search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 10:24
MENU CLOSE

Και τώρα οι… δυο τους – οι μάχες του β’ γύρου στις περιφέρειες και Αθήνα, Θεσσαλονίκη

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2303
12/10/2023
12.10.2023 09:00
ekloges_kalpes

Κατ’ αρχάς το προφανές: με 7 στις 13 Περιφέρειες να κρίνονται από τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και να βάφονται εκ νέου γαλάζιες (εντάξει, η Κρήτη… πρασινίζει, αλλά ο Σταύρος Αρναουτάκης είχε τη στήριξη και του κυβερνώντος κόμματος), η κυριαρχία της Ν.Δ. στο πολιτικό σκηνικό της χώρας μάλλον δύσκολα θα τεθεί υπό οιαδήποτε αμφισβήτηση για το επόμενο ορατό διάστημα.

Με το πρώτο μέρος της νέας εκλογικής μάχης να κρίνεται σαφώς υπέρ της Ν.Δ., τώρα ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης στρέφει την προσοχή του στις έξι Περιφέρειες και τους δύο μεγάλους δήμους (Αθήνα και Θεσσαλονίκη) που θα κριθούν την ερχόμενη Κυριακή και που η καθεμιά από αυτές τις περιπτώσεις έχει και τις δικές της ιδιαιτερότητες.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πειραιώς, ο στόχος του «6 στις 6» παραμένει, αν και κάποιες πιο ρεαλιστικές φωνές εκτιμούν ότι η Ν.Δ. θα καταφέρει – εύκολα ή δύσκολα, μένει να φανεί – να κερδίσει τις πέντε από τις εναπομείνασες Περιφέρειες και τουλάχιστον τον έναν από τους δύο μεγάλους δήμους που θα κριθούν στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Θετική δυναμική

Από την άλλη, πάντως, τα πολύ καθαρά αποτελέσματα του πρώτου γύρου (στις 7 Περιφέρειες που «καθάρισαν» από την πρώτη Κυριακή, οι υποψήφιοι που στήριξε η Ν.Δ. κυριολεκτικά «σάρωσαν» τους αντιπάλους τους) εκτιμάται ότι δημιουργούν μια πολύ θετική δυναμική για το κόμμα για την ερχόμενη Κυριακή και δεν αφήνουν πολλά περιθώρια ελπίδας στην αντιπολίτευση.

Μάλιστα, θα έλεγε κάποιος ότι το μεγαλύτερο, ας πούμε, πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι ότι σε ορισμένες από τις εκκρεμείς Περιφέρειες οι αντίπαλοι των υποψηφίων που στηρίζει η Ν.Δ. είναι «αντάρτες» προερχόμενοι από το κυβερνών κόμμα, με την Πειραιώς να προβληματίζεται σχετικά με την αντιμετώπισή τους, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις είναι στελέχη με «γκελ» στην εκλογική βάση και τον κομματικό μηχανισμό.

Εν πάση περιπτώσει, για τη μεγαλύτερη διευκόλυνση των αναγνωστών, η κατάσταση στις έξι «εμπόλεμες» Περιφέρειες θα παρουσιαστεί χωριστά για την καθεμιά, αρχίζοντας από τα βόρεια και… κατεβαίνοντας.

Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Ο νυν περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος, ο οποίος το 2019 είχε εκλεγεί στον δεύτερο γύρο ύστερα από θρίλερ, διεκδικεί φέτος την επανεκλογή του έχοντας από τον α’ γύρο «κεφαλή» περισσότερων από 20.000 ψήφων από τον δεύτερο, Χριστόδουλο Τοψίδη, πρόεδρο του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ο Τοψίδης θεωρείται ότι έχει σοβαρά ερείσματα εντός του κομματικού μηχανισμού της Ν.Δ. στην περιοχή και, παρά το γεγονός ότι ο Μέτιος τα πήγε καλά στον πρώτο γύρο, θεωρείται ότι θα χρειαστεί όλη τη στήριξη που μπορεί να λάβει προκειμένου η Περιφέρεια να παραμείνει γαλάζια. Όπερ σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό – σχεδόν βέβαιο – ότι ο Μητσοτάκης θα τον στηρίξει με την παρουσία του σε εκδήλωση.

Δυτική Μακεδονία

Λίγο περισσότερες από 2.000 ψήφοι χωρίζουν τον νικητή του πρώτου γύρου των περιφερειακών εκλογών, πρώην βουλευτή της Ν.Δ. και «αντάρτη» υποψήφιο Γιώργο Αμανατίδη από τον νυν περιφερειάρχη και «εκλεκτό» του κόμματος Γιώργο Κασαπίδη και ο δεύτερος γύρος ήδη αποκτά χαρακτηριστικά θρίλερ.

Αρχικά, σύμφωνα με πληροφορίες, στη Ν.Δ. το θέμα αντιμετωπίστηκε λίγο… χαλαρά με τη λογική ότι ο Αμανατίδης είναι κι αυτός υποψήφιος προερχόμενος από το κόμμα. Ωστόσο οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι πλέον η στάση έχει αλλάξει και ότι ο τοπικός μηχανισμός και το κόμμα κεντρικά «τα δίνουν όλα» ώστε να διασφαλιστεί η επανεκλογή του Κασαπίδη, ο οποίος, ας μην διαφεύγει, αποτέλεσε προσωπική επιλογή του ίδιου του πρωθυπουργού και προέδρου της Ν.Δ.

Ιόνια Νησιά

Παρόμοια κατάσταση με τη Δυτική Μακεδονία παρουσιάζεται και στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, όπου ο «αντάρτης» πρώην δήμαρχος Κέρκυρας Γιάννης Τρεπεκλής στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών άφησε πίσω του για σχεδόν 5.000 ψήφους τη νυν περιφερειάρχη Ρόδη Κράτσα, η οποία πηγαίνει στο δεύτερο γύρο με… ντεζαβαντάζ.

Αν και ο Τρεπεκλής θεωρείται και αυτός «σαρξ εκ της σαρκός» της Ν.Δ., εντούτοις στο κυβερνών κόμμα γίνεται προσπάθεια να ενισχυθεί όσο είναι εφικτό η Κράτσα ενόψει του δεύτερου γύρου. Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι εκτιμάται πως, αν ο τρίτος στη σειρά κατάταξης Θεόδωρος Γαλιατσάτος, που στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, δώσει έστω και «στα σιωπηλά» τη στήριξή του στον Τρεπεκλή, τότε τα πράγματα θα είναι δύσκολα για την επανεκλογή της νυν περιφερειάρχη.

Θεσσαλία

Παρά ορισμένες περί του αντιθέτου προβλέψεις, ο νυν Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός βγήκε σχεδόν… ατσαλάκωτος από τις λάσπες του «Daniel» και παρά τρίχα να κερδίσει την επανεκλογή του από τον πρώτο γύρο. Τελικά η «μάχη του κάμπου» μεταξύ του Αγοραστού και του δεύτερου Δημήτρη Κουρέτα θα κριθεί την ερχόμενη Κυριακή, αν και ο νυν περιφερειάρχης έχει καθαρό προβάδισμα σχεδόν 30.000 ψήφων.

Με βάση τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου ο Αγοραστός υπερέχει καθαρά του Κουρέτα σε Λάρισα, Σποράδες και Τρίκαλα, ενώ πραγματική μάχη γίνεται σε Μαγνησία και Καρδίτσα, δηλαδή στις περιφερειακές ενότητες που υπέστησαν τις μεγαλύτερες καταστροφές από την κακοκαιρία.

Ωστόσο, στη συγκεκριμένη Περιφέρεια επικρατεί και εσωκομματική – για τη Ν.Δ. – ίντριγκα, καθώς η Ελευθερία Τζανακούλη, ανιψιά του πρώην δημάρχου Λάρισας και νυν γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας Κώστα Τζανακούλη, κατέβηκε στις εκλογές ως «αντάρτικο» ψηφοδέλτιο, πήρε ποσοστό σχεδόν 9,5% και έχει γίνει «ρυθμιστής» για τον δεύτερο γύρο, αν και οι πληροφορίες θέλουν τελικά να δίνει τη στήριξή της στον Αγοραστό.

Βόρειο Αιγαίο

Η νίκη στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών του Αλκιβιάδη Στεφανή επί του νυν περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη προκάλεσε μεγάλη ικανοποίηση στη Ν.Δ. και προσωπικά στον πρωθυπουργό, καθώς η υποψηφιότητα Στεφανή ήταν προσωπική επιλογή και «στοίχημα» για τον Μητσοτάκη, το οποίο φαίνεται να του «βγαίνει».

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε τη Μυτιλήνη ως πρώτο σταθμό των περιοδειών του ενόψει του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, προκειμένου να στηρίξει ανοιχτά τον Στεφανή – και να θέσει στο προσκήνιο το μεταναστευτικό, ζήτημα με το οποίο ο υποψήφιος περιφερειάρχης έχει ασχοληθεί ως μέλος της προηγούμενης κυβέρνησης.

Για την κυβέρνηση και τη Ν.Δ. μια καθαρή νίκη στο Βόρειο Αιγαίο, εκτός από την πολιτική σημασία, θα είναι και μια… ανακούφιση, καθώς οι σχέσεις με τον απερχόμενο περιφερειάρχη είχαν φθάσει στο… αμήν, με σημείο τριβής κυρίως το μεταναστευτικό, οπότε θα είναι… ευλογία για την κυβέρνηση ένας πιο φιλικός περιφερειάρχης τα επόμενα πέντε χρόνια.

Πελοπόννησος

Ο Δημήτρης Πτωχός αποτελεί άλλο ένα προσωπικό «στοίχημα» του Μητσοτάκη, το οποίο μοιάζει να τον… στέλνει ταμείο μετά την απόφασή του να στηρίξει νέο υποψήφιο και όχι τον απερχόμενο περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα. Ο Πτωχός παρά τρίχα να εκλεγεί περιφερειάρχης από τον πρώτο γύρο (πήρε ποσοστό 42,61%) και πηγαίνει στην ερχόμενη Κυριακή με σαφές προβάδισμα σχεδόν 35.000 ψήφων έναντι του αντιπάλου του, πρώην περιφερειάρχη, Πέτρου Τατούλη.

Να σημειωθεί, βέβαια, ότι ενόψει του δεύτερου γύρου ο υποψήφιος που υποστηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κουτσούλης, ο οποίος συγκέντρωσε ποσοστό σχεδόν 8%, δήλωσε ότι στηρίζει την υποψηφιότητα του Τατούλη, οπότε θεωρείται πολύ πιθανό ο Μητσοτάκης να κάνει ένα… πέρασμα και από την Πελοπόννησο, προκειμένου να επανεπιβεβαιώσει τη στήριξή του στον Πτωχό, ο οποίος θεωρείται φαβορί για τη νίκη τη δεύτερη Κυριακή.

Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Από τον κατάλογο αυτόν δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι δύο μεγάλοι δήμοι της χώρας, που θα κριθούν στον δεύτερο γύρο της ερχόμενης Κυριακής. Άλλωστε ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης έδωσε καθαρά πολιτικό στίγμα στα αποτελέσματά τους, παρέχοντας στήριξη στους νυν δημάρχους που διεκδικούν νέα θητεία.

Όσον αφορά την Αθήνα, ο Κώστας Μπακογιάννης έρχεται με… φόρα από τον πρώτο γύρο, έχοντας λάβει ποσοστό 41,35% έναντι μόλις 14,19% του Χάρη Δούκα και 13,36% του Κώστα Ζαχαριάδη. Ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ ήδη έδωσε στήριξη στον Δούκα για τον δεύτερο γύρο και υπάρχουν ορισμένες εκτιμήσεις ότι μπορεί να γίνει ντέρμπι, αν και τα «smart money», που λένε και οι Αμερικανοί, λένε ότι ο Μπακογιάννης θα εκλεγεί εκ νέου και χωρίς πολλές… αγωνίες δήμαρχος Αθηναίων.

Στη συμπρωτεύουσα, πάλι, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά, καθώς ο νυν δήμαρχος Κώστας Ζέρβας μπορεί να κατέλαβε την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο, πίσω από τον δεύτερο Στέλιο Αγγελούδη, ωστόσο τους χωρίζουν μόλις 1.500 ψήφοι και η μάχη αναμένεται σκληρή και αμφίρροπή. Μάλιστα, όπως διαμορφώθηκαν οι ισορροπίες από τον πρώτο γύρο, ο Αγγελούδης εμφανίζεται ως πιο πιθανός νικητής στον δεύτερο γύρο απ’ όσο ο Ζέρβας, παρά τη στήριξη που έλαβε από τον ίδιο τον Μητσοτάκη. Ίδωμεν…

Διαβάστε επίσης:

Χρήστος Σπίρτζης: Απαντά στον Πάνο Σκουρλέτη – «Δεν ξεχνώ και δεν ξεχνά κανείς σύντροφε»

Αδιανόητο: Ψάχνουν 151 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για να καθαιρέσουν τον Κασσελάκη – Ποιοι κινούν τα νήματα

Κρίση στη Μέση Ανατολή: Συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ την Πέμπτη υπό το βάρος των εξελίξεων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 10:23