search
ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 12:51
MENU CLOSE

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Νίκες του ΠΑΣΟΚ θέλει ο Ανδρουλάκης για να απαντήσει σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2303
12/10/2023
13.10.2023 06:28
androulakis-kefalonia-2

Το… «τρία στα τρία» σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία θέλουν να πετύχουν στο ΠΑΣΟΚ, καθώς μετά το αποτέλεσμα της Κυριακής ο Νίκος Ανδρουλάκης θέλει να κάνει σαφές ότι το Κίνημα είναι η «δεύτερη πολιτική δύναμη της χώρας».

Ο αρχηγός του κόμματος έχει λόγους να αισιοδοξεί και να «καρπώνεται» αυτήν την επιτυχία, καθώς ο Χάρης Δούκας ήταν προσωπική του επιλογή για τον δήμο της πρωτεύουσας. Στενός συνεργάτης στα ενεργειακά θέματα, άνθρωπος που συνόδευε τον Ανδρουλάκη στις διεθνείς επαφές του και στέλεχος σε απευθείας επικοινωνία με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές.

Η περίπτωση του Χάρη Δούκα

«Το ΠΑΣΟΚ στις αυτοδιοικητικές εκλογές όχι μόνο κράτησε τις δυνάμεις του, αλλά και ενισχύθηκε. Κι αυτό το κατάφερε με στελέχη τα οποία ήταν πρωταγωνιστές στον συγκεκριμένο χώρο και τα οποία σηματοδοτούν τη στενή σχέση του ΠΑΣΟΚ με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις βαθιές ρίζες του στην κοινωνία. Εμείς είχαμε ξεκάθαρη θέση σε αυτές τις εκλογές, προβάλλοντας δικές μας υποψηφιότητες και στις 13 Περιφέρειες. Και, παρά το γεγονός ότι πολλοί προεξοφλούσαν πως οι υποψήφιοί μας δεν θα περάσουν τον πήχη, τελικά τα κατάφεραν πολύ καλύτερα», σημειώνουν στη Χαριλάου Τρικούπη.

Δίνουν όμως «ειδικό βάρος» στην περίπτωση του Χάρη Δούκα, ο οποίος έχει τονώσει το ηθικό των συντρόφων του. Ωστόσο, η περίπτωση του Δούκα, βαδίζοντας προς τον δεύτερο γύρο, έχει αναπτύξει μες στο κόμμα δύο φωνές.

● Η μία λέει πως «η προοδευτική και αξιόπιστη φωνή του Χάρη Δούκα στην προεκλογική εκστρατεία για τον Δήμο Αθηναίων θα πρέπει να συσπειρώσει τις ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις, καθώς ο υποψήφιος που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ εκφράζει μία αισθητική και πολιτική αντίληψη για την Αυτοδιοίκηση που ξεπερνά τα στενά κομματικά πλαίσια».

● Η δεύτερη θέλει το ΠΑΣΟΚ «να επιδιώκει μια ευρύτερη συσπείρωση δυνάμεων, με συγκλίσεις, με την οποία όμως το ΠΑΣΟΚ δεν θα χάνει την αυτόνομη πορεία του».

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι όσοι δεν είδαν με καλό μάτι τις αγκαλιές και τη συνάντηση του Δούκα με τον Κώστα Ζαχαριάδη. Όπως εξηγεί στο «Ποντίκι» κορυφαίο στέλεχος, το οποίο διαφώνησε με τους «εναγκαλισμούς»: «Είναι λογικό ο Χάρης Δούκας να απέβλεπε στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ τη δεύτερη Κυριακή και προφανέστερα δεν θα μπορούσε να πει ότι δεν τους θέλει, ωστόσο η επίσημη συνάντηση με τον Ζαχαριάδη και η αποδοχή της θέσης ότι γίνεται μέτωπο κατά του Μπακογιάννη “θολώνει” το μήνυμα της αυτόνομης πορείας του κόμματος και στην αυτοδιοίκηση».

Παράλληλα, το ίδιο στέλεχος υπογραμμίζει ότι η υποψηφιότητα του Δούκα πήγε πολύ καλά επειδή παρουσίασε ένα πρόγραμμα, ήταν μια νέα, άφθαρτη υποψηφιότητα που είχε ευπρέπεια, αυτοδιοικητικό χαρακτήρα, μετριοπαθές και σύγχρονο προφίλ. Αυτά συνετέλεσαν, εξηγούν, στο να φανεί και η μεγάλη δυσαρέσκεια για τον Μπακογιάννη. «Ένας δεύτερος πόλος αριστερά της Ν.Δ. με κορμό το ΠΑΣΟΚ είναι επιτακτικά αναγκαίος για τη χώρα» σημειώνει.

Μάχη και σε Θεσσαλονίκη – Θεσσαλία

Εκτός από την Αθήνα, το ΠΑΣΟΚ δίνει τη μάχη του και σε Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη.

Στη Θεσσαλονίκη βέβαια ο Στέλιος Αγγελούδης δεν στηρίχθηκε επίσημα από το ΠΑΣΟΚ, αλλά στελέχη της Νομαρχιακής Επιτροπής και πολιτευτές συστρατεύθηκαν μαζί του. Πάντως, ήδη από το βράδυ της Κυριακής το ΠΑΣΟΚ έκανε σαφές ότι θέλει να «καρπωθεί» τη νίκη του, για την οποία οι πάντες εντός του Κινήματος θεωρούν ότι είναι σίγουρη.

Την ίδια ώρα υπάρχει αισιοδοξία και για νίκη του Δημήτρη Κουρέτα στη Θεσσαλία απέναντι στον Κωνσταντίνο Αγοραστό. Μία υποψηφιότητα η οποία στηρίχθηκε αρχικά από το ΠΑΣΟΚ και ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ. «Τώρα είναι η μάχη της Κυριακής και όσοι διαφωνούν τόσο με τον Αγοραστό, ο οποίος θεωρεί ότι τα έχει κάνει όλα τέλεια στην περιοχή της Θεσσαλίας, όσο και με τον κ. Μπακογιάννη, που θεωρεί τον εαυτό του επιτυχημένο δήμαρχο στην Αθήνα, θα πρέπει στην πράξη να κάνουν μια άλλη εναλλακτική επιλογή, με τη συμμετοχή τους στις εκλογές και με την ψήφο τους. Είναι στο χέρι τους» είναι το κεντρικό μήνυμα της Χαριλάου Τρικούπη.

Στο «μάτι» της Ν.Δ. και στα… πόδια του ΣΥΡΙΖΑ

Μετά τις πρόσφατες εσωκομματικές αναταράξεις κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι πέρα από σαφές ότι ο Ανδρουλάκης θέλει μέσα από τις «νίκες» να επιφέρει την ηρεμία στο κόμμα αλλά και να χαράξει τη στρατηγική του απέναντι στους δύο αντιπάλους, τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Για τον Μητσοτάκη θα ήταν μεγάλο πλήγμα να χάσει τους δύο μεγαλύτερους δήμους της χώρας. Δεν έχει επιχείρημα απέναντι σ’ αυτό, κυρίως γιατί έδωσε και στήριξη σε Μπακογιάννη – Ζέρβα. Από την άλλη, στη Χαριλάου Τρικούπη θέλουν να αναδείξουν και τη σημαντική απουσία επαφής του ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία, καθώς, όπως λένε, το αποτέλεσμα της κάλπης της Κυριακής ήταν μία πρώτη αποδοκιμασία και προς τον νέο αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφορικά με την πρόταση του πρώην υπουργού Χρήστου Σπίρτζη «να ενοποιηθούν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για τις ευρωεκλογές», κορυφαίο στέλεχος αναρωτιέται μέσω του «Π»: «Τι εκπροσωπεί ο κ. Σπίρτζης; Τον εαυτό του; Τον ΣΥΡΙΖΑ; Δεν μπαίνουμε σε μία κουβέντα καφενειακού χαρακτήρα. Δεν θα κερδηθεί έτσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

Είναι παραπάνω από ξεκάθαρο ότι μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές τόσο ο Ανδρουλάκης όσο και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ θα σηκώσουν τους τόνους απέναντι στον Μητσοτάκη σε ζητήματα καθημερινότητας. Δεν περνάει απαρατήρητο το γεγονός ότι, πέρα από κάποιες αιχμές κατά του Στέφανου Κασσελάκη, στη Χαριλάου Τρικούπη δεν έχουν αναπτύξει «σκληρή κόντρα» απέναντι στον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι δεν σχολιάστηκαν τα όσα είπε ο Κασσελάκης στον ΣΕΒ.

Διαβάστε επίσης:

Και τώρα οι… δυο τους – οι μάχες του β’ γύρου στις περιφέρειες και Αθήνα, Θεσσαλονίκη

ΣΥΡΙΖΑ: Σκηνικό μετωπικής σύγκρουσης μετά το μήνυμα Κασσελάκη σε διαφωνούντες

Στο πλευρό του Μπακογιάννη ο Μητσοτάκης: Είμαι σίγουρος ότι θα εκτιμηθεί η δουλειά και η αυτοκριτική που έχουν γίνει (Photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 12:49