search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 22:42
MENU CLOSE

O Μπακογιάννης διέψευσε τις Κασσάνδρες και πηγαίνει στον δεύτερο γύρο με 27 μονάδες διαφορά

09.10.2023 09:32
mpakogiannis_new

Η ξεκάθαρη νίκη που κατέκτησε τελικά ο Κώστας Μπακογιάννης στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών διέψευσε τα σενάρια και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα των τελευταίων ημερών που   ήθελαν τον δήμαρχο της Αθήνας να προηγείται με μικρή διαφορά από τους κυρίαρχους αντιπάλους του.

Χθες το απόγευμα λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες πάρει φωτιά η διακίνηση διαφόρων σενάρια που ήθελαν την παράταξη Μπακογιάννη να καταλαμβάνει χαμηλά ποσοστά και αρκετές Κασσάνδρες μιλούσαν για αποτέλεσμα αρνητικής έκπληξης και για ήττα.

Στην τελική καταμέτρηση των ψήφων ο κ. Μπακογιάννης τα διέψευσε όλα αυτά καθώς το ποσοστό του έφτασε στο 41,35% κάτι λιγότερο δηλαδή από το 42,6% που είχε το 2019.

Μπορεί ο δήμαρχος της Αθήνας να μην συγκέντρωσε το πολυπόθητο 43% που θα του έδινε την  εκλογή από τον πρώτο γύρο χωρίς αμφιβολία όμως οδηγείται σε αυτόν με μια πολύ μεγάλη διαφορά 27 μονάδων από τον αντίπαλό του, διαφορά που είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανατραπεί.

Κοιτάζοντας κάποιος τα αποτελέσματα και αναλογιζόμενος τα όσα συνέβησαν την τετραετία, την μεγάλη γκρίνια που υπήρχε από οπαδούς της Νέας Δημοκρατίας για πτυχές της δράσης του δημάρχου αλλά και τι έγινε μέχρι να φτάσουμε στην ολοκλήρωση του Μεγάλου Περιπάτου κατανοεί ότι ο δήμαρχος της Αθήνας κατάφερε να γυρίσει με αποτελεσματικό τρόπο το κλίμα και να εμφανίζεται τελικά με ελάχιστες απώλειες σε σχέση με το αποτέλεσμα του 2019.

Ο κ. Μπακογιάννης με την επικοινωνιακή εκστρατεία των τελευταίων εβδομάδων έκανε τη διαφορά και κέρδισε το χαμένο έδαφος. Χρησιμοποίησε τα social media με αποτελεσματικό και έξυπνο τρόπο. Τα βίντεο που ανέβασε στο Tik Tok, το Instagram και το Facebook έκαναν δουλειά  καθώς προέβαλαν κατανοητά τα έργα που έγιναν κατά τη διάρκεια των τεσσάρων χρονών.

Στις πολλές συνεντεύξεις που έδωσε ο κ. Μπακογιάννης λίγο πριν το φίνις  του πρώτου γύρου κυριάρχησε ο πιο ανθρώπινος λόγος αλλά και η ειλικρινής και πολλές φορές γενναία  συγγνώμη που ζήτησε για τις καθυστερήσεις στο Μεγάλο Περίπατο. Και αυτή η συγνώμη μαζί με το τελικό αποτέλεσμα του μεγάλου περιπάτου που κατά κοινή ομολογία είναι οπτικά και λειτουργικά ωραίο  φαίνεται πως κατάφεραν  να γυρίσουν τα κλίμα υπέρ του.

Τελικά η Αθήνα δεν αποτέλεσε όπως ήλπιζαν πολύ  την εξαίρεση στο γενικό πολιτικό κλίμα που αποτυπώνεται από τα χθεσινά αποτελέσματα και δείχνει την διατήρηση της πολιτικής κυριαρχίας της Νέας Δημοκρατίας.

Το συμπέρασμα αυτό βγαίνει αβίαστα αν συνυπολογίσει κάνεις τα πολύ χαμηλά ποσοστά που συγκέντρωσαν οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα για τον κ. Ζαχαριάδη το ποσοστό αποτελεί αρνητική έκπληξη και για τον ΣΥΡΙΖΑ αφού καταλαμβάνει την τρίτη θέση με 13,35% αρκετά πιο κάτω από το 16,98% του κ. Ηλιοπούλου το 2019.

Όμως και το 14,20% του κ. Δούκα που είναι ελαφρώς αυξημένο σε σχέση με το 13,19% του Παύλου Γερουλάνου το 2019 δείχνει ότι το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να έχει πρόβλημα στα μεγάλα αστικά κέντρα και κυρίως στην Αττική αν συνυπολογίσει κάνεις και την τέταρτη θέση που κατέλαβε ο κ. Σγουρός στην περιφέρεια.

Τελικά όλα δείχνουν ότι οι πολίτες της Αθήνας θα δώσουν  μια δεύτερη ευκαιρία στον Κώστα Μπακογιάννη να διορθώσει τα κακώς κείμενα, να ολοκληρώσει ένα έργο που σε πολλά σημεία του είναι ήδη ορατό και να αποδείξει ότι μπορεί να διατηρήσει ή και να αυξήσει το πολιτικό κεφάλαιο που κέρδισε με την είσοδο του στην σκηνή της τοπικής αυτοδιοίκησης πριν από αρκετά χρόνια. 

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Άνοιγμα Κασσελάκη σε ΠΑΣΟΚ εν όψει β’ γύρου, με στόχο μία «μεγάλη προοδευτική παράταξη» – Πού ποντάρει

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Τα 4 αγκάθια του δεύτερου γύρου που προβληματίζουν την κυβέρνηση 

Μεγάλη άνοδος για το ΚΚΕ σε δήμους και περιφέρειες – Πού περνά στον β’ γύρο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 22:36