search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 21:26
MENU CLOSE

ΕΕ: Ξεμπλόκαραν οι ΥΠΕΞ την ευρω-βοήθεια προς την Παλαιστίνη μετά τις αντιδράσεις για τις παλινωδίες της Κομισιόν

10.10.2023 21:43
europaiki enos 997- new

Την συνέχιση της ευρω- βοήθειας προς την Παλαιστίνη αποφάσισαν, μετά από έκτακτη συνεδρίαση στο Ομάν, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, ανατρέποντας ουσιαστικά την απόφαση της Κομισιόν για παύση πληρωμών προς τη χώρα λόγω του πολέμου στο Ισραήλ.

Όπως μεταδίδει ο Guardian, ο επικεφαλής διπλωμάτης της ΕΕ, Ζόζεπ Μπορέλ, δήλωσε ότι μπορούν να επανεξετάσουν τα κονδύλια για να ελέγξουν τυχόν «διαρροή» προς τη Χαμάς, αλλά αν υπάρχει, κάποιος θα πρέπει να πληρώσει το τίμημα για ένα τέτοιο λάθος.

«Η συντριπτική πλειοψηφία [των υπουργών] ήταν αντίθετη με την ιδέα της πρότασης αναστολής των πληρωμών προς την Παλαιστινιακή Αρχή. Αυτό είναι το πράγμα που έχει σημασία», είπε προσθέτοντας ότι τα κονδύλια «δεν θα ακυρωθούν».

Αυξάνεται η ανθρωπιστική βοήθεια

Η ανθρωπιστική βοήθεια θα αυξηθεί επίσης, δήλωσε ο Μπορέλ, ο οποίος πρόσθεσε ότι η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης της Παλαιστινιακής Αρχής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 410 εκατ. ευρώ δόθηκαν στην Παλαιστινιακή Αρχή το 2021 και το 2022, ενώ τα κονδύλια για το 2023 δεν έχουν ακόμη κατανεμηθεί.

Επιπλέον 271 εκατ. ευρώ δόθηκαν από την ΕΕ στην Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για ανθρωπιστικά έργα την τριετία 2021-2023, όπως αποκάλυψε η Επιτροπή.

Αλαλούμ με την αναστολή χρηματοδότησης της ΕΕ στην Παλαιστίνη – Όπισθεν ολοταχώς και «πυρά» κατά του Ούγγρου Επιτρόπου

Οι Βρυξέλλες κατηγορούν έναν από τους Επιτρόπους της ΕΕ για το πάγωμα της βοήθειας στην Παλαιστίνη, λέγοντας ότι οι πληρωμές θα συνεχιστούν με την ολοκλήρωση ενός ελέγχου.

Ο Έρικ Μάμερ, ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε την Τρίτη ότι ο επίτροπος Βαρχελί δεν είχε συμβουλευτεί άλλους ανώτερους αξιωματούχους εντός της εκτελεστικής εξουσίας του μπλοκ προτού αναρτήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «όλες οι πληρωμές [αναστέλλονται] αμέσως».

Ο Μάμερ είπε ότι της δήλωσης του Ούγγρου «δεν προηγήθηκαν διαβουλεύσεις με κανένα μέλος του κολεγίου» των επιτρόπων.

Ωστόσο ο Μάμερ το απόγευμα της Δευτέρας είπε ότι μπορεί να «επιβεβαιώσει την ουσία» των δηλώσεων του Βαρχελί.

Η πολυγλωσσία και τα ανάμεικτα μηνύματα αποδεικνύουν για άλλη μια φορά τους διχασμούς στο εσωτερικό της ΕΕ σχετικά με τον τρόπο αντίδρασης στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και την απάντηση του Ισραήλ κατά της Γάζας.

Η προοπτική παύσης των πληρωμών από την ΕΕ, τέθηκε στο τραπέζι μετά την απόφαση της Γερμανίας και της Αυστρίας να αναστείλουν τις πληρωμές της διμερούς αναπτυξιακής βοήθειας, κάτι που πυροδότησε άμεση αντίδραση τόσο εντός όσο και εκτός των Βρυξελλών.

Ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Ιρλανδίας, αντιτάχθηκαν σε οποιαδήποτε κίνηση για αναστολή πληρωμών και εξέφρασαν την οργή τους που δεν τους ζητήθηκε πρώτα η γνώμη τους, ενώ άλλοι επίτροποι επέκριναν τις δηλώσεις του Βαρχελί.

Γάλλος αξιωματούχος είπε στους Financial Times ότι ενημέρωσε την Επιτροπή ότι αντιτίθεται στην κίνηση αυτή.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τηλεφώνησε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ το βράδυ της Δευτέρας και τον προέτρεψε να μην αναστείλει τη βοήθεια.

Έξι ώρες μετά τη δήλωση του Βαρχελί και ως απάντηση σε πολυάριθμα αιτήματα των κρατών μελών να μην αναστείλουν τις πληρωμές, η επιτροπή δημοσίευσε ένα επίσημο δελτίο τύπου που ανέφερε ότι ξεκίνησε «επείγουσα επανεξέταση της βοήθειας της ΕΕ για την Παλαιστίνη», αλλά ότι οι πληρωμές δεν τέθηκαν επίσημα σε αναστολή.

Αυτή η απόφαση ελήφθη από μια συνάντηση των αρχηγών του προσωπικού των επιτρόπων το απόγευμα της Δευτέρας, είπε ο Μάμερ την Τρίτη.

Ο Μάμερ είπε ότι η «εξελισσόμενη κατάσταση στο έδαφος» μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ σήμαινε ότι η Επιτροπή πρέπει να επιδείξει «ιδιαίτερη σύνεση» όσον αφορά τον έλεγχο της χρηματοδότηση, η οποία δαπανάται από εταίρους όπως τα Ηνωμένα Έθνη.

Η ΕΕ έδωσε στην Παλαιστινιακή Αρχή 296 εκατ. ευρώ το 2022 και παρέχει 82 εκατ. ευρώ φέτος, είπε ο Μάμερ.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στο Ισραήλ: Η Shani Louk «είναι ζωντανή», λέει η μητέρα της κάνοντας έκκληση να την απομακρύνουν από τη Γάζα

Χάος στα νοσοκομεία της Γάζας: Κατακλύζονται από τραυματίες – Άμαχοι νεκροί ανασύρονται από τα ερείπια της πόλης

Tο Ισραήλ προχωρά σε «πλήρη επίθεση» – Σε κατάσταση «πολιορκίας» η Ασκελόν, μπαράζ βομβαρδισμών από τη Χαμάς, ρουκέτες και από Λίβανο – Στα καταφύγια οι κάτοικοι

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 21:25