search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 21:35
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Στέλεχος της Ομπρέλας ζητεί την καθαίρεση Κασσελάκη από την ΚΕ – Αποστάσεις για ΣΕΒ και από Βούτση

11.10.2023 16:56
kasselakis-213-new

Εντείνεται η εσωκομματική σύγκρουση στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη, ενώ την επιλογή του να απευθύνει αυστηρό μήνυμα – απειλή προς «διαφωνούντες», η Ομπρέλα την εκλαμβάνει ως εξαιρετικά επιθετική και διαλυτική για το κόμμα.

Με άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» το στέλεχος της Ομπρέλας και στενός συνεργάτης του Νίκου Φίλη, Τάκης Κατσαρός, έφθασε στο σημείο να ζητήσει την καθαίρεση του κ. Κασσελάκη, ο οποίος, σύμφωνα με τον ίδιο, εμφανίστηκε στη συνέλευση του ΣΕΒ, ως «απολογητής» και «σημαιοφόρος» των απόψεων του Κυριάκου Μητσοτάκη για την «επιχειρηματικότητα».

Μάλιστα αποκαλεί τον Στέφανο Κασσελάκη ως «θλιβερή καρικατούρα που παριστάνει τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και φθάνει στο σημείο να ζητήσει την καθαίρεσή του. Παράλληλα, καταγγέλλει τόσο την «ανατριχιαστική  τοποθέτησή του υπέρ της “ευγονικής” στο ζήτημα της παρένθετης μητέρας», όσο και γιατί δεν πήρε ευθέως θέση κατά του Ισραήλ στο θέμα της Γάζας.

Το άρθρο του Τάκη Κατσαρού

«Ως απολογητής και “σημαιοφόρος”  των απόψεων του Κυριάκου Μητσοτάκη για την “επιχειρηματικότητα”, εμφανίστηκε στη συνέλευση του ΣΕΒ η θλιβερή “καρικατούρα” που παριστάνει τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης.

Ειδικά, η θέση για τα stock options των επιχειρήσεων προς τους εργαζόμενους  είναι καθαρή αντιγραφή της ανάλογης θέσης του προέδρου της ΝΔ, όπως φαίνεται από την εικόνα που επισυνάπτεται. Αποτελεί το ευαγγέλιο της νεοφιλελεύθερης επαγγελίας, προκειμένου να δημιουργηθεί η πλασματική εντύπωση της συνευθύνης εργαζομένων-εργοδοτών και βέβαια για να ανοίξει ένα ακόμη παράθυρο φοροαπαλλαγών και άλλων “διευκολύνσεων” στην περίφημη “υγιή επιχειρηματικότητα”.  Ποτέ και πουθενά δεν αποτέλεσε θέση της σύγχρονης Αριστεράς και βέβαια δεν περιλαμβάνεται στο ψηφισμένο από το Συνέδριο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Σε αυτή την  εξαγγελία, υπό τον μανδύα της σύγχρονης Αριστεράς, προέβη ο Στ. Κασσελάκης ακριβώς την ημέρα  που το δημόσιο, μέσω του ΤΧΣ, πουλούσε τη συμμετοχή του και  κατέγραφε ζημία 9,9 δισ.ευρώ από τη συμμετοχή του στις αλλεπάλληλες  ανακεφαλαιοποιήσεις της Εurobank, χωρίς ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ο νέος του πρόεδρος να πούνε λέξη.

Η καταγέλαστη “κατάργηση της πάλης των τάξεων” του μακαρίτη Λάσκαρη, αναγορεύεται σε κεντρική προγραμματική θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ!

Η γελοιοποίηση του κόμματος εκ μέρους του Στέφανου Κασσελάκη, συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα. Μετά την ανατριχιαστική  τοποθέτησή του υπέρ της “ευγονικής” στο ζήτημα της παρένθετης μητέρας,  προχθές είχαμε την ταύτισή του με την πολεμική μηχανή του Ισραήλ και του Νετανιάχου στο θέμα της Γάζας, με μια μονόπλευρη και  κατάπτυστη ανακοίνωση.

Ταυτόχρονα, ο ίδιος εξακολουθεί να λέει ψέματα, να μην απαντά σε ερωτήματα  και να αφήνει βαριές σκιές και υπόνοιες  για το βιογραφικό του.

Ως εδώ!

Η ενεργοποίηση του άρθρου 20 παρ.4 του Καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την καθαίρεση του Προέδρου από την ΚΕ, είναι πλέον η μόνη διέξοδος.

Τα μέλη της ΠΓ και της ΚΕ που διαφωνούν έχουν ιερή υποχρέωση έναντι του κόμματος και της ιστορίας της Αριστεράς να αναλάβουν τη σχετική πρωτοβουλία.

Εγκριθεί δεν εγκριθεί από τους υπάρχοντες συσχετισμούς στην ΚΕ, θα έχουν επιτελέσει το καθήκον τους απέναντι στον κόσμο της  Αριστεράς και στους εαυτούς τους».

Αποστάσεις Βούτση από Κασσελάκη για ΣΕΒ

Πάντως, αποστάσεις για τις απόψεις που εξέφρασε ο Στέφανος Κασσελάκης στον ΣΕΒ κράτησε και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης.

Ο ίδιος χαρακτήρισε «προσωπικές απόψεις» του τα όσα είπε για μισθούς και επιχειρηματικότητα στον ΣΕΒ. «Υπάρχουν ζητήματα που θα πρέπει να εξηγηθούν περαιτέρω», είπε μιλώντας στο Action 24.

Σε σχόλιο του δημοσιογράφου ότι «πάντως λέτε ότι αυτές οι απόψεις είναι απόψεις Κασσελάκη, είναι προσωπικές απόψεις, δεν υπήρχαν στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ», ο Νίκος Βούτσης απάντησε: «σαν τέτοιες παρουσιάστηκαν άλλωστε και χθες. Κάποια ζητήματα σε σχέση με την επιχειρηματικότητα και το πώς το κράτος βοηθάει την επιχειρηματικότητα ή παρεμβαίνει στην αναπτυξιακή διαδικασία ή πώς αμείβονται οι εργαζόμενοι, είναι επιπλέον σκέψεις, οι οποίες έρχονται από τον ίδιο, κατατέθηκαν και στο δημόσιο διάλογο και στον εσωτερικό διάλογο στο ΣΥΡΙΖΑ».

Αναλυτικά ο Νίκος Βούτσης είπε σχολιάζοντας την ομιλία Κασσελάκη: «Βεβαίως τον άκουσα τον κ. Κασσελάκη. Προφανώς ανέφερε τις γενικές αρχές, στις οποίες στηρίζεται το πρόγραμμά μας ως προς το ζήτημα της εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα με πολύ μεγάλη σαφήνεια. Από εκεί και πέρα βεβαίως ανέπτυξε και απόψεις ιδιαίτερες, οι οποίες εκτιμώ ότι θα συζητηθούν. Ο ίδιος θα φροντίσει να συζητηθούν και στα αρμόδια όργανα και στο Συνέδριο του κόμματος γιατί υπάρχουν ζητήματα πάνω στα οποία υπάρχουν ήδη καταγεγραμμένες απόψεις, οι οποίες είναι πάρα πολύ σαφείς και στο κυβερνητικό μας πρόγραμμα και από το Συνέδριο μας.

Για παράδειγμα, για το ρόλο του κράτους, για το αναπτυξιακό κράτος, για τη φοροδιαφυγή και την είσπραξη από τη φοροδιαφυγή, η οποία γίνεται σε όλα τα επίπεδα και στις μεγάλες επιχειρήσεις. Για το ρόλο του μισθού, δηλαδή τη συμμετοχή στα κέρδη με την έννοια της αύξησης του μισθού των εργαζομένων και όχι, θα έλεγα, η χθεσινή άποψη που ακούστηκε και φαντάζομαι βεβαίως ότι θα την επιχειρηματολογήσει για συμμετοχή μέσω μετοχών.

Άρα ήταν μία παρουσία, η οποία σε γενικές γραμμές ως προς τα εργασιακά κυρίως ζητήματα, οι απόψεις κατατέθηκαν με σαφήνεια. Από εκεί και πέρα τα επιπλέον ζητήματα, που και ο ίδιος λόγω εμπειρίας ενδεχομένως θέλει να θέσει, θα τα θέσει. Το δικό μου μέλημα είναι το κόμμα μας, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σταδιακά, γρήγορα ή λιγότερο γρήγορα, να μην μεταλλαχθεί σε ένα κόμμα του Κέντρου, της Δεξιάς Σοσιαλδημοκρατίας ή κάτι τέτοιο, όπως έγινε στην Ιταλία εδώ και τριάντα χρόνια και πλέον δεν υπάρχει Αριστερά».

Η δημοσιογράφος τον ρώτησε: Το φοβάστε αυτό;

«Ναι, βεβαίως το φοβάμαι», απάντησε ο Νίκος Βούτσης.

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου εάν «Είναι δεξιά, αυτά που είπε χθες ο κ. Κασσελάκης;»

Ο Νίκος Βούτσης είπε: «Όχι, όχι. Εγώ δεν θέλω, δεν κάνω χαρακτηρισμούς. Μιλάω επί της ουσίας. Είναι προγραμματικά ζητήματα, τα οποία συζητιούνται όλα. Είναι σαφές αυτό. Θέλω να σας πω όμως ότι ακούω διάφορες εκφράσεις και διαφορετικές μεταξύ τους, όπως π.χ ότι χρειαζόμαστε μία νέα προοδευτική παράταξη, ένα νέο κόμμα. Πράγματα, τα οποία προφανώς όταν συγκληθούν τα πολιτικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εκλεγμένα επίσης, δεν είναι μόνο ο πρόεδρος εκλεγμένος, και πάμε προς το Συνέδριο, πιστεύω ότι θα δοθεί η ευκαιρία με καλό πνεύμα να εξηγηθούν. Κατά τα άλλα δεν μπορώ παρά να σημειώσω ότι υπάρχουν ζητήματα, τα οποία με οδηγούν σε σκέψεις σαν αυτές που σας είπα προηγουμένως».

Δημοσιογράφος: Πάντως πρόεδρε, αν καταλαβαίνω καλά, λέτε ότι αυτές οι απόψεις, στις οποίες αναφερθήκατε μία προς μία, δεν είναι απόψεις ΣΥΡΙΖΑ, είναι απόψεις Κασσελάκη, αν κατάλαβα καλά. Στο κυβερνητικό πρόγραμμα και στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρχαν αυτές.

Νίκος Βούτσης: Ναι, και σαν τέτοιες παρουσιάστηκαν άλλωστε και εχθές.

Δημοσιογράφος: Είναι προσωπικές απόψεις του προέδρου δηλαδή;

Νίκος Βούτσης: Μερικά ζητήματα εξ αυτών. Δηλαδή σε σχέση με την επιχειρηματικότητα και το πώς το κράτος βοηθάει την επιχειρηματικότητα ή παρεμβαίνει στην αναπτυξιακή διαδικασία ή πώς αμείβονται οι εργαζόμενοι. Είναι επιπλέον σκέψεις, οι οποίες έρχονται από τον ίδιο. Κατατέθηκαν και στο δημόσιο διάλογο προφανώς και στον εσωτερικό διάλογο στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν αντιστοιχούν σε αυτό που σας λέω περί αναπτυξιακού κράτους και το ρόλο του για τις υποδομές. Είναι τεράστιο τώρα το ζήτημα των υποδομών. Όλη η χώρα πλημμύρες, πυρκαγιές, στέγαστρο Καλατράβα, τρένα και τα λοιπά. Δηλαδή αυτό είναι μείζον θέμα και δεν είναι η επιχειρηματικότητα έξω από αυτό με την έννοια της συνευθύνης και της ευθύνης που θα πρέπει να αναλάβουν.

Υπάρχουν λοιπόν ζητήματα και ιδιαίτερα στο χώρο της οικονομίας, που είναι πολύ λεπτά ζητήματα, που θα πρέπει να εξηγηθούν περαιτέρω και να αποσαφηνιστούν με την έννοια και των διαφορετικών απόψεων.

Δημοσιογράφος: Αυτές οι απόψεις που είπατε κ. Βούτση, που ήταν οι προσωπικές απόψεις του κ. Κασσελάκη και εχθές τις ακούσαμε στο ΣΕΒ, έχουν τη θετική ανταπόκριση από τα μέλη του κόμματος;

Νίκος Βούτσης: Δεν μπορώ να ξέρω. Κοιτάξτε, εδώ και ένα μήνα δεν έχει γίνει ακόμα και φαντάζομαι, εκτιμώ ότι θα γίνουν κάποιες συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας, της Κεντρικής Επιτροπής. Θα πάμε γρήγορα σε ένα έκτακτο Συνέδριο, διότι υπάρχει απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής γι’ αυτό. Δηλαδή, η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής ήταν να γίνει η διαδικασία της εκλογής του προέδρου και να γίνει και Συνέδριο έκτακτο, εφ’ όλης της ύλης, αμέσως μετά. Άρα εφόσον δρομολογηθούν αυτά θα δοθεί η ευκαιρία να γίνει μία ψύχραιμη και σωστή συζήτηση.

Διαβάστε επίσης:

Ανδρέας Παναγιωτόπουλος: Ποιος είναι ο νέος Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΥΡΙΖΑ-Η Πέρκα απαντά στη Τζάκρη: Αν κάποιος ήθελε ένα άλλο κεντρώο κόμμα, θα μπορούσε να φτιάξει δικό του (Video)

Νέο ομοφοβικό παραλήρημα Μπέου: «Δεν θα παράγουμε Κασσελάκηδες στην πατρίδα μου» (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 21:35