search
ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 13:35
MENU CLOSE

Στο κενό πέφτει κάθε διπλωματική προσπάθεια: Ακυρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής με Μπάιντεν μετά τον βομβαρδισμό στη Γάζα

18.10.2023 00:51
biden-new

Η Ιορδανία ακύρωσε τη σύνοδο κορυφής που επρόκειτο να πραγματοποιήσει την Τετάρτη (18/10), με τον Τζο Μπάιντεν και τους ηγέτες της Αιγύπτου και της Παλαιστίνης στο Αμμάν, με σκοπό την κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή.

Την ακύρωση της τετραμερούς συνόδου στο Αμμάν της Ιορδανίας, που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα Τετάρτη, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Είχε προηγηθεί και η ανακοίνωση, από την πλευρά των Παλαιστινίων, ότι ο Μαχμούντ Αμπάς δεν θα πάει στην τετραμερή της Ιορδανίας, διαμαρτυρόμενος για την πολύνεκρη επίθεση σε νοσοκομείο της Γάζας, για την οποία κατηγορεί το Ισραήλ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επρόκειτο να φτάσει την Τετάρτη (18/10) στο Τελ Αβίβ, για να συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και στη συνέχεια επρόκειτο να μεταβεί στην τετραμερή σύνοδο στο γειτονικό βασίλειο.

Την ίδια στιγμή, οι ηγέτες της Ιορδανίας και της Αιγύπτου καταδίκασαν αμφότεροι το Ισραήλ για την έκρηξη σε νοσοκομείο στη Γάζα.

Το Ισραήλ ισχυρίστηκε ότι η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ είναι υπεύθυνη για την έκρηξη.

Ο σκοπός της επίσκεψης Μπάιντεν

Η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου είχε ως πρώτο στόχο να εκφράσει τη στήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ, που προχωρά σε αντίποινα έναντι της Χαμάς.

Παράλληλα, με την παρουσία του στη Μέση Ανατολή, ο Μπάιντεν ήθελε να ασκήσει πίεση στα εμπλεκόμενα μέρη, προκειμένου τα αντίποινα να έχουν τις μικρότερες δυνατές απώλειες μεταξύ αμάχων.

Η απόσυρση, ωστόσο, του Παλαιστίνιου ηγέτη, Μαχμούντ Αμπάς, από την προγραμματισμένη για την Τετάρτη τετραμερή Σύνοδο στο Αμμάν της Ιορδανίας, με τη συμμετοχή του Αμερικανού προέδρου, του Αιγύπτιου ομολόγου του, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και του Ιορδανού βασιλιά Αμπντάλα Β’, ανέτρεψε τα δεδομένα, εγείροντας ερωτηματικά για τη διπλωματική πρωτοβουλία που ανέλαβε ο Τζο Μπάιντεν, για την εκτόνωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Το ταξίδι του Αμερικανού προέδρου στη Μέση Ανατολή «μόλις έγινε πολύ πιο περίπλοκο», έλεγε ο Αμερικανός ανταποκριτής James Matthews, μετά το φονικό χτύπημα σε νοσοκομείο στη Γάζα, σε ανάλυση που δημοσιεύει το Sky News. «Δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερα» τονίζει ο Matthews.

Νωρίτερα απόψε, το NBC, επικαλούμενο ανώτατο στέλεχος της Χαμάς, μετέδωσε ότι οι Παλαιστίνιοι τρομοκράτες είναι διατεθειμένοι να απελευθερώσουν, μέσα σε μόνο μία ώρα, τους 200-300 ομήρους, εάν το Ισραήλ σταματήσει να βομβαρδίζει τη Γάζα.

Ένας ακόμη όρος, σύμφωνα με τη Χαμάς, είναι και η απελευθέρωση όλων των Παλαιστινίων από τις ισραηλινές φυλακές.

Διαβάστε επίσης:

ΕΕ: «Παραβίαση του διεθνούς δικαίου» η επίθεση σε νοσοκομείο της Γάζας, λέει ο Σαρλ Μισέλ – Αρνήθηκε να απαντήσει η Φον ντερ Λάιεν

Βομβαρδισμός νοσοκομείου στη Γάζα: Αρνείται εμπλοκή το Ισραήλ, κατηγορεί την Ισλαμική Τζιχάντ με βίντεο του… 2022

Συναγερμός στην πτήση του Όλαφ Σολτς στο Ισραήλ – Ήχησε συναγερμός για βομβαρδισμούς στην περιοχή τους αεροδρομίου (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 13:30