search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 14:45
MENU CLOSE

«Εμπλοκή» στη συνάντηση Αυγενάκη-Κουρέτα, αναβάλλεται «μέχρι νεοτέρας» – «Θα είμαι έτοιμος όταν αναλάβω την Περιφέρεια Θεσσαλίας» είπε στον Μητσοτάκη

17.10.2023 20:10
avgenakis kouretas 43- new

Ο Δημήτρης Κουρέτας αποτελεί ένα από τα πρόσωπα των ημερών, καθώς κατάφερε να «εκπαραθυρώσει» από την Περιφέρεια Θεσσαλίας τον επί 12 χρόνια εκλεκτό της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Αγοραστό.

Σήμερα μάλιστα, ο επερχόμενος Περιφερειάρχης συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον Πρωθυπουργό να δηλώνει πως «Η κυβέρνηση είναι πάντοτε προσηλωμένη στην κοινή προσπάθεια με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών και προσβλέπει σε μία δημιουργική συνεργασία για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας».

«Ήταν σε ένα καλό κλίμα. Έβαλα κάποια ζητήματα ενημέρωσης δηλαδή να έχω μια πρωτογενή ενημέρωση από το τι γίνεται, ποιος είναι o σχεδιασμός, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα των έργων. Mε διαβεβαίωσαν ότι θα την πάρω από τους υπεύθυνους υπουργούς πολύ σύντομα, δηλαδή από τον κ. Λιβάνιο, τον κ. Τριανταφυλλόπουλο και νομίζω και τον κ. Ταχιάο», είπε από την πλευρά του ο κ. Κουρέτας.

«Ζήτησα να συμμετέχω στο νέο συντονιστικό όργανο, το οποίο γίνεται για να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της περιφέρειας στη σύνδεση με την κυβέρνηση και τους θεσμούς, το οποίο είχε διαταραχθεί. Ο χείμαρρος στο Βόλο έχει μέσα 850.000 τόνους φερτα υλικά. Η περιφέρεια έχει τοποθετήσει έναν εργολάβο με κάποια μηχανήματα και παίρνει 8.000 τόνους τη μέρα, δηλαδή θα αδειάσει σε 100 μέρες. Θέλω να πω τη γνώμη μου εφόσον είμαι εκλεγμένος από τους πολίτες και τα ζητήματα είναι φλέγοντα. Θα μπορούσα να περιμένω αλλά δεν θέλω» υπογράμμισε. Ο κ. Κουρέτας τόνισε ότι «η συνεννόηση με τον κ. Αγοραστό θα γίνει όταν με καλέσει ο ίδιος».

Στο μεταξύ, αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για την Τετάρτη συνάντηση του νέου περιφερειάρχη Θεσσαλίας με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη, που θα πραγματοποιούνταν στη σκιά των προκλητικών δηλώσεων του δεύτερου για τον κ. Κουρέτα τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη στην ΕΡΤ ο ίδιος ο κ. Κουρέτας, ερωτηθείς για το αν πρόκειται να συναντηθεί με τον Λευτέρη Αυγενάκη, ανέφερε ότι «ίσως να μην χρειάζεται, αφού καλύφθηκε από αυτά που συζήτησε με τον πρωθυπουργό».

«Είχα ακούσει και προεκλογικά τα περί ασυνεννοησίας με την κυβέρνηση. Εγώ είμαι ένας άνθρωπος τεχνοκράτης, μετριοπαθής. Βλέπω ότι πριν συμπληρωθούν δύο μέρες (από την εκλογή μου) εγώ ήμουν εδώ κι ενημερώθηκα. Θεωρώ ότι θα είμαι 100% έτοιμος την 1/1 (που αναλαμβάνω ως περιφερειάρχης). Θεωρώ ότι αυτό εκτιμήθηκε και από τον πρωθυπουργό», δήλωσε.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης:

«Μετά από παράκληση του νεοκλεγέντος Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα, η προγραμματισμένη για αύριο συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη, αναβάλλεται, λόγω οικογενειακού προβλήματος του πρώτου. Θα υπάρξει εκ νέου ενημέρωση, για τον χρόνο που θα ορισθεί η συνάντηση».

«Ο Αγοραστός θα έτρεχε καλύτερα τα έργα»

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είχε προκαλέσει σάλο προεκλογικά με τη δήλωσή του με την οποία συνέδεσε την καταβολή των αγροτικών αποζημιώσεων με την επιλογή που θα έκαναν οι ψηφοφόροι τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών: «Η εμπειρία και η γνώση του Κώστα Αγοραστού εγγυώνται τη γρήγορη, ανεμπόδιστη και χωρίς γραφειοκρατικά κωλύματα εφαρμογή των δράσεων και πρωτοβουλιών που έχουν σχεδιαστεί… είναι ευνόητο πως το αποτέλεσμα της κάλπης είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ταχύτητα και την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που εξαγγέλθηκαν» είπε ο κ. Αυγενάκης.

Μάλιστα, υπήρξε εκ νέου προκλητικός και μετά την απώλεια της Περιφέρειας από τον κ. Αγοραστό, καθώς συνέχισε τις εξωθεσμικές δηλώσεις σε ραδιοφωνική του παρέμβαση στον ΣΚΑΙ, όπου δήλωσε ότι η παρούσα διοίκηση θα έτρεχε καλύτερα τα έργα της επόμενης πενταετίας.

Κληθείς να εξηγήσει τι ακριβώς εννοούσε υποστήριξε πώς είναι διαφορετικό μία διοίκηση που ξέρει τα προβλήματα και δουλεύει ήδη πάνω σε αυτά να συνεχίσει το έργο, σε αντίθεση με μία νέα διοίκηση που θα περιλαμβάνει νέα πρόσωπα τα οποία θα πρέπει να εγκλιματιστούν και έτσι εκ των πραγμάτων θα χαθεί χρόνος.

Όταν ο Μητσοτάκης ήταν έτοιμος να διώξει τον Αυγενάκη

Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες, που έχει στη διάθεσή του το topontiki.gr, μεγάλο μέρος της ευθύνης για την τελική έκβαση της αναμέτρησης και την αποδοκιμασία των πολιτών στο πρόσωπο του κ. Αγοραστού, επιρρίπτεται στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης , ο οποίος μάλιστα γλίτωσε μόλις την τελευταία στιγμή την εκπαραθύρωσή του από την κυβέρνηση, καθώς η παρέμβασή του αυτή ενόχλησε σφόδρα και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι πληροφορίες, που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, αναφέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης μόλις αντιλήφθηκε την τερατώδη γκάφα του υπουργού, εξέτασε αμέσως το ενδεχόμενο να τον θέσει εκτός κυβέρνησης. Τελικά δεν προχώρησε στην κίνηση αυτή, αποδεχόμενος τις εισηγήσεις στενών συνεργατών του, που υποστήριξαν πως κάτι τέτοιο θα έκανε χειρότερα τα πράγματα σε εκείνη την κρίσιμη καμπή.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός ξεκίνησε τις χθεσινές δηλώσεις του, επιχειρώντας με σαφήνεια και χωρίς περιστροφές να «διορθώσει» αυτό το ατόπημα του κ. Αυγενάκη και να αποκαταστήσει τη θεσμική ισορροπία ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τοπική αυτοδιοίκηση. Σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης ότι «είναι χρέος της κυβέρνησης να συνεργαστεί με τους εκλεγμένους δημάρχους και περιφερειάρχες και να στηρίξει την τοπική αυτοδιοίκηση».

Αρχική κάλυψη από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο

Αρχικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, απαντώντας σε ερώτηση του topontiki.gr, διέψευσε ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξέφρασε έντονη δυσφορία – μέχρι του σημείου να σκεφθεί να τον απομακρύνει – για τις δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη, σχετικά με τις αποζημιώσεις των πλημμυροπαθών στη Θεσσαλία και παρείχε πλήρη κάλυψη, τόσο στον Λ. Αυγενάκη, όσο και στον υπουργό Εργασίας, Άδωνι Γεωργιάδη για τα όσα είπε τις προηγούμενες ημέρες για τον – επανεκλεγέντα – δήμαρχο Χαλανδρίου, Σίμο Ρούσσο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι δεν υπήρξε καμία σύνδεση των αποζημιώσεων με την πολιτική προέλευση των αιρετών, αλλά και ότι προφανώς η ΝΔ βρίσκεται απέναντι στις απόψεις του δημάρχου Χαλανδρίου, ενώ χαρακτήρισε και ως «λόγια του αέρα» τις καταγγελίες για εκβιασμούς των πολιτών.

Από την άλλη, προσπαθώντας να απαλύνει κάπως τις εντυπώσεις από τις δηλώσεις των υπουργών, υπογράμμισε επανειλημμένα ότι η κυβέρνηση της ΝΔ καθόλη τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας της απέδειξε εμπράκτως ότι συνεργάζεται με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ανεξαρτήτως πολιτικής προέλευσής τους, ότι αύξησε τους πόρους για τους ΟΤΑ και ότι θα συνεχίσει να ακολουθεί την ίδια πολιτική και τώρα.

Διαβάστε επίσης:

Βολές Τεμπονέρα για «αρχηγισμό» στον ΣΥΡΙΖΑ – «Εμφανές» το ενδεχόμενο πολιτικής κατάρρευσης

Άδωνις Γεωργιάδης: Η λύση του δημογραφικού δεν είναι οι περισσότερες μεταναστευτικές ροές, αλλά οι γεννήσεις

«Κλείδωσε» η επίσκεψη Μητσοτάκη στο Ισραήλ, πιθανότατα την Πέμπτη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 14:45