search
ΣΑΒΒΑΤΟ 01.06.2024 05:01
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για το επικαιροποιημένο εμβόλιο του Covid-19

16.10.2023 12:46
koronoios_emvolio_0109_1920-1080_new
credit: AP

Από σήμερα το απόγευμα ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού στο emvolio.gov.gr, ώστε να ξεκινήσει ο εμβολιασμός των χρονίων πασχόντων, εγκύων και ανοσοκατεσταλμένων αλλά και των βρεφών από 6μηνων και παιδιών που έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιούνται στα  352 εμβολιαστικά κέντρα ενώ τα ραντεβού τους μπορούν να τα κλείνουν οι πολίτες και από τα φαρμακεία.

Τα παραπάνω ανέφεραν η αναπληρώτρια υπουργός υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Υγείας όπου δοθήκαν  οι αναλυτικές οδηγίες για το επικαιροποιημένο εμβολιαστικό πρόγραμμα με το Μονοδύναμο Επικαιροποιημένο Εμβόλιο XBB.1.5, ( Κράκεν) που είναι διαθέσιμο από σήμερα.

Πώς θα γίνεται ο εμβολιασμός

Ο εμβολιασμός για τις ηλικίες 5 έως 11 ετών θα ξεκινήσει 23 Οκτωβρίου. Στις ομάδες που συστήνεται ο εμβολιασμός θα αποσταλεί sms, ενώ θα συνεχιστεί και το πρόγραμμα κατ’ οίκον για όσους έχουν ανάγκη. 

Ο εμβολιασμός γίνεται 3 μήνες μετά τον τελευταίο εμβολιασμό από τη νόσηση. Το νεότερο είναι ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο μπορεί να το κάνει και κάποιος που δεν έχει λάβει τον βασικό εμβολιασμό. 

Διευκρινίζεται ότι το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο δεν περιλαμβάνει τον αρχικό ιό ο οποίος πλέον δεν ανιχνεύεται και περιλαμβάνει την παραλλαγή XBB1.5, που ανιχνεύεται σε υψηλά ποσοστά. 

Όπως είπε η κ. Θεοδωρίδου δεν μιλάμε για μαζικό εμβολιασμό αλλά για ευάλωτες ομάδες, ωστόσο όποιος πολίτης επιθυμεί, θα μπορεί να κάνει το εμβόλιο δωρεάν, ακόμη και εάν δεν ανήκει στις πληθυσμιακές ομάδες, που συστήνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Προτεραιότητα εμβολιασμού θα έχουν:

  • Ατομα ηλικίας 60 ετών και άνω
  • Ατομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και υποκείμενες παθήσεις που τους θέτουν σε υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης Covid-19, ανεξαρτήτως ηλικίας όπως ανοσοκατεσταλμένοι, καρκινοπαθείς κλπ.
  • Εγκυες
  • Ατομα με αυξημένη έκθεση στον SARS-CoV-2, όπως οι υγειονομικοί

Αξίζει να τονισθεί ότι  εάν είναι ικανοποιητική η εμβολιαστική κάλυψη υπολογίζεται ότι η μείωση των νοσηλειών θα φτάσει στο 30%.

Η χώρα μας έχει προμηθευτεί περίπου 1,6 εκατομμύρια εμβόλια. Πρόκειται για την επικαιροποιημένη έκδοση που στοχεύει στο στέλεχος ΧΒΒ.1.5 του  SARS-CoV-2,  παρόμοια με την παραλλαγή «Eris».

Παράλληλα, με βάση τη σύμβαση για την προμήθεια εμβολίων, υπάρχει η δυνατότητα παραλαβής δόσεων οποιαδήποτε στιγμή. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που παρατηρηθεί αυξημένη ζήτηση, η Ελλάδα μπορεί να παραλάβει ανά πάσα στιγμή εμβόλια.

Διαβάστε επίσης:

ΕΟΠΥΥ: Βάζει «κόφτη» σε εξετάσεις και συνταγογράφηση για να συμμαζέψει τις δαπάνες – Δείτε κάθε πότε θα επιτρέπονται

Καρκίνος παχέος εντέρου: Ποια τρόφιμα να αποφεύγετε – Ποια να προτιμάτε

«Κενό γράμμα» ο νόμος για την ανακουφιστική φροντίδα στη χώρα μας που χρειάζονται 135.000 ασθενείς

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 01.06.2024 01:02