search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 10:17
MENU CLOSE

Να κόψει την… όρεξη συνταξιούχων δικαστών για αναδρομικά επιχειρεί η κυβέρνηση, μετά την απόφαση-βόμβα του Ελεγκτικού Συνεδρίου

04.10.2023 20:29
DIKASTIRIO

Να κόψει την όρεξη συνταξιούχων δικαστών αλλά και βουλευτών και να φρενάρει τις σκέψεις για μαζικές προσφυγές, επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών, μετά την απόφαση-βόμβα του Ελεγκτικού Συνεδρίου για καταβολή αναδρομικών σε συνταξιούχους δικαστές.  Ωστόσο και με τη «βούλα» του ΥΠΟΙΚ δίνεται πράσινο φως στην αύξηση έως και 40% για όσους έχουν κάνει προσφυγή, οι οποίοι θα λαμβάνουν κανονικά τις συντάξεις τους χωρίς τις περικοπές που έχει υποστεί το σύνολο της κοινωνίας στα χρόνια των μνημονίων.

Θυμίζουμε ότι η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου με πλειοψηφία 28-3 έκρινε πως οι συντάξεις των δικαστών επανέρχονται στα επίπεδα που ίσχυαν προ του 2012, με άλλα λόγια προ του καθεστώτος που είχε διαμορφωθεί πριν το νόμο 4093/2012.

Η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, συντάσσεται με την τελευταία κρίση του Μισθοδικειου για τον επανακαθορισμό του ύψους των συντάξιμων αποδοχών των δικαστών. Ωστόσο, η απόφαση θα επηρεάσει μόνο τους προσφεύγοντες στο Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ για τους υπόλοιπους, θα πρέπει να αποφασιστεί από την κυβέρνηση τι μέλλει γενέσθαι. Στο Ε.Σ. είχε προσφύγει πρώην πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Νίκος Αγγελάρας, μετά την υπ΄ αριθμ. 255/2021 απόφαση του Μισθοδικείου με την οποία είχε δικαιωθεί ως προς το θέμα των περικοπών των συντάξεων των απόμαχων δικαστών.

Μετά από τον θόρυβο που προκλήθηκε, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τόνιζαν τα εξής: 

«Είναι πρόωρο να γίνει επίσημη τοποθέτηση καθώς δεν είναι στη διάθεσή μας αυτό καθ’ αυτό το κείμενο της απόφασης.
Αν ισχύουν οι πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν η απόφαση αφορά μόνο όσους έχουν κάνει προσφυγή. Φαίνεται λοιπόν ότι δεν υπάρχει κάποια δυνατότητα γενίκευσης και επομένως ο θόρυβος που έχει δημιουργηθεί μοιάζει είναι αναντίστοιχος με το περιεχόμενο της απόφασης.
Σε κάθε περίπτωση, η τήρηση του προϋπολογισμού και ο δρόμος της δημοσιονομικής σταθερότητας αποτελούν αταλάντευτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση».

Σημειώνεται ότι με βάση την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου η οποία με συντριπτική πλειοψηφία (28-3) δικαιώνει τον συνταξιούχο δικαστή, είναι μη νόμιμη και ακυρωτέα η σιωπηρή άρνηση της διοίκησης-Πολιτείας για επανακανονισμό της σύνταξης του κ. Αγγελάρα, διότι όφειλε η Διοίκηση- Πολιτεία να υπολογίσει τη σύνταξή του μη εφαρμόζοντας τις κριθείσες από το Μισθοδικείο ως αντισυνταγματικές τις σχετικές διατάξεις του νόμου 4387/2016, αλλά τις προϊσχύσασες αυτών.

Σύμφωνα με το ΕΣ εφαρμοστέες για τον καθορισμό του ύψους των συντάξεων των πρώην δικαστών, εισαγγελέων και μελών Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) είναι οι προϊσχύσασες διατάξεις του «νόμου Κατρούγκαλου» (νόμος 4387/2016).

Οι συντάξεις των δικαστών επανέρχονται στα επίπεδα που ίσχυαν προ του 2012, δηλαδή προ του καθεστώτος που είχε διαμορφωθεί πριν το νόμο 4093/2012.

Επίσης, το καταβλητέο ποσό της σύνταξης υπόκειται μόνο στις περικοπές και τις κρατήσεις που δεν αντίκεινται σε υπερνομοθετικής ισχύος κανόνες, σύμφωνα με όσα έχουν κριθεί από το Μισθοδικείο και το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Κατά συνέπεια οι συντάξεις των πρώην δικαστών, μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, πρέπει να προσδιοριστούν σε επίπεδα πάνω του 60% των αποδοχών των ενεργεία συναδέλφων τους, όπως έχει αποφανθεί και το Μισθοδικείο.

Σε άλλο σημείο η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναφέρει ότι «αρμόδιο για τον καθορισμό του χρονικού σημείου έναρξης των αποτελεσμάτων απόφασης επί τρίτων προσώπων, στα οποία εκτείνεται κατά το Σύνταγμα η δικαιοδοσία του, είναι το ειδικό κατά το άρθρο 88 παρ. 2 του Συντάγματος Δικαστήριο».

Πάντως, η επίμαχη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου καταλαμβάνει μόνο όσους έχουν προσφύγει στο Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο. Για τους λοιπούς συνταξιούχους είναι θέμα της κυβέρνησης να αποφανθεί.

Τέλος, η μειοψηφία των τριών μελών της Ολομέλειας του ΕΣ, επισήμανε ότι πρέπει να δοθεί στην κυβέρνηση ο απαιτούμενος χρόνος προσαρμογής προς την επίμαχη απόφαση.

Διαβάστε επίσης:

Λούτσα: Δύο συλλήψεις για την εξαπλή εκτέλεση – Οι ανακοινώσεις της ΕΛΑΣ για την εξιχνίαση της υπόθεσης

Δικαστική Αστυνομία: Προκήρυξη 500 οργανικών θέσεων – Η προθεσμία και τα κριτήρια

Προθεσμία έλαβε ο αστυνομικός που κατηγορείται ότι βίαζε και εξέδιδε 34χρονη από το Καμερούν

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 10:17