search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 16:00
MENU CLOSE

«Το Ναυάγιο»: Η πραγματική τραγωδία στη Φαλκονέρα που ενέπνευσε τους δημιουργούς της σειράς (Photo/Video)

13.10.2023 09:02
falkonera new

Αυτές τις ημέρες προβάλεται στην τηλεόραση – στο Mega – η σειρά «Το Ναυάγιο». Περιγράφει τη δροματική ισοτρία ορισμένων ανθρωπων που ένα βράδυ ενός Δεκεμβρίου και ενω επικρατούσε σφοδρή κακοκαιρία επιβιβάζονται στο πλοίο «Φοίνιξ» απο το λιμάνι της Σούδας με προορισμό τον Πειραιά.

Ο καθενας απο αυτούς «κουβαλούσε» την δική του ιοτορία. Ανεβαίνουν στο πλοίο χωρίς να γνωρίζουν ότι αυτό θα ήταν το τελευταίο τους ταξίδι. Το πλοιο θα βυθιζόταν ανοιχτά της Φαλκονέρας, εκεί που το Κρητικό Πέλαγος «συναντάει» το Μυρτώο.

Τα επόμενα επεισόδια της σειράς αναμένονται δραματικά.

Ωστόσο αυτό που ενδεχομένως να μην γνωρίζουν πολλοί είναι ότι η σειρά βασίζεται σε αληθινά γεγονότα. Σε ένα ναυάγιο – όχι του «Φοίνιξ» αλλά του πλοιου «Ηράκλειον» – που συγκλόνισε την Ελλάδα το 1966.

Προκάλεσε ανείπωτη τραγωδία και καθόρισε τον τρόπο με τον οποίπο γίνονταν πλέον οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες στη χώρα μας.

Το χρονικό του ναυαγίου

Το επιβατηγό-οχηματαγωγό (Ε/Γ-Ο/Γ) Ηράκλειον ήταν πλοίο που εκτελούσε την ακτοπλοϊκή συγκοινωνία Πειραιάς-Χανιά και Πειραιάς – Ηράκλειο (Κρήτη) την περίοδο 1965-1966.

Το 1964, μετά από μετασκευή σε φέρι-μποτ, περιήλθε στην εταιρεία των Αδελφών Τυπάλδου – στην σειρά ο πλοιοκτήτης ονομάζεται «Βασιλείου».

Την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 1966 και ώρα 7:30 μ.μ., το Ηράκλειον απέπλευσε από το λιμάνι της Σούδας με μισή ώρα καθυστέρηση, μεταφέροντας 206 επιβάτες, 70 μέλη του πληρώματος και 17 φορτηγά με προορισμό τον Πειραιά.

Πλοίαρχος του πλοίου ήταν ο Εμμανουήλ Βερνίκος – στο σήριαλ ονομάζεται «Δαλαμάγκας».

Η κακοκαιρία που υπήρχε στο Κρητικό πέλαγος ανάγκασε το Λιμεναρχείο να απαγορεύσει τον απόπλου των μικρών σκαφών, αλλά τα αναμενόμενα, στο ανοιχτό πέλαγος, 5 ή 6 μποφόρ, δεν θεωρήθηκαν επικίνδυνα για το 19.000 τόννων πλοίο.

Πηγή: Wikipedia

Οπως διαβάζουμε στο wikipedia tο ίδιο βράδυ, πολλοί αθηναϊκοί κινηματογράφοι πρόβαλαν ένα διαφημιστικό φιλμ για τα σκάφη της “Εταιρίας Τυπάλδου“, τα οποία παρουσιάζονταν ως “τα πολυτελέστερα, τα ανετότερα και, φυσικά, τα ασφαλέστερα”, με πρώτο και καλύτερο το καύχημα της εταιρίας, “το ασυναγώνιστον φέρι-μποτ Ηράκλειον, ταχύτητος 19 μιλλίων“.

Μετά τα μεσάνυχτα, το Ηράκλειον εισερχόταν στο Μυρτώο Πέλαγος η ένταση των ανέμων αυξήθηκε σε 8 μποφόρ.

Στις δύο μετά τα μεσάνυχτα, καθώς το πλοίο έπλεε 6 μίλια βορειοανατολικά της Φαλκονέρας, ένα μεγάλο φορτηγό-ψυγείο 5 τόνων με φορτίο πορτοκάλια, που φορτώθηκε τελευτια στιγμή κάθετα στο γκαράζ του πλοιου απασφαλίστηκε από τους διαρκείς κλυδωνισμούς και χτύπησε με φόρα στην μπουκαπόρτα.

Με ένα συρματόσχοινο

Κατά μαρτυρίες, ο καταπέλτης -ο οποίος, όπως και στη σειρά ήταν δεμένος πρόχειρα με ένα …συρματόσχοινο – άνοιξε σταδιακά από τις παλινδρομικές προσκρούσεις του φορτηγού-ψυγείου.

Κάποια στιγμή απο τα χτυπήματα ο πλευρικός καταπέλτης υποχώρησε κι άνοιξε.

Το φορτηγό-ψυγείο έπεσε στη θάλασσα. Νερά κατέκλυσαν όλο τον χώρο των οχημάτων. Οι άνεμοι στη θαλάσσια περιοχή υπολογίστηκαν σε 10, τουλάχιστον, μποφόρ.

Λόγω της μεγάλης πλέον ελεύθερης επιφάνειας υδάτων που είχαν κατακλύσει το γκαράζ, το πλοίο άρχισε να παίρνει πολύ μεγάλες κλίσεις.

Στις 02.06′ ο ασυρματιστής εξέπεμψε το πρώτο αγωνιώδες SOS “Πορθμείον Ηράκλειον. Αυτήν την στιγμήν ανηρπάγη η πόρτα της δεξιάς πλευράς. Θέσις πλοίου επικίνδυνος” ενώ παράλληλα η κλίση αυξανόταν με επιταχυνόμενο ρυθμό και το πλοίο ανέκοπτε την ταχύτητά του.

Στη γέφυρα οι αξιωματικοί έκαναν απελπισμένες προσπάθειες, όμως το πλοίο έγερνε κι άλλο κι άρχισε να βυθίζεται.

Στις 02:07 σήμανε συναγερμός. Μοιράστηκαν όπως-όπως σωσίβια και ρίχτηκαν οι βάρκες στη θάλασσα.

Στις 2.13′, μόλις 8 λεπτά από το πρώτο σήμα κινδύνου, ο ασύρματος του Ηράκλειον εξέπεμψε για τελευταία φορά: “SOS! Πορθμείον Ηράκλειον SOS, βυθιζόμεθα! Στίγμα 36.52 βόρειον και 24,8 ανατολικόν! SOS βυθιζόμεθα!” και ακολούθησε σιγή. Τη διέκοπταν οι κραυγές των απελπισμένων ανθρωπων που πάλευαν να σωθούν στη θάλασσα.

Η βύθιση του σκάφους, σύμφωνα με τους ειδικούς, υπήρξε ακαριαία, λόγω παραλείψεων στους όρους ασφαλείας: κακή φόρτωση των αυτοκινήτων, ελλιπής κατασκευή του συστήματος ασφάλειας της «μπουκαπόρτας», έλλειψη συστήματος εκροής των εισερχομένων υδάτων και υψηλή ταχύτητα του πλοίου πάρα τη θαλασσοταραχή, για τη διατήρηση της φήμης του ως του ταχύτερου οχηματαγωγού της γραμμής Κρήτης.

Στα μαύρα

Το ναυάγιο του «Ηράκλειον»… αφύπνισε το ελληνικό κράτος, που προχώρησε στη δημιουργία του θαλάμου επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και τη θεσμοθέτηση του απαγορευτικού απόπλου για τα επιβατηγά πλοία που ισχύει εως και τις μέρες μας.

Το ναυάγιο, που βύθισε στο πένθος και «έντυσε στα μαύρα» τα Χανιά – 224 άνθρωποι χάθηκαν στον βυθό της θαλασσας – προκάλεσε την κατάρρευση της πλοικτήτρια εταιρίας των αδελφών Τυπάλδου που κυριαρχούσε τότε στην εγχώρια ακτοπλοΐα.

Λίγα χρόνια αργότερα δημιουργήθηκαν οι Ναυτιλιακές Εταιρείες Λαϊκής Βάσης της Κρήτης (ΑΝΕΚ και Μινωικές Γραμμές).

Σήμερα και οι δύο είναι μεν σε λειτουργία αλλά έχουν πουληθεί οι μεν Μινωικές στον όμιλο Γκριμάλντι η δε ΑΝΕΚ στο Αttica Group η οποία έχει επισης στην ιδιοκτησία της τις Superfast ferries, Blue Star ferriew και Hellenic Seaways – αλλά η πορεία των εταιρών λαϊκής βάσης είναι μια άλλη ιστορία της ελληνικής ακτοπλοϊας…

Διαβάστε επίσης

ΥΠΕΣ: 9 ερωτήσεις- απαντήσεις για το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στην επιλογή διοικήσεων των φορέων του δημοσίου

Βασίλης Καρράς: Ξανά στο νοσοκομείο ο τραγουδιστής

Δώρα Τσαμπάζη: Η συγκινητική ανάρτησή της για τον Αλέξανδρο Νικολαΐδη – «Δεν είναι ο χρόνος γιατρός, η αγάπη είναι»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 15:59