search
ΠΕΜΠΤΗ 23.05.2024 06:13
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Το «σκληρό ροκ» της ηγεσίας απέναντι στους διαφωνούντες, τα 500 νέα μέλη και οι «χαζομάρες»

13.10.2023 06:47
kasselakis new

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν τον β΄ γύρο των Αυτοδιοικητικών εκλογών η ηγεσία συνέχισε χθες για δεύτερη μέρα να «βγάζει στη σέντρα» όσους αρνήθηκαν στον πρόεδρο την ανάληψη τομέα κοινοβουλευτικής ευθύνης, επιρρίπτοντάς τους ουσιαστικά την ευθύνη για την ρηγμάτωση της «ενότητας» και την απουσία συνθετικού κλίματος.

Η ηγεσία δείχνει να ερμηνεύει την στάση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης ως «πρόβα» υπονόμευσης και πόλεμο φθοράς, τον οποίο επιχειρεί να επιστρέψει οικοδομώντας μια στρατηγική που εκτιμά ότι είναι win win: από τη μία δείχνει να επιδιώκει την εξώθηση των διαφωνούντων σε έξοδο από το κόμμα, χωρίς συνέδρια και διαδικασίες. Από την άλλη αν αυτό δε συμβεί, θα τους δείχνει ως «βαρίδια» υπαίτια για την καθίζηση του κόμματος ή για τυχόν νέες εκλογικές ήττες στο μέλλον.

Από την ανοιχτή εκδήλωση στο Κερατσίνι, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε τα «καρφιά» προς την εσωκομματική αντιπολίτευση λέγοντας ότι ασχολείται με «χαζομάρες» αντί να σηκώσει ανάστημα και «να πάει να κερδίσει».

Περαιτέρω, ανέφερε ότι την Τετάρτη μετά το κάλεσμα που έκανε προς τους πολίτες για εγγραφή στον ΣΥΡΙΖΑ, αν θέλουν να συμμετάσχουν στα ευρωψηφοδέλτια, υπήρξε εγγραφή 500 νέων μελών. Και στρεφόμενος προς τους εσωκομματικούς επικριτές του, είπε σε υψηλούς τόνους: «Για όλους όσοι αμφιβάλλουν για το τι χτίζουμε, να μου πουν εκείνοι μια φορά που έφεραν 500 νέα μέλη στον ΣΥΡΙΖΑ σε μια μέρα. Ελάτε να το δούμε! Πότε φέρατε 500 νέα μέλη»;

Τι δυναμίτισε το κλίμα

Η αναφορά αυτή μπορεί να ερμηνευθεί και ως προσπάθεια αντιστροφής των εντυπώσεων μετά το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, όπου πολλοί επισήμαναν (κομματικοί ή αναλυτές) πως ο Στέφανος Κασσελάκης, μπορεί να μην έχει ευθύνη για τις επιλογές υποψηφίων και την επίδοσή τους, δεν αποδείχτηκε όμως ότι έχει ο ίδιος κάποιο ιδιαίτερο κοινωνικό ρεύμα ώστε να συγκρατήσεις δυνάμεις και να αποτρέψει μια νέα εκλογική ήττα.

Στην κακή εικόνα του πρώτου γύρου άλλωστε αποδίδουν πολλοί από το στρατόπεδο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης την επίθεση της Τετάρτης προς τους διαφωνούντες με την οποία ο Στέφανος Κασσελάκης «έσπασε» και την δεκαπενθήμερη ανακωχή για τις αυτοδιοικητικές.

Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος στην ανάρτηση της Τετάρτης που προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις, έδειξε τους διαφωνούντες ως «υπόπτους» υπονόμευσης (επαναφέροντας την προεκλογική ρητορική περί «υπονομευτών»). Αυτή μάλλον ήταν και η ουσία της δήλωσης πως «όποιος υπονομεύσει την ενότητα της Κ.Ο. και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν θα έχει θέση σε μελλοντικά ψηφοδέλτια του κόμματος». Διότι μέχρι τις ευρωεκλογές και την κατάρτιση των ψηφοδελτίων, «ποιος ζει ποιος πεθαίνει», ο πολιτικός χρόνος ως τότε είναι μακρύς και πολλά μπορεί να έχουν συμβεί έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα.

Επίθεση για τις αρνήσεις τομέων ευθύνης: «Μας πληρώνει ο ελληνικός λαός…»

Χθες, τα στελέχη της ηγετικής ομάδας έδωσαν συνέχεια στο θέμα της αποχής στελεχών της εσωκομματικής αντιπολίτευσης από θέσεις ευθύνης, προβάλλοντας την ερμηνεία ότι ο πρόεδρος έκανε τις επιλογές που έκανε και έστειλε το οργισμένο μήνυμα «ως εδώ», ως απάντηση στις αρνήσεις που έλαβε. Από την «αντίπερα όχθη» εκπέμπεται ένα μήνυμα πως το πεδίο ήταν ήδη ναρκοθετημένο, με δεδομένη την παράκαμψη των κομματικών διαδικασιών, το οποίο εκλήφθηκε ως πρόθεση υποβάθμισης του κόμματος, και κατ’ επέκταση ως απουσία εγγυήσεων σύνθεσης.

Μάλιστα στελέχη περί τον πρόεδρο όπως ο Βαγγέλης Αποστολάκης, πήγαν το επιχείρημα της ηγεσίας ένα βήμα παραπέρα μεταφέροντας το μήνυμα, πίσω από τις γραμμές, πως οι βουλευτές που δεν δέχθηκαν να αναλάβουν θέση ευθύνης θα πληρώνονται από τον ελληνικό για… να κάθονται: «όταν υπάρχουν οι προτάσεις του προέδρου σε όλους τους κοινοβουλευτικούς και έχουμε αρνήσεις, αυτό δεν είναι λίγο παράξενο; Δηλαδή μας πληρώνει ο ελληνικός λαός, μας έχει επιλέξει να είμαστε στο κοινοβούλιο κι εμείς διαλέγουμε αν θα κάνουμε ή δεν θα κάνουμε….;».

Ο πρώην διευθυντής της ΚΟ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ένας από τους πρώτους που «καρατομήθηκαν» με συνοπτικές διαδικασίες από τη νέα ηγεσία, αντέτεινε μιλώντας στο Open «πως ένας βουλευτής μπορεί να προσφέρει από διάφορες θέσεις. Εάν κάποιος λέει δεν θέλω να προσφέρω από την θέση του τομεάρχη αλλά του βουλευτή, δεν σημαίνει πως κατεβάζει τα μολύβια, όταν τρέχει για την περιφέρειά του. Οι προτάσεις οφείλουν να είναι συνθετικές, αν επιδιώκουμε την ενότητα».

Μαϊάμι καλεί Κουμουνδούρου

Μένει να φανεί αν τα δύο εικοσιτετράωρα που απομένουν ως τις κάλπες το κλίμα θα συνεχίσει να είναι θερμό έως εκρηκτικό ή αν το νήμα της σύγκρουσης θα ξαναπιαστεί μετά τον β’ γύρο.

Ο Στέφανος Κασσελάκης αναχωρεί την Κυριακή για τις ΗΠΑ, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος και αναμένεται να παραμείνει στην άλλη όχθη του Ατλαντικού «τουλάχιστον 10 ημέρες» όπως μετέφεραν τις προηγούμενες ημέρες συνεργάτες του, όπερ μεθερμηνευόμενον αναμένεται να επιστρέψει κατά τα τέλη του μήνα.

Η εκπρόσωπος Τύπου Δώρα Αυγέρη σε τηλεοπτική της συνέντευξη χθες διαβεβαίωσε πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα ασκεί τα καθήκοντά του κανονικά καθόλη την διάρκεια της παραμονής του στις ΗΠΑ προκειμένου για την διευθέτηση εκκρεμοτήτων για τη μόνιμη παραμονή του εδώ.

Σε αυτό το πλαίσιο προγραμματίζεται μια Πολιτική Γραμματεία για τα μέσα της εβδομάδας με τηλεδιάσκεψη, ωστόσο από εκεί και πέρα μένει να προσδιοριστεί στη συνεδρίαση του οργάνου πότε θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή.

Τα μέλη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης επιμένουν να θέτουν δημόσια την ανάγκη της συνεδρίασης των οργάνων προκειμένου να συζητηθούν πολιτισμένα τα θέματα και οι διαφωνίες και να προσδιοριστεί το συνέδριο προκειμένου συντεταγμένα να επιλυθούν οι διαφορές.

Διαβάστε επίσης

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Νίκες του ΠΑΣΟΚ θέλει ο Ανδρουλάκης για να απαντήσει σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Και τώρα οι… δυο τους – οι μάχες του β’ γύρου στις περιφέρειες και Αθήνα, Θεσσαλονίκη

ΣΥΡΙΖΑ: Σκηνικό μετωπικής σύγκρουσης μετά το μήνυμα Κασσελάκη σε διαφωνούντες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 23.05.2024 02:30