search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 15:28
MENU CLOSE

Γεροβασίλη για το συνέδριο: «Ίσως χρειαστεί να μετατεθεί για μετά τα Χριστούγεννα»

03.10.2023 12:42
gerovasili_0310_1460-820_new

Την εκτίμησή της ότι το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει μια μικρή αναβολή για λόγους επαρκούς προετοιμασίας, και δεν θα γίνει το Νοέμβριο αλλά ίσως χρειαστεί να πάει μετά τα Χριστούγεννα, κατέθεσε η Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας στο Attica TV.

Ειδικότερα, αφού σημείωσε ότι το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί και πως τα αρμόδια όργανα θα συνεδριάσουν και θα αποφασίσουν την ημερομηνία τις επόμενες ημέρες, ανέφερε τα εξής:

«Η απόφαση για το συνέδριο ήταν για τέλη Νοεμβρίου, αλλά εκτιμώ ότι μάλλον δεν είναι εφικτό να γίνει τότε με δεδομένο ότι χρειάζεται χρόνος προετοιμασίας. Πρέπει να συνεδριάσουν σε όλη την Ελλάδα τα όργανα, να εκλεγούν αντιπρόσωποι, να συζητήσουμε τις θέσεις του συνεδρίου, να φτιάξουμε όλο τον προσυνεδριακό διάλογο. Δεν είναι μια διαδικασία fast track, είναι μια βαθιά και ουσιαστική διαδικασία και εκτιμώ ότι μια μικρή αναβολή με δεδομένο ότι είναι νέος ο πρόεδρος και υπάρχουν και υποχρεώσεις. Ως προς το πότε θα γίνει, χωρίς να είμαι σε θέση να το προσδιορίσω επακριβώς, ίσως χρειαστεί να μετατεθεί για μετά τα Χριστούγεννα. Αυτό θα το συζητήσουμε φαντάζομαι τις επόμενες ημέρες στα αρμόδια όργανα».

Ως προς τη γενικότερη εσωκομματική κατάσταση μετά την εκλογή Κασσελάκη, σημείωσε πως «αναζητάμε τον βηματισμό μας, θα τον βρούμε και θα προχωρήσουμε».

Για τις αντιδράσεις από το «στρατόπεδο» της εσωκομματικής αντιπολίτευσης και το ενδεχόμενο διάσπασης η Όλγα Γεροβασίλη εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα κυριαρχήσει η ψυχραιμία μπροστά στο μείζον:

«Παρακολουθώντας όλες τις αντιδράσεις συντρόφων μας, πολλές τις  θεωρώ φυσιολογικές ως αγωνίες, μερικές ίσως περιττές, αλλά θα μου επιτρέψετε να είμαι πιο αισιόδοξη γιατί γνωρίζω πολύ καλά αυτόν τον χώρο και γνωρίζω ότι τελικά μετά από όλα αυτά θα κυριαρχήσει το μείζον ζητούμενο και εκτιμώ ότι ήδη στους περισσότερους κυριαρχεί. Λογικό και φυσιολογικό είναι να υπάρχουν αγωνίες και αμφισβητήσεις, όμως ας μην ξεχνάμε ότι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι λίγων ημερών πρόεδρος. Όλοι χρειαζόμαστε να γνωριστούμε, να ομογενοποιηθούμε και να προχωρήσουμε».

«Ιδιαίτερο το διακύβευμα των αυτοδιοικητικών στη Θεσσαλία»

Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές ανέφερε πως αποτελούν ισχυρό διακύβευμα για τις τοπικές κοινωνίες, ενώ παρατήρησε ότι αυτές οι εκλογές είναι ίσως οι πιο βουβές που έχουμε ζήσει. «Ο νόμος της ΝΔ αύξησε τον αριθμό των υποψηφίων  στα ψηφοδέλτια και ελάττωσε θέσεις των εκλεγόμενων. Με το δεδομένο ότι υπάρχουν διαφορετικοί συνδυασμοί,  αντιλαμβάνεσθε ότι οι τοπικές κοινωνίες εμπλέκονται εξολοκλήρου», πρόσθεσε η κ. Γεροβασίλη και τόνισε: «Πιστεύω ακράδαντα ότι είναι βαθιά πολιτικές εκλογές, όχι φυσικά με τα χαρακτηριστικά της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Δεν υπάρχουν ουδέτερες πολιτικές ούτε καλά και κακά παιδιά. Υπάρχουν πολιτικές που εφαρμόζονται προς όφελος κάποιων και εις βάρος κάποιων άλλων».

Ειδικά για την περίπτωση της Θεσσαλίας σημείωσε πως το διακύβευμα είναι ιδιαίτερο και άφησε αιχμές κατά του πρωθυπουργού, λέγοντας πως «τον κ. Αγοραστό τον θεωρεί καλό περιφερειάρχη ο κ. Μητσοτάκης όπως έχει θεωρήσει βεβαίως και τον κ. Μπέο ως τον καταλληλότερο δήμαρχο! Και η αλήθεια είναι ότι δεν άκουσα σήμερα να χαρακτηρίζει τον κ. Μπέο ως τον πλέον ακατάλληλο. Άρα: δεν είναι τυχαίες επιλογές αυτές και ήταν ειλικρινής ο κ. Μητσοτάκης όταν είπε ότι ταιριάζουμε άρα τους στηρίζουμε».

«Οι αυτοδιοικητικές βάση εκκίνησης για τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων»

Αναφορικά με τις συνεργασίες των προοδευτικών δυνάμεων σημείωσε μεταξύ άλλων πως «οι επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές μπορούν να λειτουργήσουν ως μία εκκίνηση με στελέχη του προοδευτικού χώρου να μπουν και να παίξουν δυνατά στα επόμενα χρόνια. Σε αυτές τις εκλογές για εμάς ο πήχυς δεν είναι προφανώς να χρωματίσουμε το χάρτη της Ελλάδας. Όμως υπάρχουν περιφέρειες  όπου παίζονται πολλά και η συνεργασία με τις ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις  και οι πιθανότητες β’ γύρου στις εκλογές  ίσως φέρουν ανατροπές».

«Συγκεντρωτικό κράτος Μητσοτάκη σε βάρος της Αυτοδιοίκησης»

Άσκησε κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στάση του στις αυτοδιοικητικές εκλογές καταλογίζοντάς του συγκεντρωτισμό στο κράτος και οπισθοχώρηση από τη λογική των αποκεντρωμένων αρμοδιοτήτων: Μεταξύ άλλων ανέφερε: «ο Πρωθυπουργός είπε ότι η ΝΔ στηρίζει συγκεκριμένα πρόσωπα γιατί της ταιριάζουν οι αντιλήψεις και οι επιλογές  που θα γίνουν από τις περιφέρειες της χώρας, με δεδομένο ότι υπάρχουν περίπου οκτώ δισεκατομμύρια να διατεθούν από το επόμενο ΕΣΠΑ . Η τοπική αυτοδιοίκηση όμως, εκ του συντάγματος, έχει και διεκδικεί διαρκώς και ορθώς την αυτονομία της. Δεν είναι δυνατόν το κεντρικό κράτος  να λειτουργεί εις βάρος των τοπικών κοινωνιών οι οποίες γνωρίζουν τις υπάρχουσες ανάγκες, προκρίνοντας τις επιλογές όσων  αντιπροσώπων είναι π.χ. αρεστοί ή ημέτεροι και αποκλείοντας όσους δεν είναι».

Τέλος σε σχέση με τις υποκλοπές χαρακτήρισε «λάθος» την επίθεση ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προσθέτοντας: «Γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι αυτός που κράτησε πολύ ψηλά στην ατζέντα του το θέμα αυτό από το 2021 μέχρι και την ημέρα του θεσμικού πραξικοπήματος της κυβέρνησης για την επιλογή μελών της ΑΔΑΕ. Δεν οπισθοχωρήσαμε ποτέ και ούτε θα το κάνουμε. Αν ο κ. Ανδρουλάκης επιλέγει να κάνει διμέτωπο είναι δικό του θέμα».

Διαβάστε επίσης:

Στέφανος Κασσελάκης: Έγινε δεκτός από τη Σακελλαροπούλου – O διάλογος μπροστά στην κάμερα (photos/video)

Βούτσης για Κασσελάκη: Δημιουργεί διχασμό – Για πρώτη φορά αρχηγός της Αντιπολίτευσης δεν είναι βουλευτής (Video)

Κασσελάκης: Νέα επίθεση σε Μητσοτάκη για τις πλημμύρες στην Καρδίτσα – υπόσχεται ότι ο ίδιος θα είναι… ντρέτος (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 15:26