search
ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 13:54
MENU CLOSE

Κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή: Σειρήνες ξανά στο Βόρειο Ισραήλ – Αναφορές ότι το Ισραήλ χτυπά υποδομές της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

15.10.2023 06:22
sderot_israel
AP

Ήχησαν ξανά λίγο πριν τις 5 το απόγευμα της Κυριακής (15.10.23) οι σειρήνες στο βόρειο Ισραήλ. Yπάρχει προειδοποίηση για επίθεση με πυραύλους, ενώ την ίδια ώρα η χερσαία επιχείρηση στη Γάζα είναι προ των πυλών. Παράλληλα, υπάρχουν αναφορές για επίθεση σε στρατιωτικές υποδομές της Χεζμπολάχ στον Λίβανο πραγματοποιούν πολεμικά ελικόπτερα της ισραηλινής Πολεμικής Αροπορίας.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ νωρίτερα έστειλε μήνυμα στο Λίβανο τονίζοντας ότι η χώρα του δεν ενδιαφέρεται να διεξάγει πόλεμο στο βόρειο μέτωπό της. Επίσης, τόνισε ότι εάν η φιλοϊρανική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου δείξει αυτοσυγκράτηση, τότε το Ισραήλ θα σεβαστεί την κατάσταση στα σύνορα, όπως είναι σήμερα.

Στο μεταξύ, αρχίζει να ηρεμώνει το Σντερότ, που έχει βρεθεί στο στόχαστρο της Χαμάς, ενόψει της χερσαίας επιχείρησης του στρατού του Ισραήλ στη Γάζα.

Οι κάτοικοι του Σντερότ, που δέχθηκε την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, καλούνται σήμερα για εκκένωση και τρία λεωφορεία, με καμιά πενηνταριά επιβάτες το καθένα, περιμένουν έξω από ένα σχολείο στο κέντρο του Σντερότ και ετοιμάζονται να αναχωρήσουν.

Την ίδια ώρα, η ισραηλινή πλευρά έλαβε αναφορές για πυροβολισμούς του Ισραηλινού στρατού, στα σύνορα του Λιβάνου. Οι ισραηλινές δυνάμεις απαντούν με πυρά.

Ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων Ντανιέλ Χαγκάρι δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ανταπέδωσαν τα πυρά. «Οι δυνάμεις των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων επιτίθενται τώρα στην περιοχή από την οποία εκτοξεύτηκαν οι αντιαρματικοί πύραυλοι προς το φυλάκιό μας στα σύνορα με τον Λίβανο. Επίσης, μια άλλη στρατιωτική υποδομή της Χεζμπολάχ δέχθηκε επίθεση νωρίτερα σήμερα» τονίζει.

Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα, οκτώ άτομα τραυματίστηκαν από τις ρουκέτες της Χεζμπολάχ. Δύο εξ αυτών νοσηλεύονται σε σοβαρή και σταθερή κατάσταση, καθώς φέρουν τραύματα από θραύσματα στα άκρα τους. Και οι οκτώ τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Ιατρικό κέντρο της Γαλιλαίας στη Ναχαρίγια, στο Βόρειο Ισραήλ για περίθαλψη.

Την ίδια ώρα, οι δυναμεις της Χαμάς στον Λίβανο ισχυρίζονται ότι εκτοξεύθηκαν 20 ρουκέτες προς βόρειες ισραηλινές πόλεις. Ειδικότερα, οι Ταξιαρχείς Εζεντίν αλ Κάσαμ ανακοίνωσαν ότι εκτόξευσαν 20 ρουκέτες από τον Λίβανο εναντίον δύο ισραηλινών οικισμών στα βόρεια της «κατεχόμενης Παλαιστίνης».

Η φιλοϊρανιή Χεζμπολάχ του Λιβάνου ανέφερε ότι έβαλε στο στόχαστρό της έναν στρατώνα στο κιμπούτς Χανίτα, «σε απάντηση για τη δολοφονία και τον τραυματισμό» δημοσιογράφων στον νότιο Λίβανο.

Η επιχείρηση του Ισραήλ γίνεται την ίδια ώρα που η Χαμάς επιτίθεται στο Τελ Αβίβ με ρουκέτες.

Αποκαθίσταται η ύδρευση στη νότια Γάζα

Την ίδια ώρα σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες το Ισραήλ αποκαθιστά την ύδρευση στη νότια Γάζα. Λίγο αργότερα ωστόσο προειδοποίησε τους Παλαιστίνιους να εκκενώσουν την περιοχή και οι άνθρωποι άρχισαν να φεύγουν είτε με οχήματά τους είτε με τα πόδια, αναφέρει το BBC.

Ισραηλινά στρατεύματα συνεχίζουν να συγκεντρώνονται κοντά στη Γάζα χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις για την ώρα της επίθεσης.

Την ίδια ώρα ο ΟΗΕ τονίζει από την πλευρά το ότι η Γάζα βυθίζεται στην άβυσσο.

Ο Πίτερ Λέρνερ, αγγλόφωνος, έφεδρος και εκπρόσωπος Τύπου του Ισραηλινού Στρατού, υποστήριξε πως συνειδητοποίησαν πως ήταν πάρα πολλοί οι άνθρωποι που έπρεπε να απομακρυνθούν προς το νότιο τμήμα και πάγωσαν την επίθεση για ανθρωπιστικούς λόγους.

Έσπευσε δε να συμπληρώσει με έμφαση πως τους προτρέπουν με κάθε τρόπο να εκκενώσουν την περιοχή.

Δεδομένου βέβαια ότι οι δυσκολίες της εκκένωσης 1,1 εκατ. ανθρώπων ήταν γνωστές εξ΄ αρχής πολλοί αποδίδουν την καθυστέρηση στην ύπαρξη αρκετών ξένων, μεταξύ των οποίων και Αμερικανοί, υπηκόων στη Γάζα, αλλά και στις έντονες αντιδράσεις για τους θανάτους αμάχων με πάνω από 700 παιδιά να είναι νεκρά.

Η κεντρική γραμμή πάντως παραμένει η ίδια: Θα επιτεθούμε από «αέρα θάλασσα και ξηρά» και θα εξοντώσουμε τη Χαμάς.

Ο απολογισμός των νεκρών Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας είχε αυξηθεί σήμερα το πρωί σε 2.329, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 9.714, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Ερημώνει το Σντερότ, φεύγουν οι κάτοικοι

Ενώ οι σειρήνες ηχούν συνεχώς, προειδοποιώντας για ρουκέτες από τη γειτονική Λωρίδα της Γάζας, οι λίγοι κάτοικοι που απέμειναν στο Σντερότ βγαίνουν στους δρόμους αντί να πάνε στα καταφύγια. Προορισμός τους, τα ξενοδοχεία του Εϊλάτ, στην Ερυθρά Θάλασσα, στο νοτιότερο άκρο του Ισραήλ. Κάποιοι κατευθύνονται στην Ιερουσαλήμ, άλλοι στο Τελ Αβίβ.

Ο Μορντεχάι Μπαρσεσέτ, 57 ετών, λέει ότι «αντιστάθηκε» επί μια εβδομάδα αλλά τελικά πείστηκε να φύγει στο Εϊλάτ. «Φοβόμαστε να μείνουμε εδώ. Μέρα και νύχτα κασάμ (ρουκέτες) και εκρήξεις. Κοιμόμαστε μία ώρα, κρυβόμαστε στο καταφύγιο, δεν μπορούμε να κάνουμε μπάνιο, να ξυριστούμε», λέει.

Το Σντερότ, μια πόλη 30.000 κατοίκων, είναι στόχος εδώ και χρόνια των ρουκετών που εκτοξεύονται από τη Λωρίδα της Γάζας. Στις 7 Οκτωβρίου, όπως και άλλες κοινότητες που συνορεύουν με τον παλαιστινιακό θύλακα, δέχτηκε την επίθεση ενόπλων μελών της Χαμάς που σκότωσαν δεκάδες ανθρώπους στον δρόμο, στα καταφύγια, στα σπίτια τους. Πολλοί απήχθησαν και οι οικογένειές τους δεν έχουν καμία πληροφορία για την τύχη τους.

Σήμερα το πρωί, στους έρημους δρόμους κυκλοφορούσαν μόνο μερικοί αστυνομικοί. Ο δήμος τόνισε ότι η εκκένωση δεν είναι υποχρεωτική αλλά «συστήνεται θερμά» ενόψει της χερσαίας επιχείρησης του στρατού στη Γάζα.

Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης περίπου οι μισοί κάτοικοι είχαν ήδη φύγει από την πόλη μετά τις 7 Οκτωβρίου.

«Πρέπει να φύγουμε είναι προτιμότερο για τα παιδιά»

«Θα πάμε στο Εϊλάτ, θα επιστρέψουμε το συντομότερο δυνατόν. Το Σντερότ είναι το σπίτι μας. Είναι σκληρό, φοβόμαστε σε κάθε συναγερμό, πρέπει να φύγουμε, είναι προτιμότερο για τα παιδιά», είπε η 50χρονη Έλεν Αφτεκέρ, προτού να επιβιβαστεί σε ένα λεωφορείο.

Η Σμιρίτ Έντρι γέννησε πριν από τρεις ημέρες στο νοσοκομείο της Ασκελόν. Η νεογέννητη κόρη της νοσηλεύεται στην εντατική και την προσέχει ο μπαμπάς της γιατί η Σμιρίτ θα πρέπει να συνοδεύσει τα άλλα τρία παιδιά της στον νότο, στην ασφάλεια. «Θα επιστρέψω στο νοσοκομείο, θα εναλλασσόμαστε», εξήγησε.

Διαβάστε επίσης:

Μεσανατολικό: Σε διαδήλωση υπέρ της Παλαιστίνης ο γιος και ο γαμπρός του Ερντογάν (photos/videos)

Ισραήλ: Η ιστορία των δίδυμων μωρών – Σύμβολο ελπίδας μέσα στον τρόμο του πολέμου

Τουρκία: Εξέδωσε δύο NAVTEX στα χωρικά ύδατα της Κύπρου – Ποιες περιοχές δεσμεύει

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 13:53