search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 03:16
MENU CLOSE

Βρετανία: Συνελήφθη Έλληνας φωτορεπόρτερ – Κατηγορείται για επίθεση σε αστυνομικό

05.10.2023 15:00
legakis_reporter_0510_1460-820_new
credit: Facebook/@Dimitris Legakis

Δύσκολη η δουλειά των εργαζόμενων στα ΜΜΕ ακόμα και στο προηγμένο Ηνωμένο Βασίλειο. Έλληνας φωτοειδησεογράφος αντιμετωπίζει κατηγορία για επίθεση και παρεμπόδιση αστυνομικού σε περιστατικό, στο οποίο -υποστηρίζει- ότι αστυνομικοί τον εμπόδισαν να καλύψει δημοσιογραφικά το θέμα, κατάσχοντας μάλιστα τον φωτογραφικό εξοπλισμό του.

Ο Δημήτρη Λεγάκης, φωτορεπόρτερ στο Σουόνσι, μέλος της Βρετανικής Ένωσης Φωτογράφων Τύπου, μιλώντας σε βρετανικά ΜΜΕ, υποστηρίζει ότι το περιστατικό στις 22 Σεπτεμβρίου επηρέασε την ψυχική υγεία του, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει προβλήματα ύπνου.

Ο Λεγάκης πήγε να καλύψει περιστατικό θανατηφόρας πυρκαγιάς σε αυτοκίνητο. Παρουσιάζεται, σύμφωνα με τις κατηγορίες, να είχε έντονο διαπληκτισμό με αστυνομικό, στον τόπο του συμβάντος, διότι όπως υποστηρίζει τον εμπόδισαν να φωτογραφίσει. Καταγγέλλει μάλιστα ότι η αστυνομία κατάσχεσε τον επαγγελματικό φωτογραφικό εξοπλισμό του, συνολικής αξίας 6.000 λιρών, ο οποίος δεν του έχει επιστραφεί ακόμη.

Χρειάστηκε, λέει, να ξοδέψει περίπου 2.500 λίρες για εξοπλισμό ώστε να μπορέσει να συνεχίσει να κάνει την δουλειά του, καθώς η αστυνομία μεταξύ άλλων του κατάσχεσε δύο φωτογραφικές μηχανές DSLP, έναν ευρυγώνιο φακό, ένα drone, κάρτες μνήμης και το κινητό τηλέφωνό του.

«Από τότε βλέπω εφιάλτες. Με δυσκολία κοιμάμαι. Αντιμετώπιζα ψυχολογικά προβλήματα, τα οποία εξαιτίας του περιστατικού έγιναν δέκα φορές χειρότερα» δήλωσε ο Λεγάκης, διευθυντής του Athena Picture Agency το οποίο εδρεύει στην πόλη Σουόνσι της Ουαλίας και είναι το επίσημο φωτογραφικό πρακτορείο της ομώνυμης ποδοσφαιρικής ομάδας. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι από εκείνη την ημέρα είναι πολύ ανήσυχος και ότι σχεδόν φοβάται να βγει για δουλειά κάτι που προσπαθεί να καταπολεμήσει, όπως είπε.

Ο φωτορεπόρτερ πληροφορήθηκε ότι το πρωί εκείνης της ημέρας ένα αυτοκίνητο είχε πιάσει φωτιά. Μια γυναίκα 77 ετών πέθανε αργότερα στο νοσοκομείο και ο σύζυγος της κατηγορήθηκε για φόνο. Επιτόπου είχαν σπεύσει μονάδες άμεσης δράσης της αστυνομίας. Ανάμεσα στον φωτορεπόρτερ και αστυνομικό προκλήθηκε ένταση και ο Λεγάκης κρατήθηκε για περίπου 15 ώρες στο κεντρικό αστυνομικό τμήμα της πόλης.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας της Νότιας Ουαλίας «ενώ αστυνομικοί έστηναν κλοιό στον τόπο του εγκλήματος, συνελήφθη ένας 47χρονος άνδρας. Ο Δημήτρης Λεγάκης κατηγορείται για επίθεση σε άνδρα της άμεσης δράσης, αδίκημα δημόσιας τάξης και παρεμπόδιση αστυνομικού κατά την εκτέλεση του καθήκοντός του. Θα εμφανιστεί στο δικαστήριο του Σουόνσι στις 15 Νοεμβρίου».

Ο Λεγάκης, με 20 χρόνια προϋπηρεσίας, αναφέρει ότι περιστατικά παρεμπόδισης στη δουλειά του από αστυνομία και πολίτες έχουν πυκνώσει τα τελευταία χρόνια.

Σε άλλο περιστατικό με πτώση αυτοκινήτου σε ποτάμι με δύο νεκρούς, προ 10μήνου, πάλι παρουσιάστηκε πρόβλημα. Με βάσει το καταγραφικό υλικό του το οποίο εξέτασε η τοπική αστυνομία, αρκετοί αστυνομικοί επιχείρησαν να μπλοκάρουν την κάμερα του λέγοντας του «δείξε λίγη ανθρωπιά», «σού ζητώ να δείξεις λίγο σεβασμό στους εμπλεκόμενους και να σταματήσεις να καταγράφεις», καθώς και «στην ουσία παρεμποδίζεις την έρευνα», «είσαι πολύ υπερήφανος για αυτό που κάνεις».

Από την πλευρά του ο Λεγάκης υποστηρίζει ότι οι ενέργειες των αστυνομικών παραβίασαν το δικαίωμα του στην ελευθερία της έκφρασης σύμφωνα με το άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ότι σκέφτεται να κινηθεί νομικά εναντίον στων αστυνομικών αρχών.

Αναφέρεται πάντως στον κώδικα του Κολλεγίου Αστυνομίας της Ουαλίας (φορέας για την εκπαίδευση και βελτίωση της αστυνόμευσης) ότι: «Το ρεπορτάζ ή η βιντεοσκόπηση από τη σκηνή ενός περιστατικού αποτελεί μέρος του ρόλου των μέσων ενημέρωσης και δεν θα πρέπει να εμποδίζονται να το κάνουν από δημόσιο χώρο. Η αστυνομία δεν έχει καμία εξουσία ή ηθική ευθύνη να σταματήσει την κινηματογράφηση ή τη φωτογράφηση περιστατικών ή αστυνομικού προσωπικού. Είναι αρμοδιότητα των μέσων ενημέρωσης να καθορίζουν τι δημοσιεύεται ή μεταδίδεται, όχι της αστυνομίας».

Ο Λεγάκης εξάλλου εκτιμά ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται ενδέχεται να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για το επάγγελμα του. «Αν ένας πολίτης διαμαρτυρηθεί στην αστυνομία ότι βγάζω φωτογραφίες ή τραβώ βίντεο και η αστυνομία μού ζητήσει να φύγω, αυτομάτως περνά στη συλλογική συνείδηση ότι αυτό που κάνω είναι λάθος. Αυτό είναι επιζήμιο όχι μόνον σε εμένα αλλά και για τους συναδέλφους μου».

Διαβάστε επίσης:

Πρωταγωνιστές: Ο Κασσελάκης στην πρεμιέρα της εκπομπής

Σασμός: Ο «Μαθιός» και η «Βασιλική» βγάζουν selfie στα γυρίσματα! (Photo)

Φάρμα-spoiler: Η Μονομαχία Αποχώρησης  ξεκινά με τη Νάσια και την Πηνελόπη (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 01:34