search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 02:39
MENU CLOSE

ΟΑΚΑ: Τι προέβλεπαν οι όροι του διαγωνισμού για το στέγαστρο Καλατράβα – Τα τρία κρίσιμα ερωτήματα

03.10.2023 21:21
oaka kalatrava 7743- new

Το περιεχόμενο της προκήρυξης του διαγωνισμού για τη μελέτη που αφορά τη στατικότατα του στεγάστρου Καλατράβα στο ΟΑΚΑ έφερε στο φως ο Σκάι.

Σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού, η εταιρεία είχε την υποχρέωση αν εντοπίσει κάποιο πρόβλημα να ενημερώσει τις αρμόδιες διοικήσεις. Συγκεκριμένα, η ανάδοχος εταιρεία ΔΟΜΗ ΑΕ όφειλε να ενημερώνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα τις διοικήσεις του ΤΑΙΠΕΔ και του ΟΑΚΑ για τα ενδιάμεσα ευρήματα του ελέγχου.

Στο ρεπορτάζ του Σκάι παρουσιάζονται τρία χαρακτηριστικά αποσπάσματα που αναφέρονται στη συγκεκριμένη υποχρέωση που είχε η εταιρεία.

Α) Ο ανάδοχος υποχρεούται κατά την παροχή υπηρεσιών του να συνεργαστεί στενά με την ομάδα ελέγχου: στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, στελέχη του ΟΑΚΑ και τους συμβούλους τους.

Β) Ελαττωματικές συγκολλήσεις καταγράφονται λεπτομερώς και γίνεται άμεση ενημέρωση προς το ΤΑΙΠΕΔ και το ΟΑΚΑ ώστε να αποκαθίστανται

Γ) Μετά το τέλος του ελέγχου σύσφιξης γίνεται ενημέρωση προς το ΤΑΙΠΕΔ και το ΟΑΚΑ ώστε να αποκαθίστανται τυχόν βλάβες στη βαφή της κοχλίωσης.

Σύμφωνα λοιπόν, με τα παραπάνω προκύπτουν τρία ερωτήματα:

1)Το ΤΑΙΠΕΔ και το ΟΑΚΑ είχαν πράγματι ενημερωθεί από την ανάδοχη εταιρεία για τα ευρήματα του ελέγχου σε αυτό το διάστημα των 8,5 μηνών που κράτησε η περάτωση του διαγωνισμού για τον έλεγχο του στεγάστρου.

2)Αν ναι, γιατί δεν απηύθυναν οι διοικήσεις του ΤΑΙΠΕΔ και του ΟΑΚΑ προειδοποιήσεις προς τους ανθρώπους και τους οργανισμούς που χρησιμοποιούσαν το ΟΑΚΑ

3) Αν όχι, αυτό συνιστά αθέτηση των συμβατικών υποχρεώσεων της αναδόχου εταιρείας

Σε επικοινωνία που είχε ο ΣΚΑΪ με το ΤΑΙΠΕΔ προκύπτει ότι πράγματι υπήρχε επικοινωνία με τη ΔΟΜΗ ΑΕ που τήρησε τις συμβατικές της υποχρεώσεις. Ωστόσο, όπως επισημαίνει το τελικό αποτέλεσμα για την στατικότατα του στεγάστρου Καλατράβα προέκυψε μόνο μετά την υποβολή της τελικής μελέτης που έγινε τον περασμένο Αύγουστο.

Τι λένε οι ειδικοί για την στατικότητα του στεγάστρου

Την ίδια ώρα, ειδικοί που συμμετείχαν τόσο στον σχεδιασμό, όσο και στην κατασκευή αυτών των μεταλλικών στεγάστρων, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εμφανίζονται καθησυχαστικοί.

«Ακούς που λένε είναι ετοιμόρροπο έτοιμο να πέσει, τα οποία είναι αναιτιολόγητα και από άσχετους δεν θα είναι συνάδελφοι που γνωρίζουν τι σημαίνει ολική κατάρρευση. Μέχρι να φτάσουμε σε μία ολική κατάρρευση και να δει ο κόσμος το στάδιο Καλατράβα να καταρρεύσει, αυτό ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα δεν θα μπορούσα να το φανταστώ, έστω κι αν ζήσω άλλα 20 χρόνια» επισημαίνει ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ, Ιωάννης Ερμόπουλος

«Είναι μερικά προβληματικά σημεία, αλλά η ένταση που έχει δημιουργηθεί, οφείλω να ομολογήσω, ότι μου προξενεί εντύπωση» επισημαίνει ο πολιτικός μηχανικός, Φαίδων Καρυδάκης.

Διαβάστε επίσης:

Σεισμός 3,4 Ρίχτερ στη Μεθώνη: Τρίτη δόνηση για σήμερα κοντά στο ίδιο επίκεντρο

OAKA: «Το Ποδηλατοδρόμιο σε κάθε βροχή έμπαζε νερά» λέει ο παγκόσμιος πρωταθλητής Χρήστος Βολικάκης

Κακοκαιρία Daniel: Ανοίγει την Τετάρτη η πλατφόρμα για κάλυψη εξόδων έκτακτου ελέγχου ηλεκτρικών εγκαταστάσεων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 01:15