search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 20:08
MENU CLOSE

H αποτίμηση της επόμενης ημέρας: Τι θα κάνει η κυβέρνηση με τους «αντάρτες» Περιφερειάρχες

17.10.2023 07:30
mitsotakis-new

Αν και η επίσημη θέση της κυβέρνησης, όπως εκφράστηκε από τα χείλη του πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ, το βράδυ του β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι ότι «είναι χρέος της κυβέρνησης να συνεργαστεί μαζί τους. Έχουμε στηρίξει ουσιαστικά την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού και προσμένουμε σε μια γόνιμη και παραγωγική συνεργασία με όλους τους εκλεγμένους Περιφερειάρχες και Δημάρχους», εντούτοις στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχει αρχίσει η αποτίμηση της «επόμενης ημέρας» του εκλογικού αποτελέσματος, ώστε να διαπιστωθεί γιατί η Κυριακή «δεν ήταν μία ιδιαίτερα καλή βραδιά για τη ΝΔ».

Ο Κ. Μητσοτάκης θα αρχίσει άμεσα τις επαφές του με τους νεοεκλεγέντες Περιφερειάρχες, με την πρώτη συνάντηση να πραγματοποιείται την Τρίτη στις 4:30 το απόγευμα με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, ο οποίος και εκθρόνισε μετά από 12 χρόνια τον Κώστα Αγοραστό, με την κυβέρνηση να υπογραμμίζει ότι η συνάντηση γίνεται λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που συνεχίζουν να επικρατούν στην περιοχή, μετά τις πλημμύρες που έπληξαν τον κάμπο και προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές.

Από εκεί και πέρα, πηγές της ΝΔ με τις οποίες συνομίλησε το topontiki.gr αποτιμούν διαφορετικά τα αποτελέσματα σε κάθε μία από τις Περιφέρειες και τους δήμους που τελικά απώλεσε το κυβερνών κόμμα.

Για παράδειγμα, μια από τις πηγές αυτές εκτιμά ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης ήταν ήδη χαμένος από τον α’ γύρο, παρά την προσπάθεια που έκανε ο ίδιος ο πρωθυπουργός να στηρίξει τον ηττημένο της Κυριακής, Κώστα Ζέρβα, ενώ για το δήμο της Αθήνας η εκτίμηση της ΝΔ είναι ότι ενώ στο χώρο της αντιπολίτευσης υπήρξε συσπείρωση για τη νίκη του Χάρη Δούκα, μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ, μετά την καθαρή νίκη του Νίκου Χαρδαλιά από τον α’ γύρο στην Περιφέρεια Αττικής, παρατηρήθηκε έντονη… χαλαρότητα.

Σε παρατήρηση ότι στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Δυτικής Μακεδονίας, όπου οι «γαλάζιοι» περιφερειάρχες ηττήθηκαν από «αντάρτες», ότι στις περιοχές αυτές υπήρξαν σοβαρά αντικειμενικά προβλήματα (φωτιά στον Έβρο, απολιγνιτοποίηση), το σχόλιο των κομματικών πηγών είναι ότι στις Περιφέρειες αυτές, όπως και στην Περιφέρεια των Ιονίων Νήσων, το αποτέλεσμα διαμορφώθηκε εν τέλει λόγω εσωκομματικών «ισορροπιών» εντός της ΝΔ.

Εκτιμάται, δε, ότι η συνεργασία με τους νεοεκλεγέντες Περιφερειάρχες (Χριστόδουλος Τοψίδης, Γιώργος Αμανατίδης και Γιάννης Τρεπεκλής, αντίστοιχα) θα είναι κατά το μάλλον ή ήττον αρμονική, χωρίς, πάντως, να αποκλείονται και κάποιες τριβές.

Διαφορετική είναι η προσέγγιση για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, όπου, ενώ στον α’ γύρο ο «εκλεκτός» της κυβέρνησης, Αλκιβιάδης Στεφανής, ήταν μπροστά, στον β’ γύρο με εντυπωσιακό ντεμαράζ νίκησε καθαρά ο νυν Περιφερειάρχης, Κώστας Μουτζούρης, ο οποίος με «αιχμή του δόρατος» το μεταναστευτικό, συγκρούστηκε ανοιχτά με την κυβέρνηση στο παρελθόν, κάτι που εκτιμάται ότι υπάρχει περίπτωση να συμβεί και κατά τη νέα θητεία του, ιδίως αν το προσφυγικό/μεταναστευτικό αποκτήσει εκ νέου χαρακτηριστικά κρίσης.

Τέλος, όσον αφορά στη Θεσσαλία, οι ίδιες πηγές της ΝΔ εκτιμούν ότι ο Κ. Αγοραστός, παρότι στον α’ γύρο παρά λίγο να επανεκλεγεί «με τη μία», εντούτοις «πλήρωσε» τις πλημμύρες στο β’ γύρο, χάνοντας σχεδόν 50.000 ψήφους και βρέθηκε σχεδόν είκοσι μονάδες πίσω από τον πανεπιστημιακό Δ. Κουρέτα.

Σε ΝΔ και κυβέρνηση εκτιμούν ότι το «στοίχημα» είναι να υπάρξει μια καλή συνεργασία για την κατά το δυνατόν ταχεία αντιμετώπιση των συνεπειών από τις πλημμύρες, κάτι που, πάντως, μοιάζει άθλος ακόμα και με τα σημερινά δεδομένα.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Καζάνι που βράζει η εσωκομματική αντιπολίτευση – «Όχι» Σκουρλέτη σε συγχώνευση με ΠΑΣΟΚ – Θα κουνήσει μαντήλι ο Βίτσας αν…

Τίρανα: Συνάντηση Μητσοτάκη με Έντι Ράμα – Τι ειπώθηκε για τον Φρέντι Μπελέρη

Κασσελάκης: Στην Διάνα Βουτυράκου η ευθύνη για τις νέες ομάδες εμπειρογνωμόνων του ΣΥΡΙΖΑ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 20:07