search
ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 18:18
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Ένα ακόμη κρας τεστ για Κασσελάκη στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας – Η ώρα του Συνεδρίου και των συσχετισμών

18.10.2023 06:23
kasselakis-12-new (2)

Ένα ακόμη κρίσιμο κραστ τεστ αναμένεται να περάσει σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης, αυτό της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας, όπου θα έρθει αντιμέτωπος με τα μέλη του οργάνου που ανήκουν στην εσωκομματική αντιπολίτευση.

Επισήμως η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει τις Αυτοδιοικητικές εκλογές και τον προγραμματισμό του επόμενου διαστήματος αν και στην πράξη αναμένεται πως θα υπάρξει συζήτηση εφ’όλης της μετεκλογικής ύλης.

Η 42μελής Πολιτική Γραμματεία είναι το ανώτερο πολιτικό καθοδηγητικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ένα αμιγώς κομματικό όργανο δηλαδή, εκλεγμένο από την Κεντρική Επιτροπή, με τους συσχετισμούς σχεδόν μοιρασμένους στη μέση – και πάντως η ηγεσία φαίνεται να μην έχει την πλειοψηφία.

Είναι με ερωτηματικό αν θα γίνει μια παραγωγική συζήτηση ή αν δεδομένου του εκρηκτικού κλίματος, θα υπάρξει κόντρα μεταξύ των «σκληρών» πυρήνων των δύο πλευρών. Από τη μία είναι οι ΦίληςΣκουρλέτηςΛάμπρουΚαββαδίαΤσακαλώτοςΞανθόςΚαλαμαρά, κ.ά. ενώ πιθανότατα θα τοποθετηθούν και τα στελέχη περί την Έφη Αχτσιόγλου (πχ. ΗλιόπουλοςΧαρίτσης) που δεν έχουν τοποθετηθεί δημόσια για τα εσωκομματικά αναμένοντας την συζήτηση στα όργανα.

Από την άλλη είναι οι ΠαππάςΠολάκηςΤζάκρηΔούρουΣκορίνης, κ.ά. Υπάρχουν επίσης πρόσωπα που έχουν υιοθετήσει έναν ρόλο «γεφυροποιού» όπως η Όλγα Γεροβασίλη, ενδεχομένως και ο Κώστας Ζαχαριάδης, αλλά και πρόσωπα μετριοπαθή που δεν έχουν ανοίξει ακόμη τα χαρτιά τους όπως η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Σε ό,τι αφορά τα στελέχη της αντιπολίτευσης, αναμένεται να θέσουν ως κορυφαίο ζήτημα το συνέδριο και την επιτακτική ανάγκη αυτό να γίνει άμεσα προκειμένου να συντεταγμένα να γίνει η συζήτηση της επόμενης ημέρας και να αποσαφηνιστεί η πολιτική φυσιογνωμία του κόμματος υπό τη νέα ηγεσία. Υπενθυμίζεται ότι το συνέδριο είναι ένα βασικό σημείο τριβής από την επομένη της εκλογής Κασσελάκη, ανάμεσα στη νέα προεδρική φρουρά και την εσωκομματική αντιπολίτευση.

Είναι με ερωτηματικό αν ο Στέφανος Κασσελάκης θα ανοίξει τα χαρτιά του και θα προτείνει ημερομηνία διεξαγωγής του Συνεδρίου ή θα παραπέμψει το ζήτημα στην Κεντρική Επιτροπή (που εκ των πραγμάτων, λόγω του ταξιδιού στις ΗΠΑ, δεν μπορεί να γίνει μέσα στον Οκτώβριο). Υπενθυμίζεται πως το προηγούμενο διάστημα είχαν ακουστεί διάφορα σενάρια, μέχρι και διεξαγωγή του μετά τις ευρωεκλογές, ωστόσο φαίνεται να έχει κυριαρχήσει η σκέψη υπέρ του ερχόμενου Φεβρουαρίου ή Μαρτίου.

Από την άλλη πλευρά, τέτοια σενάρια απορρίπτονται και αναμένεται να τεθεί χρονικό όριο για την διεξαγωγή του συνεδρίου, αν όχι τα τέλη Νοεμβρίου όπως έχει αποφασιστεί, τουλάχιστον τα μέσα Δεκεμβρίου το αργότερο.

Το κλίμα που εξέπεμψε χθες η Κουμουνδούρου μέσω άτυπης ενημέρωσης προϊδεάζει ενδεχομένως για το πώς θα κινηθεί περίπου σήμερα ο πρόεδρος στην συνεδρίαση: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προχωρά  με ενότητααποφασιστικότητα, με εξωστρέφεια και το βλέμμα στραμμένο στη κοινωνία. Διαρκώς γειωμένος με τη κοινωνία,  τους πολίτες και τις ανάγκες τους, τη μάχη της επιβίωσης κόντρα στην ακρίβεια και τον πληθωρισμό, και όλα τα θέματα της καθημερινότητας».

Προφανώς, τα περί ενότητας αναμένεται να αμφισβητηθούν από την πλευρά των «διαφωνούντων» που σύμφωνα με πληροφορίες θα ξεδιπλώσουν όλη την ατζέντα, από την προεδροεκλογή και μετά.

Ποια ζητήματα θα θέσει η Ομπρέλα

Έτσι, εκτός από το κομβικό ζήτημα του συνεδρίου αναμένεται να τεθούν:

Η καθυστέρηση συνεδρίασης των οργάνων, της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής, την οποία τα μέλη της αντιπολίτευσης εξ αρχής έχουν εκλάβει ως διάθεση παράκαμψης του κόμματος από τη νέα ηγεσία.

Οι ευθύνες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Εδώ η πλευρά των διαφωνούντων αναμένεται να δείξει προς την πλευρά του Χρήστου Σπίρτζη τον οποίο θεωρούν βασικό υπαίτιο της ήττας υπό το σκεπτικό ότι ήταν εκείνος που ένα χρόνο πριν ανέλαβε να τρέξει το στρατηγικό σχεδιασμό, αλλά καθυστέρησε, παρέπεμψε τις αποφάσεις για στηρίξεις και υποψηφίους για μετά τις εκλογές και στη συνέχεια παραιτήθηκε από την ΠΓ για να αποφύγει τις ευθύνες.

Δηλώσεις του προέδρου όπως αυτές που εξέφρασε στον ΣΕΒ για την σύνδεση της Αριστεράς με το Κεφάλαιο, που η αντιπολίτευση θεωρεί ότι θέτουν υπό αμφισβήτηση την σημερινή ταυτότητα και φυσιογνωμία του κόμματος.

-Τις επιθέσεις στο κόμμα και τα στελέχη του «ιστορικού» ΣΥΡΙΖΑ με χαρακτηρισμούς και αναφορές περί «ξινίλας» και «αριστερόμετρου που είναι δεξιά πρακτική», περί του ότι «η Αριστερά ασχολείται με χαζομάρες». Συμπληρωματικά εδώ είναι και τα περί «αντικαταστατικών» απόψεων για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων όπως εκφράστηκαν μέσα από την προειδοποίηση της προηγούμενης Τετάρτης πως «όσοι υπονομεύσουν την ενότητα δεν θα μπουν στα ψηφοδέλτια», αλλά και το άνοιγμα στη βάση και τους φίλους του κόμματος για την κατάρτισή τους.

Την στάση απέναντι στο παλαιστινιακό, με αφορμή την ανακοίνωση που εκδόθηκε την ημέρα της επίθεσης της Χαμάς, η οποία θεωρήθηκε ότι ήταν μονόπλευρη υπέρ της ισραηλινής πλευράς, παραγνωρίζοντας το ισραηλινό καθεστώς κατοχής. Μάλιστα θεωρούν ότι η ανακοίνωση αυτή έχει μεγάλη απόσταση και από την ανακοίνωση του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, η οποία ουδέποτε «διανεμήθηκε» από τα κεντρικά προς τα ΜΜΕ και τα μέλη.

Σημειώνεται πως η Πολιτική Γραμματεία θα συνεδριάσει στις 5 το απόγευμα ώρα Ελλάδας, με τα μέλη του οργάνου να συγκεντρώνονται στο κτίριο της Αγ. Κωνσταντίνου στην Ομόνοια, και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να συμμετέχει από τις ΗΠΑ μέσω zoom (τηλεδιάσκεψη).

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη απεντάσσει έργα, μεταξύ των οποίων και αντιπλημμυρικά, από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης

Νίκος Ανδρουλάκης: Ναι στις συμμαχίες με το προοδευτικό Κέντρο και την Αριστερά, αλλά στη βάση της κοινωνίας – Επίθεση σε Κασσελάκη

«Εμπλοκή» στη συνάντηση Αυγενάκη-Κουρέτα: Αναβάλλεται «μέχρι νεοτέρας»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 18:17