search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 04:17
MENU CLOSE

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Προβληματισμός και κατήφεια στην κυβέρνηση από τα χθεσινά αποτελέσματα – Οι πρώτες ρωγμές 

16.10.2023 06:00
kyriakos_mitsotakis

Τις κινήσεις που θα δείξουν ότι η κυβέρνηση έλαβε το μήνυμα των χθεσινών αυτοδιοικητικών εκλογών αναζητά η κυβέρνηση, καθώς η ΝΔ έχασε την περιφέρεια της Θεσσαλίας και τους δήμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. 

Με λίγα λόγια οι πολίτες, σε αυτή την εκλογική αντιπαράθεση, επέλεξαν να στείλουν μέσω της αποχής ή της υπερψήφισης υποψηφίων της αντιπολίτευσης το δικό τους ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά σε πολλά επίπεδα. 

Άλλωστε, ο ίδιος ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι η χθεσινή νύχτα δεν ήταν καλή για την κυβέρνηση και το κόμμα του, αφού από τις 13 περιφέρειες η ΝΔ κέρδισε τις οκτώ, ενώ σε επίπεδο συμβολισμών υπέστη ένα μεγάλο χτύπημα από την ήττα Μπακογιάννη στον δήμο της Αθήνας.

Το μήνυμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης και το σενάριο του ανασχηματισμού

Μοιραία, τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος άρχισαν να μιλούν για ανασχηματισμό της κυβέρνησης καθώς το σενάριο αυτό είχε μπει πριν από ενάμιση μήνα στο συρτάρι με τις εκκρεμότητες.

Και αυτό γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ήθελε να συνδέσει τις αλλαγές στην κυβέρνηση του με τα όσα είχαν συμβεί στη Θεσσαλία παραμονές των αυτοδιοικητικών εκλογών. 

Πολλοί, πάντως, έλεγαν χθες το βράδυ ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ο πρωθυπουργός θα κάνει τις αλλαγές που σχεδίαζε μέσα στην κυβέρνηση του προκειμένου να στείλει μήνυμα στους πολίτες ότι γνωρίζει πολύ καλά τα λάθη που έγιναν. Παράλληλα, θα προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις για την υγεία, την παιδεία, την καθημερινότητα του Πολίτη, ενώ θα ρίξει ιδιαίτερα το βάρος του στα θέματα που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση και τα οποία προέκυψαν από τα έκτακτα γεγονότα του καλοκαιριού. 

Γι’ αυτό ο πρωθυπουργός στη δήλωσή του έστειλε μήνυμα και στο εσωτερικό της κυβέρνησης και της ΝΔ, λέγοντας ότι η κυβέρνηση οφείλει να πορεύεται με τα πόδια καλά γειωμένα στη γη, να λαμβάνει τα πολιτικά μηνύματα ανά πάσα στιγμή και να αγωνίζεται για να αλλάξει καθημερινότητα πολιτών, εμμέσως πλην σαφώς αφήνοντας αιχμές για φαινόμενα αλαζονίας που παρατηρήθηκαν το προηγούμενο διάστημα.

Την ίδια στιγμή έχει ξεκινήσει γκρίνια για τη στάση που κράτησαν κάποια κυβερνητικά στελέχη- ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Λευτέρης Αυγενάκης– τα οποία προκειμένου να πιέσουν τους πολίτες να ψηφίσουν τους υποψηφίους της ΝΔ έφτασαν σε ακρότητες υποστηρίζοντας ότι θα υπάρξει θέμα με τα ευρωπαϊκά κονδύλια και τις αποζημειώσεις που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση να δώσει στους πληγέντες από τη θεομηνία.

Στελέχη της κυβέρνησης έλεγαν, μάλιστα, ότι αυτή την αλαζονεία την οποία πλήρωσε χθες ακριβά  η κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός, πάντως, προκειμένου να αμβλύνει τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από αυτές τις τοποθετήσεις ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με όλους τους εκλεγμένους Περιφερειάρχες και δημάρχους, τονίζοντας ότι αυτό είναι το χρέος της.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιλαμβανόμενος, ωστόσο, ότι τα συμπεράσματα που θα βγουν από αυτή την εκλογική αναμέτρηση μπορούν πολύ γρήγορα να διαμορφώσουν μία προβληματική κατάσταση για την κυβέρνηση έσπευσε  να μειώσει τις εντυπώσεις της ήττας που υπέστη το κυβερνών κόμμα λέγοντας ότι

-στις εθνικές εκλογές πριν από τρεις μήνες η ΝΔ πήρε 41% και κάποιοι υποψήφιοι που στήριξε έφθασαν ως και 51%, 

– Ενώ απέδωσε την ήττα των υποψηφίων της ΝΔ στο ότι υπήρξε συσπείρωση δυνάμεων απ’ όλους τους χώρους έναντι των υποψηφίων του κόμματος του. 

Μάλιστα, λίγο αργότερα στα τηλεοπτικά πάνελ στελέχη της Κυβέρνησης υποστήριζαν ότι ο Χάρης Δούκας βγήκε με τις ψήφους του Ηλία Κασιδιάρη, θέλοντας έτσι προφανώς να … «μειώσουν» τη νίκη του νέου Δημάρχου. 

Διαβάστε επίσης:

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Τι έβγαλε η κάλπη – Όλα τα αποτελέσματα σε περιφέρειες και δήμους – Εκπλήξεις, ανατροπές και άνετες επικρατήσεις

Ζαχαριάδης: Νίκησαν οι προοδευτικές δυνάμεις στην Αθήνα – Θα είμαι δίπλα στον Χάρη Δούκα

Δημήτρης Κουρέτας: «Θα βάλω όλες μου τις δυνάμεις για να κλείσω τις πληγές της Θεσσαλίας»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 01:32