search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 23:31
MENU CLOSE

Χάρης Δούκας: Όλο το παρασκήνιο για τον νέο δήμαρχο της Αθήνας – Άγνωστες πτυχές της ζωής του

16.10.2023 08:05
xaris_doukas_new

Από την πρώτη στιγμή που ο Νίκος Ανδρουλάκης του ζήτησε να είναι υποψήφιος για τον δήμο της Αθήνας ο Χάρης Δούκας ήταν θετικός.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκλεισε τα αυτιά σε όλους όσοι έλεγαν ότι έχει πρόβλημα αναγνωρισιμότητας. Ήταν σίγουρος για την επιλογή του, γι’ αυτό άλλωστε δεν άκουγε κανέναν, λεπτό. 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ του έδωσε το πράσινο φως για την συγκρότηση δημοτικής παράταξης, η οποία θα είχε αποκλειστικά την υπογραφή του Καθηγητή Χάρη Δούκα. Δουλεύοντας μεθοδικά και μη έχοντας πάει καθόλου διακοπές το καλοκαίρι ο Χάρης Δούκας ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του και τα πρώτα ονόματα του ψηφοδελτίου της παράταξης του στις 10 Αυγούστου. Στηρίχθε από αυτοδιοικητικούς, οικολόγους και κινήματα με αναφορά στην πόλη. Ο ίδιος δήλωνε σίγουρος για τις επιλογές του. Όπως σίγουρος ένιωθε και για το αποτέλεσμα της Κυριακής. 

Απέφευγε να σχολιάσει τις δημοσκοπήσεις, έλεγε φανερά ότι ήταν στενός συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη υποστηρίζοντας παράλληλα όμως – πράγμα αληθές – ότι το ψηφοδέλτιο δεν είναι μόνο «ΠΑΣΟΚ». Για την αναγνωρισμότητά του και την κριτική που δεχόταν πως «δεν τον ξέρουν οι Αθηναίοι» έκανε πλάκα καθώς όσοι συνομιλούν μαζί του εκτός από το ότι είναι ένας γλυκός άνθρωπος αναγνωρίζουν και το χιούμορ του. 

Μένει στο Γκάζι, ενώ στο κέντρο περνά το μεγαλύτερο χρόνο της ζωής του καθώς εκεί είναι η δουλειά και η καθημερινότητα του. Ξεχώρισε – με διαφορά – στην ανάλυση του για τα ενεργειακά και την κρίση που είχε ξεσπάσει μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Πρώτη φορά μάθαμε γι’ αυτόν και τη στενή του συνεργασία με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τον Απρίλιο του 2022 όταν συνόδευσε τον Νίκο Ανδρουλάκη στην Πορτογαλία και συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα. 

Θεμελιωτής του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ για τα ενεργειακά (Γραμματέας Ενέργειας), μέτρησε πολλές ώρες τηλεοπτικού αέρα καθώς οι ενημερωτικές εκπομπές τον καλούσαν στα πάνελ γιατί ήταν ο μόνος που μπορούσε να εξηγήσει με επάρκεια την ενεργειακή κρίση αλλά και τα μέτρα καταπολέμησης της. Καθόλου τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια συγκαταλέγεται στο 2% των περισσότερο διαδραστικών επιστημόνων όλων των ειδικοτήτων σε παγκόσμιο επίπεδο, με βάση τις αξιολογήσεις του Harvard. Έχει συνεργαστεί με πολλούς δήμους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αναπτύσσοντας σχέδια δράσης και παρεμβάσεις για την ενέργεια και το κλίμα, την ενεργειακή αποδοτικότητα και την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και την ενσωμάτωση τεχνολογιών πληροφορικής, επικοινωνιών και διαδικτύου. 

Σε συνέντευξη στο topontiki.gr και στην πιο ουσιαστική ερώτηση για το πως πήρε την απόφαση να είναι υποψήφιος είχε πει: Η υποψηφιότητά μου στον Δήμο Αθηναίων, προήλθε από την ανάγκη να εφαρμόσω στην πράξη  τα επιστημονικά σχέδια αναβάθμισης των πόλεων, τα οποία συγκροτώ σε ερευνητικό επίπεδο. Βλέποντας τις άλλες πόλεις στο εξωτερικό να εκμεταλλεύονται τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις και την Αθήνα, αντιθέτως, να χάνει το τρένο της προόδου και να βαλτώνει σε αποτυχημένες νοοτροπίες του παρελθόντος, αποφάσισα ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο

Στην ίδια συνέντευξη για το όραμα του για την πόλη είχε πει: «Η θωράκιση της πόλης, η έμφαση στην πρόβλεψη και την έγκαιρη παρέμβαση πρέπει να είναι προτεραιότητα της νέας δημαρχιακής αρχής. Τα μέτρα που θα ληφθούν δεν θα πρέπει να έχουν τη λογική του lifestyle, όπως είδαμε μέχρι σήμερα, αλλά να βασίζονται στα νέα επιστημονικά δεδομένα που φέρνει η κλιματική κρίση. Επίσης, είναι αναγκαίος ο επανασχεδιασμός της ενεργειακής πολιτικής με επίκεντρο τις «πράσινες» μορφές ενέργειας, με τον πολίτη να είναι ο ίδιος παραγωγός και να συμμετέχει σε ενεργειακές κοινότητες»

Ο Χάρης Δούκας, ένας άνθρωπος που δεν ξεχνά, στην πρώτη του δήλωση ευχαρίστησε όσους συστρατεύτηκαν μαζί του ξεκινώντας πρώτα από τον άνθρωπο που τον ξεχώρισε από την πρώτη στιγμή και τον στήριξε όσο κανείς, τον Νίκο Ανδρουλάκη. «Να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους τους Αθηναίους για τη μεγάλη τιμή που μου έκαναν. Ξέρω τη μεγάλη ευθύνη που αναλαμβάνω. Να ευχαριστήσω οικογένεια, φίλους πολίτες που κατάφεραν το ακατόρθωτο και πίστεψαν το όραμά μας. Οφείλω να ευχαριστήσω τον Νίκο Ανδρουλάκη, τους ανθρώπους από την οικολογία, τα δικαιώματα, τον Κώστα Ζαχαριάδη που μας στήριξε στον β’ γύρο και όλους τους πολίτες που ήρθαν να ψηφίσουν στη δεύτερη εκλογική διαδικασία». 

Ο Καθηγητής Ενεργειακής Πολιτικής και Διοίκησης στη Σχολή των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κατάφερε το ακατόρθωτο. Τώρα, στόχος του είναι να κάνει την πρωτεύουσα μια ανθεκτικά βιώσιμη πόλη, η οποία θα αποτελέσει την αλλαγή παραδείγματος για όλη τη χώρα.

Διαβάστε επίσης:

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Ισχυρό μήνυμα υπέρ των προοδευτικών μετώπων βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ζαχαριάδης: Νίκησαν οι προοδευτικές δυνάμεις στην Αθήνα – Θα είμαι δίπλα στον Χάρη Δούκα

Δημήτρης Κουρέτας: «Θα βάλω όλες μου τις δυνάμεις για να κλείσω τις πληγές της Θεσσαλίας»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 23:31