search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 17:20
MENU CLOSE

Έξαρση των λοιμώξεων: «Καμπανάκι» Μαγιορκίνη για τις ευπαθείς ομάδες – Τι λέει στο topontiki.gr για εμβολιασμό και μάσκα

12.10.2023 15:25
magiorkinis-new

«Εξαιρετικά δύσκολος θα είναι ο χειμώνας που έρχεται για τις ευπαθείς ομάδες και τα άτομα άνω των 65 ετών καθώς ήδη διανύουμε μια περίοδο έξαρσης των λοιμώξεων, που ξεκίνησε πολύ νωρίτερα από πέρυσι. Γι΄ αυτό το λόγο οι άνθρωποι που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες θα πρέπει να φροντίσουν άμεσα να εμβολιαστούν με τα επικαιροποιημένα εμβόλια και να τηρούν αυστηρά τα μέτρα ασφαλείας όπως μάσκες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κλπ».

Τα παραπάνω δήλωσε στο topontiki.gr o επιδημιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του ΕΟΔΥ,  Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και συνέχισε: «Οι ειδικοί του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC), του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχουν προειδοποιήσει για την ανοδική τάση των αναπνευστικών ιώσεων, όπως η Covid και η γρίπη. Ήδη είμαστε σε έξαρση και αυτό φαίνεται από τις εισαγωγές κρουσμάτων  κορωνοϊού στα νοσοκομεία».

Η χώρα μας, μάλιστα, την περίοδο από 25 Σεπτεμβρίου έως 1η Οκτωβρίου ήταν πρώτη ανάμεσα στην Ε.Ε σε αναλογία κρουσμάτων κορωνοϊού σε σχέση με τον πληθυσμό και δεύτερη σε αναλογία θανάτων ασθενών μετά την Πορτογαλία.

Όμως όπως εξηγεί ο κ. Μαγιορκίνης: «Αυτό ωφελείται στο γεγονός ότι στην Ευρώπη οι υγειονομικές αρχές κάνουν τεστ κορωνοϊού μόνο στα άτομα που έχουν ήδη αναπτύξει συμπτώματα, σε αντίθεση με την Ελλάδα που ο ΕΟΔΥ  συνεχίζει τα τεστ γενικό πληθυσμό» εξηγεί στο topontiki.gr ο. Μαγιορκίνης.

Καλά τα νέα για τους υγιείς

Ωστόσο υπάρχουν και καλά νέα. Όπως μας είπε ο αναπληρωτής καθηγητής κ. Μαγιορκίνης σύμφωνα με τα δεδομένα που έρχονται από το Νότιο ημισφαίριο, ο φετινός χειμώνας θα είναι πιο ήπιος για τους υγιείς ανθρώπους: «Όπως φαίνεται από τα στοιχεία που μας έρχονται από την Αυστραλία- που μόλις πέρασε ο χειμώνας εκεί-, φέτος οι Μη ευπαθείς ομάδες, δεν θα κινδυνέψουν τόσο πολύ από τη γρίπη και τον covid-19, όσο τα προηγούμενα χρόνια. Φαίνεται ότι αυτές οι λοιμώξεις του αναπνευστικού δεν είναι πλέον τόσο απειλητικές για τη ζωή μας. Ιδιαίτερα η γρίπη επανέρχεται στα παλαιοτέρα πρότυπα».

Οι ευπαθείς ομάδες

Το μεγάλο πρόβλημα θα το αντιμετωπίσουν οι ασθενείς με χρόνια προβλήματα υγείας (καρδιοπαθείς, καρκινοπαθείς ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, ανοσοκατεσταλμένοι, νεφροπαθείς κλπ), άτομα άνω των 65 ετών και οι έγκυες.

Στις χώρες της Ε.Ε, σύμφωνα με στοιχεία του ECDC, περισσότερο από το 90% των αναφερόμενων θανάτων από COVID-19 είναι σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.

Σημειώνεται ότι τα δεδομένα από τα 53 κράτη μέλη του, δείχνουν ότι λιγότερο από τα δύο τρίτα (63%) αυτής της ομάδας έχουν λάβει την πρώτη δόση αναμνηστικού εμβολίου για τον COVID-19 ενώ ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι μόνο το 29% έχει λάβει τη δεύτερη δόση!

Στη χώρα μας οι εισαγωγές στα νοσοκομεία σε απλές κλίνες αυξάνονται χωρίς όμως ακόμα να πιέζεται το ΕΣΥ.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ ο αριθμός των εισαγωγών για COVID-19 την εβδομάδα 25 Σεπτεμβρίου με 1η Οκτώβριου ήταν 868,  αύξηση 19% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών του προηγούμενου μήνα.

Την ίδια χρονική περίοδο διασωληνώθηκαν 14 ασθενείς στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, αριθμός που σημειώνει αύξηση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες (11).  Συνολικά  οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ είναι 36 και καταγράφηκαν 53 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 82 έτη (εύρος 66-102 έτη).

«Είναι χαμηλά οι εισαγωγές. Στις ΜΕΘ έχουμε σχεδόν 40 άτομα όταν πέρυσι την ίδια εποχή είχαμε 120 διασωληνωμένους» μας εξηγεί ο κ. Μαγιορκίνης.

Εκτοξεύτηκε η ζήτηση για  ανι-ιικά φάρμακα

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει εκτοξευτεί η ζήτηση για αντι-ιικά φάρμακα που λαμβάνονται τις πρώτες ημέρες της νοσηλείας με σκοπό την πρόληψη επιπλοκών. Την περασμένη Δευτέρα 9 Οκτώβριου εγκρίθηκαν  775 θεραπείες, γεγονός που μεταφράζεται σε αύξηση 50%, σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες.

Ειδικότερα, χορηγούνται περισσότερα από 770 σκευάσματα την ημέρα! Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας είναι ήδη σε διαπραγματεύσεις για την προμήθεια 35.000 χιλιάδων θεραπευτικών αγωγών του αντι-ιικού φαρμάκου με την εμπορική επωνυμία PAXLOVID με την εταιρεία PFIZER HELLAS A.E για τους ασθενείς με λοίμωξης COVID-19.

Οι νέες παραλλαγές του Covid-19

Οι νέες παραλλαγές που κυκλοφορούν συμβάλλουν μεν στη μετάδοση, δεν είναι, όμως, οι μόνες υπεύθυνες. Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ την περασμένη εβδομάδα, κυρίαρχη παραλλαγή είναι η «Κράκεν» και ακολουθεί η «Eris», με την επίδραση της «Pirola» να είναι χαμηλή όχι μόνο στη χώρα μας αλλά παγκοσμίως.

Να σημειωθεί ότι η  «Pirola», κυκλοφορεί σε χαμηλά ποσοστά και δεν φαίνεται να ανησυχεί τους επιστήμονες τουλάχιστον για την ώρα.

Διαβάστε επίσης:

Υπουργείο Υγείας: Συστάσεις εμβολιασμού σε ασθενείς με καρκίνο

Διαθέσιμα από την ερχόμενη Δευτέρα τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της CΟVΙD

Νιώθετε συνεχώς κουρασμένοι; Τι φταίει – Πώς να το αντιμετωπίσετε

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 17:20