search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 22:14
MENU CLOSE

Μητσοτάκης: Σε αναζήτηση ευρωπαϊκών πόρων για τις φυσικές καταστροφές – τι ψάχνει στη Γρανάδα

06.10.2023 06:04
mitsotakis new

Παρότι η ατζέντα της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα διεξαχθεί την Παρασκευή στη Γρανάδα, είναι εξαιρετικά διευρυμένη – σε βαθμό που αναλυτές να θεωρούν ότι επί της ουσίας δεν θα παράξει αποφάσεις – για τον Έλληνα πρωθυπουργό δύο είναι τα ζητήματα που ο ίδιος θα θέσει στους ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ: μεταναστευτικό και κλιματική κρίση.

Κι αν το πρώτο θέμα είναι εξαιρετικά περίπλοκο, καθώς επί της ουσίας η κάθε χώρα… κάνει του κεφαλιού της, το ζήτημα της κλιματικής κρίσης «καίει» την Ελλάδα, αφού σταδιακά ολοκληρώνεται η καταγραφή των ζημιών που προκάλεσαν στη χώρα πυρκαγιές και κακοκαιρίες και εκτιμάται ότι η… λυπητερή θα είναι «βαριά» για την οικονομία της χώρας, με την Κομισιόν να ξεκαθαρίζει ότι προς το παρόν δεν πρόκειται να βάλει το χέρι στην τσέπη και ότι θα αρκεστεί να δώσει τη δυνατότητα στην Αθήνα να μεταφέρει ήδη δεσμευμένα για τη χώρα ποσά ύψους 2,25 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης σε προγράμματα που θα έχουν να κάνουν με την ανάταξη των πληγεισών περιοχών.

Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφικνούμενος στη Γρανάδα δήλωσε ότι «είχα την ευκαιρία και στην Μάλτα στην σύναξη των χωρών του ευρωπαϊκού νότου να επαναλάβω την αγανάκτησή μου για το γεγονός ότι οι πόροι οι οποίοι διατίθενται σήμερα από το ευρωπαϊκό ταμείο αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών είναι σχετικά περιορισμένοι. Και η Ελλάδα θα εισηγηθεί την αύξηση των πόρων αυτών κατά τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ έτσι ώστε οι ευρωπαίοι πολίτες να γνωρίζουν ότι η Ευρώπη είναι δίπλα τους σε κάθε περίπτωση, αν τυχόν μια χώρα πληγεί από φυσικές καταστροφές που συνδέονται με την κλιματική κρίση».

Βέβαια, ο πρωθυπουργός έσπευσε να σημειώσει ότι «η Ελλάδα σήμερα είναι οικονομικά ισχυρή και μπορεί να απορροφήσει χωρίς κραδασμούς τις πρόσφατες θεομηνίες που χτύπησαν πρωτίστως στην περιοχή της Θεσσαλίας. Και θέλω να εκφράσω για ακόμα μια φορά την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι εντός των υφιστάμενων πλαισίων και των χρηματοδοτικών εργαλείων που έχουμε στη διάθεσή μας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινήθηκε με μεγάλη ταχύτητα δίνοντας στην χώρα μας την μέγιστη δυνατή ευελιξία να απορροφήσει ευρωπαϊκούς πόρους για να αντιμετωπίσει αυτή την πολύ μεγάλη φυσική καταστροφή».

Το τι αποτέλεσμα θα έχει η παρέμβαση Μητσοτάκη για το θέμα στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής μένει να φανεί. Ωστόσο, η… πρεμούρα του πρωθυπουργού για περισσότερα ευρωπαϊκά κονδύλια για καταστροφές σχετιζόμενες με ακραία καιρικά φαινόμενα φαίνεται ότι εδράζεται στους παρακάτω παράγοντες:

Η Ελλάδα θα χρειαστεί σημαντικούς πόρους για να προχωρήσουν μείζονα έργα αποκατάστασης των πληγεισών περιοχών και η «ευελιξία» που η Κομισιόν παρέχει στη χρήση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ μάλλον δεν αρκεί, ενώ και ο προϋπολογισμός έχει όρια.

Ο Κ. Μητσοτάκης ξέρει πολύ καλά ότι οι διαδικασίες στην ΕΕ, ειδικά, δε, αν αφορούν σε επιπλέον χρήματα, είναι μακρόσυρτες, δύσκολες και έντονες και προφανώς θέλει όσο μπορεί να «τρέξει» τη συζήτηση στα ευρωπαϊκά όργανα.

Σε τρίτο επίπεδο, έχει το… αυτί στραμμένο στην αξιωματική αντιπολίτευση: ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, κατά την ομιλία του στην Κ.Ο. του κόμματος διερωτήθηκε χαρακτηριστικά αν «είναι ατομική ευθύνη των πολιτών να πληρώνουν για να προστατευθούν από την κλιματική αλλαγή; Όταν επί δεκαετίες αυτό το χρεοκοπημένο κράτος, αδιαφορεί να στρέψει μέρος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων στην προστασία της ζωής και της περιουσίας των ανθρώπων από την κλιματική αλλαγή, είναι αυτό ατομική ευθύνη;», ουσιαστικά «κατακεραυνώνοντας» την ανακοίνωση Μητσοτάκη για ιδιωτική ασφάλιση περιουσιών.

Με όλα αυτά στο μυαλό του, ο πρωθυπουργός θέτει το ζήτημα της ευρωπαϊκής αρωγής για τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής στην κορυφή των προτεραιοτήτων του, κάτι που αναμένεται να συνεχίσει να κάνει και το επόμενο διάστημα. Το ερώτημα, ωστόσο, είναι κατά πόσο οι Ευρωπαίοι θέλουν ή και μπορούν να φανούν… κιμπάρηδες.

Διαβάστε επίσης:

Τι προσδοκά η Αθήνα από τη Σύνοδο της Γρανάδας (Video)

Κουτσούμπας στην Καισαριανή: «Την Κυριακή να πάθει η κυβέρνηση το πρώτο μεγάλο στραπάτσο»

«Μας τίμησες πρόεδρε»: Η αντίδραση Πολάκη στην ανάθεση του ρόλου του Συντονιστή Τομεαρχών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 22:04