search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24.05.2024 02:24
MENU CLOSE

Πόλεμος στο Ισραήλ: Οι New York Times αποκαλύπτουν – Η Χαμάς χάκαρε τα social media των θυμάτων και μετέδωσε live τις σφαγές

19.10.2023 11:43
hamas-tromokrates

Φρικιαστηκές εικόνες μεταδόθηκαν live σε Instagram, Facebook, Whats App και άλλα social media κατά την επίθεση της Χαμάς στην ισραηλινή ενδοχώρα κάνουν λόγο σε έρευνά τους οι New York Times. Όπως αποκαλύπτουν οι τρομοκράτες μετέδωσαν live τις σφαγές τους από τους λογαριασμούς των θυμάτων τους!

Οι φίλοι και οι συγγενείς της Gali Shlezinger Idan, που ζούσε σε ένα κιμπούτς κοντά στα σύνορα με τη Γάζα, λίγο μετά την επίθεση της Χαμάς που πυροδότησε τον πόλεμο με το Ισραήλ, έλαβαν απελπισμένα μηνύματα για να ελέγξουν τη σελίδα της στο Facebook. Αυτό που βρήκαν τους σόκαρε.

Μέλη της Χαμάς χρησιμοποιούσαν τον λογαριασμό της γυναίκας για να κάνουν live streaming. Στο 43λεπτο live οι ένοπλοι ανάγκασαν την ίδια και την οικογένειά της να γονατίσει στα πλακάκια ενώ πύραυλοι και πυροβολισμοί έπεφταν στο κτήριο στο οποίο διέμεναν.

«Δεν μπορούσα να πιστέψω αυτό που έβλεπα», δήλωσε η Keren de Via, φίλη της οικογένειας Idan, η οποία είδε τα παιδιά της Idan να αγκαλιάζουν τους γονείς τους και να κλαίνε κατά τη διάρκεια της ζωντανής μετάδοσης. «Πώς μπορούσαμε να τους βλέπουμε να τρομοκρατούν την οικογένεια με αυτόν τον τρόπο; Πώς μπόρεσα να το παρακολουθήσω αυτό στο Facebook;», λέει.

Η νέα φρικτή πολεμική τακτική της Χαμάς είναι να μπαίνει στους λογαριασμούς των μέσων κοινωνικής δικτύωσης των απαχθέντων Ισραηλινών και να τους χρησιμοποιεί στη μετάδοση βίαιων βίντεο και μηνυμάτων.

Μέλη της Χαμάς δεν δίστασαν να συνδεθούν στα κοινωνικά δίκτυα των ομήρων τους και να μεταδώσουν ζωντανά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. Τις ημέρες που ακολούθησαν, η Χαμάς φάνηκε επίσης να διεισδύει σε ομάδες στο Facebook, λογαριασμούς στο Instagram και συνομιλίες στο WhatsApp των ομήρων τους για να εκτοξεύει απειλές θανάτου και εκκλήσεις για βία. Μέλη της Χαμάς πήραν επίσης τα κινητά τηλέφωνα των ομήρων για να κάνουν κλήσεις για να κοροϊδέψουν συγγενείς και φίλους, σύμφωνα με μαρτυρίες των ίδιων.

Όπως αναφέρουν οι New York Times η καινούργια αυτή τακτική είναι εξαιρετικά επώδυνη και οδυνηρή για τους κοντινούς ανθρώπους τον θυμάτων. Πολλοί φίλοι και συγγενείς έχουν βοηθηθεί από τα social media στο να εντοπίσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα ή να βρουν στοιχεία που θα οδηγήσουν στους αγνοούμενους αγαπημένους τους. Κάθε ειδοποίηση είναι μια σανίδα ελπίδας. Όμως, αυτή η ελπίδα εξανεμίστηκε όταν είδαν ότι κάποιος άλλος είχε κάνει τις αναρτήσεις.

«Ένιωσα ίσως αισιόδοξη, για ένα δευτερόλεπτο – και μετά μπερδεμένη», δήλωσε η de Via. «Μετά απλά τρόμος».

Οι τρομοκράτες της Χαμάς χρησιμοποίησαν τον Tomer Arava, 17χρονο από το Kibbutz Nahal Oz, τον οποίο και ανάγκασαν να χτυπήσει τις πόρτες των οικογενειών του Kibbutz και έτσι ώστε να ανοίξουν τις πόρτες στους τρομοκράτες. Στη συνέχεια, τον εκτέλεσαν.

Τα μέτρα της META

Η Meta, στην οποία ανήκουν το Facebook, το Instagram και το WhatsApp, σύμφωνα με τους ΝΥΤ, αρνήθηκε να σχολιάσει την κατάληψη των λογαριασμών των απαχθέντων Ισραηλινών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά δήλωσε ότι έχει δημιουργήσει ένα «κέντρο ειδικών επιχειρήσεων στελεχωμένο με εμπειρογνώμονες, μεταξύ των οποίων άπταιστα εβραϊκά και αραβικά, για να παρακολουθεί στενά και να ανταποκρίνεται σε αυτή την ταχέως εξελισσόμενη κατάσταση».

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Αστυνομικός σκότωσε άοπλο αφροαμερικανό, που είχε μείνει άδικα στη φυλακή επί 16 χρόνια… (video)

Τουρκία: «Ο αιμοδιψής βρικόλακας Νετανιάχου» – Τι γράφουν οι εφημερίδες για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή (Video)

Πανικός σε αεροπλάνο της EasyJet: Ακυρώθηκε η πτήση επειδή επιβάτης αφόδευσε στο πάτωμα (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24.05.2024 01:40