search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 19:43
MENU CLOSE

Δημήτρης Κουρέτας: Ποιος είναι ο άνθρωπος που νίκησε τον Αγοραστό και έβαλε λίγο ροζ στο χάρτη

16.10.2023 08:57
koyretas

Επική νίκη με μεγάλη ανατροπή πέτυχε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δημήτρης Κουρέτας που επικράτησε του Κώστα Αγοραστού με σχεδόν 20 μονάδες.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εξελέγη νέος περιφερειάρχης Θεσσαλίας με 59,68% στο β’ γύρο των Αυτοδιοικητικών Εκλογών κερδίζοντας τον νυν περιφερειάρχη και εκλεκτό της ΝΔ που συγκέντρωσε 40,32%.

Ο Δημήτρης Κουρέτας είχε τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ στην πολύπαθη περιφέρεια της Θεσσαλίας, η οποία «χτυπήθηκε» από τις δύο τελευταίες σφοδρές κακοκαιρίες.

«Πριν από μια εβδομάδα στην ίδια θέση, σας είπα ότι η πρόταση που κάναμε και κάνουμε είναι μια πρόταση αναπτυξιακή, η οποία αθροίζει κοινωνικά ποσοστά. Έτσι λοιπόν εμείς απευθυνθήκαμε σε όλους τους Θεσσαλούς πολίτες, ανεξαρτήτως κομμάτων. Σήμερα αυτή τη νίκη, δεν μπορώ να την πανηγυρίσω γιατί η Θεσσαλία, όπως σας είπα είναι μια πληγή και δεν μπορεί κανείς να πανηγυρίζει όταν η Θεσσαλία είναι μια πληγή. Παρόλα αυτά, θεωρώ ότι θα βάλω όλες μου τις δυνάμεις, φυσικές και νοητικές» είπε ο μεγάλος νικητής μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο Κώστας Αγοραστός είχε λάβει 41,37% και 155.704 ψήφους, ενώ ο Δημήτρης Κουρέτας είχε συγκεντρώσει το 34,11% και 128.366 ψήφους.

Ποιος είναι ο Δημήτρης Κουρέτας

Ο Δημήτρης Κουρέτας γεννήθηκε στα Προσφυγικά της Πάτρας το 1962.

Σπούδασε Φαρμακευτική στην Πάτρα και στη συνέχεια πήρε το διδακτορικό του στη Βιοχημεία από το Χημικό Τμήμα (Α.Π.Θ., 1989).

Από το 1990-1992 εργάστηκε ως ερευνητής στην Ιατρική Σχολή του Harvard στη Βοστώνη. Από το 1996 είναι μέλος ΔΕΠ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Σήμερα είναι Καθηγητής Φυσιολογίας Zωικών Oργανισμών και Τοξικολογίας και Διευθυντής του ομώνυμου εργαστηρίου, στο τμήμα Βιοχημείας- Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ζει στη Λάρισα.

Ερευνητικά εργάζεται στον τομέα της μελέτης των μηχανισμών αλληλεπιδράσεων διατροφικών στοιχείων με τον οργανισμό σε μοριακό επίπεδο.

Έχει δημοσιεύσει 220 άρθρα σε διεθνή έγκυρα περιοδικά και έχει 8.500 αναφορές και h index 51, September 20202.

Είναι Associate Editor του περιοδικού διατροφικής τοξικολογίας Food and Chemical Toxicology (Elsevier, impact factor 4.8) και Academic Editor στο περιοδικό Oxidative Medicine and Cellular Longevity (impact factor 4.8) όπως και στο περιοδικό Antioxidants (impact factor 5.1) .

Είναι ιδρυτής της spin-off εταιρείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Foodoxys με αντικείμενο την λειτουργική διατροφή (www.foodoxys.com).

Η δουλειά του στην καινοτομία των τροφίμων έχει βραβευθεί στην Ελλάδα και στην ΕΕ.

Το 2013-2014 ήταν αναπληρωτής Πρύτανη Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας στο ΠΘ και Πρόεδρος στο Συμβούλιο Καινοτομίας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας (2013-2015).

Είναι μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την διαχείριση χημικών κρίσεων (SCHEER, 2018-2023).

Είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας (2016-σήμερα).

Η αγάπη για την Παναχαϊκή

Στα πιο… προσωπικά στοιχεία τώρα, αξίζει να σημειωθεί ότι ο νέος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας είναι θερμός οπαδός της Παναχαϊκής!

Πολλές φορές στο παρελθόν έχει εκφράσει την αγάπη του για τη μεγάλη ομάδα της Πάτρας, την οποία έχει παρακολουθήσει από κοντά σε πάρα πολλά παιχνίδια.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το pelop.gr, αρκετές φορές στο παρελθόν έχει εκφράσει δημοσίως τα συναισθήματα του για τους “κοκκινόμαυρους” και σε κάθε ευκαιρία έχει εκφράσει την αγωνία του για την επόμενη ημέρα της Παναχαϊκής.

Είναι παντρεμένος με την Χαριτίνη Νέπκα. Ιατρό, Διευθύντρια Κυτταρολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και μία θυγατέρα, την Αναστασία Κουρέτα, Ιατρό, ειδικευόμενη στην Ψυχιατρική.

Επίσης είναι αδελφός του βετεράνου διεθνή διαιτητή πόλο και πρώην παίκτη και αντιπροέδρου του ΠΕΑΚ, Μιχάλη Κουρέτα.

Διαβάστε επίσης:

Αποκάλυψη: Ο Μητσοτάκης ήταν έτοιμος να διώξει τον Αυγενάκη για την αισχρή δήλωση περί αγροτικών αποζημιώσεων

Χάρης Δούκας: Όλο το παρασκήνιο για τον νέο δήμαρχο της Αθήνας – Άγνωστες πτυχές της ζωής του

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Ισχυρό μήνυμα υπέρ των προοδευτικών μετώπων βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 19:43