search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 12:22
MENU CLOSE

Νέα «καμπανάκια» για την κυβέρνηση από τα σενάρια προσέγγισης ΣΥΡΙΖΑ με ΠΑΣΟΚ – Τι εκτιμά και τι φοβάται  

17.10.2023 06:05
syriza – pasok 98- new

Με το βλέμμα στραμμένο στα σενάρια που φέρνουν πιο κοντά τον ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ μετά τα αποτελέσματα των δεύτερων αυτοδιοικητικών εκλογών βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα άλλαζε κατά πολύ τους συσχετισμούς στο πολιτικό πεδίο, ενώ θα αποτελούσε και μία εναλλακτική λύση για τους πολίτες.


Στην πραγματικότητα είναι αυτό που απεύχεται η κυβέρνηση, καθώς τα στελέχη της γνωρίζουν πολύ καλά ότι η έλλειψη εναλλακτικής πολιτικής λύσης κάνει τους ψηφοφόρους πιο υπομονετικούς απέναντι στα κυβερνητικά λάθη και τις αβλεψίες.


Ένας ενδεχόμενος διάλογος ανάμεσα στα κόμματα της αντιπολίτευσης και μία πιο ουσιαστική συνεργασία μέσα στην Βουλή θα ανέτρεπαν τα δεδομένα με τα οποία κινείται η κυβέρνηση όλο το τελευταίο διάστημα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μία διαρκή φάση εσωστρέφειας, ενώ το ΠΑΣΟΚ δεν δείχνει σημεία ανάκαμψης.


Έτσι, πέρα από την ανάγνωση του μηνύματος των πολιτών, τα κυβερνητικά στελέχη έχουν να αντιμετωπίσουν και το κύμα ευφορίας που υπήρξε κυρίως στους ψηφοφόρους του προοδευτικού χώρου και το οποίο έχει να κάνει κυρίως με τα αποτελέσματα της συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ -ΠΑΣΟΚ στο δήμο της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της περιφέρειας Θεσσαλίας.


Οι πιο ψύχραιμοι στην κυβέρνηση, λένε, ωστόσο, ότι το σενάριο μίας ενδεχόμενης συνεργασίας ανάμεσα στα δύο κόμματα είναι πολύ μακρινό, καθώς πρώτα θα πρέπει να πειστούν τα στελέχη και των δύο κομμάτων ότι πρέπει να ξεκινήσει διάλογος από μηδενική βάση.


Φυσικά, δεν παραβλέπουν το γεγονός ότι και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ υπάρχουν φωνές που ζητούν την έναρξη του διαλόγου. Παράλληλα, δεν παραβλέπουν την πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος έσπευσε να μιλήσει το βράδυ της περασμένης Κυριακής για την ανάγκη συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων.


Τα κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι τη συγκεκριμένη στιγμή από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρξει μεγαλύτερο φλερτ προς το ΠΑΣΟΚ, καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίζεται πιο ανοικτός στις προκλήσεις της εποχής. Με δεδομένο ότι ακούει μεν αλλά δεν στέκεται και πολύ στις ενστάσεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, τα στελέχη της κυβέρνησης πιστεύουν ότι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει ό,τι μπορεί για να προχωρήσει αυτό το σενάριο.


Από την άλλη, θεωρούν ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν θα ενδώσει στο φλερτ του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και προεκλογικά είχε κρατήσει απόλυτη στάση απέναντι στην απλή αναλογική και στο αφήγημα της κυβέρνησης συνεργασίας.


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, όταν ρωτήθηκε πώς βλέπει η κυβέρνηση ένα τέτοιο ενδεχόμενο ανέφερε ότι «ο κάθε πολιτικός χώρος έχει δικαίωμα να προσδιορίζεται, να αυτοπροσδιορίζεται, να κάνει τις επιλογές του, να ενώνεται, να μην ενώνεται. Δεν είναι δική μας δουλειά, της κυβέρνησης, να το σχολιάσουμε αυτό. Από εκεί και πέρα, πρέπει να βρεθούν και κάποια πολιτικά πρόσωπα στον ίδιο χώρο για να συνεργαστούν».


Και πρόσθεσε: «το αν θα συνεργαστούν, ποιοι θα συνεργαστούν και πώς θα συνεργαστούν, είναι δική τους δουλειά, δικό τους δικαίωμα και όχι, σε καμία περίπτωση, κάτι το οποίο αφορά εμάς. Εμείς παρακολουθούμε το σύνολο των εξελίξεων, το σύνολο των εργασιών και θα κριθούμε από το αποτέλεσμα και το έργο μας. Τι έχουμε πει ότι θα κάνουμε και τι κάνουμε. Κριθήκαμε με μια πολύ τιμητική επανεκλογή πριν από λίγους μήνες, η οποία προφανώς δεν είναι μια λευκή επιταγή. Πρώτος ο Πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης το έχει πει και θα συνεχίσουμε να κρινόμαστε γι΄ αυτό».


Ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης από την πλευρά του αναφέρθηκε στο σενάριο μίας ενδεχόμενης συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ -ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας, ωστόσο, να εννοηθεί ότι μπορεί πολύ δύσκολα να επιτευχθεί:
«Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι εκ των δύο αρχηγών ο ένας θα χάσει, επομένως δε βλέπω λίαν πιθανόν να θελήσει κάποιος από τους δύο να χάσει. Η βραδιά των εκλογών φέρνει πολιτικές εξελίξεις στην αντιπολίτευση, θα φέρει ανταγωνισμό σε ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ είναι κερδισμένο, έχει πετύχει νίκες, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ανύπαρκτος, ο κ. Κασσελάκης πήγε στην Αμερική την ημέρα των εκλογών. Η διελκυστίνδα για το ποιος από τους δύο θα έχει το πάνω χέρι στην αντιπολίτευση θα ενισχυθεί με τις εκλογές, δε θα μειωθεί».

Διαβάστε επίσης:

Κασσελάκης: Στην Διάνα Βουτυράκου η ευθύνη για τις νέες ομάδες εμπειρογνωμόνων του ΣΥΡΙΖΑ

Επίσκεψη στο Ισραήλ σχεδιάζει ο Μητσοτάκης, επικοινωνία με Ερντογάν για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή

Μαύρος (MRB): «Ράγισε» η εικόνα της ΝΔ – Λάθος ότι αριθμοποιήθηκε η επιθυμία της

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 12:21