίδες στο λαιμό τους.

Η εφημερίδα όπως είναι φυσικό θέτει το ερώτημα εάν ο καλλιτέχνης θα αναγκαστεί να δείξει το πρόσωπό του στο Ανώτατο Δικαστήριο. Η πραγματική ταυτότητα του Banksy δεν έχει επιβεβαιωθεί ποτέ.

Διαβάστε επίσης:

Νόμπελ Φυσικής 2023: Οι τρεις επιστήμονες που μοιράζονται το φετινό βραβείο

Οικονομικές προτάσεις για σκι στις ιταλικές και τις αυστριακές Άλπεις

Η… σούπερ γιαγιά από το Σικάγο: Έκανε ελεύθερη πτώση σε ηλικία 104 ετών και «βλέπει» τα ρεκόρ Γκίνες (videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 21:08