search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 15:16
MENU CLOSE

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η ΕΕ σπεύδει να καλύψει το κενό που αφήνουν οι ΗΠΑ σε όπλα και χρηματοδότηση

03.10.2023 06:06
oukrania ee- kievo – new

Τη δημιουργία πλαισίου προστασίας της Ουκρανίας στη διάρκεια του χειμώνα ζήτησε η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, Αναλένα Μπέρμποκ, εκφράζοντας φόβους για στοχευμένες επιθέσεις της Ρωσίας για να πληγούν οι ενεργειακές υποδομές της χώρας.

«Η Ουκρανία χρειάζεται πλάνο χειμερινής προστασίας έναντι αεροπορικών επιθέσεων, γεννήτριες και ενίσχυση της παροχής ενέργειας», δήλωσε η Μπέρμποκ στο Κίεβο, όπου έγινε για πρώτη φορά συνάντηση των επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας και μάλιστα με φόντο τις έντονες ανησυχίες που εκφράζονται για την στήριξη του Κιέβου μετά το «όχι» των Ρεπουμπλικανών  στα σχέδια της κυβέρνησης Μπάιντεν για πρόσθετη βοήθεια.  

«Είδαμε τον περασμένο χειμώνα τον βάρβαρο τρόπο με τον οποίον ο Ρώσος πρόεδρος διεξάγει αυτόν τον πόλεμο, με στοχευμένες επιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές, όπως τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας», δήλωσε η Μπέρμποκ.

Τετραπλασιασμός γερμανικών εξαγωγών όπλων στην Ουκρανία

Αλλά επειδή στην εποχή μας τίποτα δεν γίνεται με το χέρι στην καρδιά, αλλά με το χέρι στην τσέπη, ήρθε το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας για να εξηγήσει τι σημαίνει η ιδιαίτερη ευαισθησία της Γερμανίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών οι γερμανικές εξαγωγές στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία εκτοξεύτηκαν στα 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ, από την αρχή του χρόνου ως σήμερα- δηλαδή τετραπλασιάστηκαν σε σχέση με πέρυσι.

Αυτό σημαίνει ότι το Κίεβο είναι η κύρια αγορά για τα γερμανικά οπλικά συστήματα και στους πρώτους εννέα μήνες του έτους στην Ουκρανία διοχετεύεται πάνω από το ένα τρίτο των συνολικών εξαγωγών οπλικών συστημάτων της Γερμανίας.

Προφανώς η Γερμανία με τις εξαγωγές αυτές ενισχύει και την πολιτική επιρροή της στην Ουκρανία, την ώρα μάλιστα που ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν υφίσταται μία οδυνηρή ήττα από τους Ρεπουμπλικανούς που μπλόκαραν την περαιτέρω αύξηση της βοήθειας προς το Κίεβο.

Το αμερικανικό κενό (παρά τις υποσχέσεις Μπάιντεν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα), σπεύδουν τα εκμεταλλευτούν οι ευρωπαϊκές χώρες που υπόσχονται αυξημένα κονδύλια για την στήριξη της κυβέρνησης Ζελένσκι.

Δυτική κόπωση, βλέπει το Κρεμλίνο

Το Κρεμλίνο πάντως εκτιμά ότι θα αυξηθεί η κόπωση στη Δύση και κυρίως στις ΗΠΑ για την αδιάκοπη παροχή στήριξης στην Ουκρανία.

«Η κόπωση από την άνευ ορίων υποστήριξη του καθεστώτος του Κιέβου θα αυξηθεί σε διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας όμως ότι «η εμπλοκή της Ουάσινγκτον στον πόλεμο θα συνεχιστεί».

Από την άλλη πλευρά ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κούλεμπα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ουκρανία μπορεί να υπολογίζει στην αμερικανική υποστήριξη, παρά την απόφαση του Κογκρέσου να εξαιρέσει την χρηματοδότηση της Ουκρανίας από τον έκτακτο προϋπολογισμό δαπανών που συμφωνήθηκε για να αποφευχθεί μία παύση πληρωμών στις ΗΠΑ.

Οι Ρεπουμπλικανοί πιέζουν ασφυκτικά για να σταματήσει η αμερικανική βοήθεια, αλλά ο Κούλεμπα ισχυρίστηκε ότι «δεν αισθανόμαστε πως έχει αρθεί η αμερικανική υποστήριξη … γιατί οι ΗΠΑ γνωρίζουν ότι το διακύβευμα στην Ουκρανία υπερβαίνει κατά πολύ την Ουκρανία».

Διαβάστε επίσης:

Το… comeback του Στάλιν στη Ρωσία: 110 μνημεία και ο αριθμός ανεβαίνει…

Έλον Μασκ: «Τρολάρει» τον Ζελένσκι μέσω Twitter – «Όταν έχουν περάσει 5 λεπτά και δεν έχεις ζητήσει ένα δισ. σε οικονομική βοήθεια»

Στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης ο Τραμπ για να δικαστεί για απάτη 250 εκατ. δολαρίων – live

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 15:16