search
ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 07:40
MENU CLOSE

Ξένος πράκτορας ο «φιλέλληνας» Μπομπ Μενέντεζ σύμφωνα με το κατηγορητήριο

12.10.2023 19:31
MENEDEZ
AP

Ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ κατηγορείται ότι έλαβε δωροδοκίες για λογαριασμό μιας ξένης κυβέρνησης και ότι ενεργούσε ως ξένος πράκτορας, σύμφωνα με κατηγορητήριο που κατατέθηκε από ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Μανχάταν.

Το νέο κατηγορητήριο που αντικαθιστά το παλαιότερο, ισχυρίζεται ότι ο Μενέντεζ «παρείχε ευαίσθητες πληροφορίες της κυβέρνησης των ΗΠΑ και έλαβε άλλα μέτρα που βοήθησαν κρυφά την κυβέρνηση της Αιγύπτου».

Ο Μενέντεζ διετέλεσε πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας μέχρι την παραίτησή του τον Σεπτέμβριο, εν μέσω ομοσπονδιακών κατηγοριών για δωροδοκία.

Οι κατηγορίες για διαφθορά θα εκδικαστούν τον προσεχή Μάιο. Υπενθυμίζεται πως ο Μπομπ Μενέντεζ αρνείται σθεναρά τις κατηγορίες εναντίον του.

Η νέα κατηγορία έρχεται λίγες εβδομάδες αφότου ο Μενέντεζ και η σύζυγός του κατηγορήθηκαν για δωροδοκία σε μετρητά, ράβδους χρυσού και ένα πολυτελές αυτοκίνητο από τρεις επιχειρηματίες του Νιου Τζέρσεϊ που ήθελαν ο γερουσιαστής να βοηθήσει και να επηρεάσει τις εξωτερικές υποθέσεις. Το ζευγάρι έχει δηλώσει αθώο.

Ο Μενέντεζ αρνήθηκε τις κατηγορίες για διαφθορά τον περασμένο μήνα, λέγοντας ότι σχεδόν μισό εκατομμύριο δολάρια σε μετρητά που βρέθηκαν στο σπίτι του ήταν από τις προσωπικές του αποταμιεύσεις, όχι από δωροδοκίες, και ότι βρισκόταν σε ετοιμότητα για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Απορρίπτοντας τις αυξανόμενες εκκλήσεις να παραιτηθεί, είπε ότι πίστευε ότι θα απαλλαγεί από τις κατηγορίες ότι πήρε μετρητά και χρυσό σε παράνομο αντάλλαγμα για να βοηθήσει επιχειρηματικούς συνεργάτες της Αιγύπτου και του Νιου Τζέρσεϊ.

Σύμφωνα με τη νέα κατηγορία, ενεργούσε εκ μέρους Αιγύπτιων αξιωματούχων του στρατού και των υπηρεσιών πληροφοριών, χωρίς να έχει δηλωθεί εκ των προτέρων ως «ξένος πράκτορας» στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ένας από τους συγκατηγορουμένους του, ο επιχειρηματίας Ουαέλ Χάνα, κανόνισε να συναντηθεί ο γερουσιαστής με Αιγύπτιους αξιωματούχους οι οποίοι του άσκησαν πιέσεις να εγκρίνει την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στη χώρα τους. Σε αντάλλαγμα ο επιχειρηματίας έβαλε τη Ναντίν Μενέντεζ στο μισθολόγιο της εταιρείας του.

Διαβάστε επίσης:

Πυρά Τσελικ σε ΗΠΑ: Γιατί στέλνουν αεροπλανοφόρα; Eπικίνδυνη προσέγγιση η στήριξη στο Ισραήλ λόγω θρησκείας

Πόλεμος στο Ισραήλ: Ο Νετανιάχου έδειξε στον Μπλίνκεν αποτρόπαιες φωτογραφίες με καμένα μωρά

Το Ισραήλ βομβαρδίζει ανελέητα την αποκλεισμένη Γάζα, έριξε 6.000 βόμβες – Φόβοι για γενίκευση της σύρραξης μετά τις επιδρομές στη Συρία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 07:39