search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 23:36
MENU CLOSE

Εξαδάκτυλος στο topontiki.gr : «Aναγκαστήκαμε να βάλουμε αφίσες κατά της βίας των γιατρών και των νοσηλευτών σε νοσοκομείο»

17.10.2023 14:56
eksadaktilos-new

Με το σύνθημα «Όχι βία στις λεύκες μπλούζες. Σεβαστείτε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που σας περιθάλπουν» ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος αναγκάστηκε χθες για πρώτη φορά να κολλήσει αφίσες στους τοίχους του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία».

Η αφισοκόλληση έγινε στο πλαίσιο της καμπάνιας ευαισθητοποίησης των ασθενών και των συνόδων τους, με στόχο φυσικά να μπει «φρένο» στις απαράδεκτες επιθέσεις, που δέχεται το υγειονομικό προσωπικό των δημοσίων νοσοκομείων, στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), εξαιτίας της ταλαιπωρίας και τον πολύωρων αναμονών.

Η κίνηση αυτή ωστόσο δείχνει και τις επικίνδυνες συνθήκες μέσα στις οποίες εργάζονται οι υγειονομικοί στο ΕΣΥ, εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων σε γιατρούς και νοσηλευτές αλλά και σε ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό φύλαξης.

Αφορμή για την αφισοκόλληση στάθηκε η τελευταία επίθεση σε μια Νευροχειρουργό του εν λόγω νοσοκομείου, πριν από δυο εβδομάδες περίπου που είχε εξοργίσει τους γιατρούς.

Δεκάδες είναι τα περιστατικά λεκτικής βίας  αλλά και επιθέσεων κατά των υγειονομικών, σε κάθε εφημερία σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας  γι΄αυτό και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) έχει ζητήσει  συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη καθώς το φαινόμενο αυτό έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις.

«Είμαστε σε αναμονή να δούμε τον υπουργό γιατί η κατάσταση έχει οξυνθεί. Τα περιστατικά βίας απασχολούν όλα τα νοσοκομεία του κόσμου. Όταν ήμουν στην Αγγλία το 1992 ένας ασθενής είχε μπει στα γραφείο και γιατρών και είχε σφάξει δυο! Θα πρέπει η Πολιτεία να λάβει μέτρα για να πάψουν να κινδυνεύουν οι υγειονομικοί μας» είπε στο topontiki.gr  ο πρόεδρος του ΠΙΣ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Μάλιστα ο ΠΙΣ έχει ήδη ζητήσει  νομοθετική παρέμβαση εκ μέρους της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας ώστε να αντιμετωπιστεί με τρόπο αποδοτικό η βία κατά της λευκής μπλούζας.

Ειδικότερα ο ΠΙΣ απαιτεί να προστατεύονται οι γιατροί κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Οι λεκτικές, ψυχολογικές αλλά κυρίως σωματικές εκδηλώσεις βίας εκ μέρους ασθενών και των συνοδών τους, θα πρέπει
στο εξής να αντιμετωπιστούν με τρόπο κεντρικό και οργανωμένο ώστε να μην φτάσουμε στο σημείο να έχουμε θύματα.

Ο επιστημονικός σύλλογος ζητάει:

– Αμεση συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ώστε
να επικαιροποιηθούν τα  προηγούμενα αιτήματά του τα οποία επικεντρώνονται στα παρακάτω:

-Δημιουργία “Παρατηρητηρίου κατά της Βίας” σε βάρος γιατρών, η οποία θα κατοχυρωθεί νομοθετικά και θα εποπτεύεται από κοινού από το υπουργείο Υγείας και τον ΠΙΣ, με αντικείμενο την καταγραφή περιστατικών βίας και θέσπιση κανόνων και δράσεων αποτροπής ανάλογων φαινομενων.

 -Στελέχωση των υπηρεσιών Υγείας με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ώστε να μειωθούν δραματικά οι χρόνοι αναμονής των πολιτών.

-Λειτουργία και στελέχωση οργανωμένων ΤΕΠ σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία.

 -Κινητοποίηση της Αστυνομίας και κατάθεση μηνύσεων από τις διοικήσεις των νοσοκομείων σε όσους βιαιοπραγούν κατά ιατρών.

– Μπουτόν κινδύνου στα ΤΕΠ, ώστε να σπεύδει εγκαίρως η ασφάλεια με
προϋπόθεση ότι κάθε μονάδα υγείας έχει επαρκώς στελεχωθεί και με
εκπαιδευμένο προσωπικό ασφάλεια.

Διαβάστε επίσης:

Μύθοι και αλήθειες για τη μαστογραφία: Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Μαρία Θεοδωρίδου: «Για να κάνει κάνεις το εμβόλιο πρέπει να είναι ενημερωμένος σωστά – Προσοχή στην παραπληροφόρηση»

Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία: «Δωρεάν η 1η επίσκεψη στον Ρευματολόγο» έως 30 Οκτωβρίου 2023

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 23:36