search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 02:22
MENU CLOSE

Στέφανος Κασσελάκης: Επισκέφθηκε τη Νεκρή Zώνη στην Κύπρο και το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας (Photos)

04.10.2023 19:12
nekra zoni kasselakis

Τη νεκρή ζώνη από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλλας επισκέφθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στην Κύπρο.

Τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ συνόδευαν τα μέλη της αποστολής του, καθώς και μέλη από την πρεσβεία της Ελλάδας στη Λευκωσία.

Νωρίτερα ο Στέφανος Κασσελάκης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, στο Προεδρικό Μέγαρο, ανέφερε ότι «Θεώρησα καθήκον μου η πρώτη επίσκεψη εκτός Ελλάδας να είναι στην Κυπριακή Δημοκρατία».

Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έγινε δεκτός το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου από τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Καλωσορίζοντας τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τον συνεχάρη για την εκλογή του στην Προεδρία του κόμματος και ως ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Προσδοκώ να συνεχιστεί η συνεργασία που υπάρχει πάντοτε με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα και γενικότερα με όλους τους αρχηγούς των κομμάτων», σημειώσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

«Έχουμε κοινούς στόχους, κοινές επιδιώξεις, κοινές προκλήσεις, η συνεργασία πρέπει να θεωρείται δεδομένη», συνέχισε ο Νίκος Χριστοδουλίδης και πρόσθεσε: «Χαιρετίζω το γεγονός ότι επέλεξες η πρώτη επίσκεψη σου εκτός Ελλάδας να είναι στην Κύπρο, είναι συμβολικής και ουσιαστικής σημασίας. Καλωσορίζω και τους συνεργάτες σου, είναι πολύ γνωστοί υπό τις προηγούμενες ιδιότητες τους και τη συνεργασία που είχαμε και προσβλέπω στη συζήτηση μας».

Από την πλευρά του ο Στέφανος Κασσελάκης, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είπε ότι «και εγώ προσβλέπω στη συζήτηση μας και στη συνεργασία μας. Να ευχαριστήσω, επίσης, διότι ήσασταν το πρώτο τηλεφώνημα που έλαβα μετά την εκλογή μου».

«Άμεση επανέναρξη των συνομιλιών στο πλαίσιο του ΟΗΕ»

Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησής τους ο Στέφανος Κασσελάκης παραχώρησε δηλώσεις στο προεδρικό Μέγαρο. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως είχε μια παραγωγική συζήτηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη.

Τόνισε τη σημασία στην επανεκκίνηση των συνομιλίων στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ από εκεί που διακόπηκαν στο Γκραν Μοντανά και μια λύση ΔΔΟ προς όφελος των Ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων χωρίς τουρκικά στρατεύματα.

Τόνισε επίσης την στήριξη στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει αναλάβει ο ΠτΔ για επανέναρξη των συνομιλιών. Οι δύο άνδρες συζήτησαν επίσης τις διεθνείς εξελίξεις και τόνισε την σημασία στον συντονισμό και συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας.

«Συζητήσαμε επίσης για τις διεθνείς εξελίξεις και τόνισα, από πλευράς μας, τη σημασία που αποδίδουμε στο συντονισμό και στη συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας. Αυτό εξάλλου το έχουμε δει και τα τελευταία χρόνια και με το σχήμα “3+1” αλλά και με τη Σύνοδο των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου, που έχουν φέρει καρπούς στην προσπάθεια που κάνουμε. Είναι προσπάθειες οι οποίες καθιερώθηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, στο θέμα του συντονισμού, κάτι που είναι πολύ σημαντικό είναι η ελληνική ομογένεια. Είναι κάτι το οποίο εγώ προσωπικά, αλλά και θεσμικά, θα προσπαθήσω να προωθήσω σε επικείμενη επίσκεψή μου στις ΗΠΑ», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Κλείνοντας, για τα ελληνοτουρκικά είπε πως πρέπει να είναι ξεκάθαρος ότι οι ενέργειες στην Πύλα και στα Βαρώσια θα είναι εξαιρετικά αρνητικές στον διάλογο.

«Τέλος, όσον αφορά στον ελληνοτουρκικό διάλογο, είναι μία ευπρόσδεκτη εξέλιξη αλλά πρέπει να είναι ξεκάθαρο στην Τουρκία, ότι ενέργειες όπως στα Βαρώσια και στην Πύλα ή ενέργειες που αποσκοπούν σε προσπάθεια αναγνώρισης του ψευδοκράτους, θα είναι εξαιρετικά αρνητικές για τον ελληνοτουρκικό διάλογο. Αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι μονομερείς ενέργειες αλλά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης», κατέληξε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Κατάθεση στεφάνου σε Τύμβο της Μακεδονίτισσας και Φυλακισμένα Μνήματα

Νωρίτερα, ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε στεφάνι στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και στα Φυλακισμένα Μνήματα, στη Λευκωσία.

Τον Στέφανο Κασσελάκη συνόδευε ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, Ιωάννης Παπαμελετίου, και ο βουλευτής επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης.

Μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Στέφανος Κασσελάκης τάχθηκε υπέρ της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό από το Συμβούλιο, που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά και υπογράμμισε τη σημασία του διορισμού ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ.

Εκφράζοντας τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στις διαδικασίες προς αυτή την κατεύθυνση, τόνισε ότι αρνητικές εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό, «θα υπονομεύσουν σαφώς τον ελληνοτουρκικό διάλογο».

Παράλληλα, ο Στέφανος Κασσελάκης σημείωσε ότι «πρέπει να υπάρξουν πιέσεις από την ΕΕ και τους εταίρους μας, ώστε η Τουρκία να δεσμευθεί, με κίνητρα και αντικίνητρα στον διάλογο».

Σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμά ότι είναι σημαντικό να συνδεθεί με το Κυπριακό το υπό συζήτηση ευρωτουρκικό πλαίσιο και ειδικότερα η διαπραγμάτευση για μια αναθεωρημένη τελωνειακή ένωση.

Διαβάστε επίσης:

Το «αντίο» του Στέφανου Κασσελάκη στον Γιάννη Ιωαννίδη: «Θρύλος που έπαιζε από τον πάγκο» – Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Οι 13 Περιφέρειες και το άγχος του Μητσοτάκη

Τσίπρας: Πρόταση να αναλάβει επικεφαλής της ομάδας της Αριστεράς στο Συμβούλιο της Ευρώπης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 01:20