search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 01:46
MENU CLOSE

Δημήτρης Παπανικολάου: Βοήθησε παιδί με αυτισμό που είχε ξαπλώσει στη Βάρης – Κορωπίου (Video)

30.10.2023 11:00
papanikolaou aftismos

Το γύρο του διαδικτύου έκανε ανάρτηση του δημοσιογράφου Νίκου Συρίγου, στην οποία εμφανίζεται ο γνωστός παλαίμαχος μπασκετμπολίτσας Δημήτρης Παπανικολάου, να έχει σπεύσει σε βοήθεια παιδιού με αυτισμό που είχε ξαπλώσει στη λεωφόρο Βάρης Κορωπίου.

Σύμφωνα με την περιγραφή του περιστατικού από την ανάρτηση, το παιδί ξάπλωσε στον δρόμο και έμοιαζε «σαν να έχει πάθει κρίση επιληψίας». Ενώ τα αυτοκίνητα περνούσαν πλάι του καθώς κανείς δεν ήξερε τι να κάνει, ο Δημήτρης Παπανικολάου που περνούσε από το σημείο κατέβηκε από το αυτοκίνητό του, ζήτησε από τους οδηγούς να σταματήσουν και ξεκίνησε να συζητά με το παιδί.

«Αντιλαμβάνεται ότι είναι μια από τις κρίσεις ανθρώπου που βρίσκονται στο φασμα του αυτισμού Ξαπλώνει πλαι του. Προσπαθει να του πιάσει κουβέντα. Μιλάνε για τις ομάδες… Μπαίνει στον κόσμο του και τον ηρεμεί. “Παμε τώρα λίγο στην ακρη γιατί εδώ φοβάμαι ότι θα με πατήσει κάνα αυτοκίνητο”, του λέει. Ο μικρός πείθεται. Να πάει στην ακρη για το χατίρι του φίλου του. Όλα καλά. Τυχερός ο μικρός. Πιο τυχεροι εμείς που έχουμε τον Μητσο…» συνεχίζει την περιγραφή της ιστορίας ο Νίκος Συρίγος.

Σημειώνεται ότι η κόρη του μπασκτεμπολίστα έχει διαγνωστεί με αυτισμό, ενώ ο ίδιος πάσχει από το σύνδρομο Άσπεργκερ .

Όταν η ιστορία είδε το φως της δημοσιότητας, ο παλαίμαχος αναφέρθηκε στο περιστατικό από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, κλείνοντας με τη φράση του Τάσου Λειβαδίτη «και όταν δεν πεθαίνουμε ο ένας για τον άλλο, είμαστε κιόλας νεκροί. Κινδυνέψαμε ναι, αλλά σήμερα θα κοιμηθούμε καλύτερα». 

@aria.dimitris Σήμερα μιας και έγινε ήδη γνωστό, αφού ήμασταν σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας για 10 περίπου λεπτά, είδα έναν νεαρό πεσμένο στο έδαφος και να μην δέχεται ενήλικες να τον ακουμπάνε καθώς προσπαθούσαν να τον τραβήξουν στην άκρη. Κοίταξα αν υπάρχει αίμα τριγύρω ή όχημα τρακαρισμένο και δεν είδα. Έριξα μία γρήγορη ματιά στον καθρέφτη να κρίνω αν μπορώ να βοηθήσω ή αν θα προκαλέσω πολύνεκρο. Είχα καταλάβει ότι πρόκειται για αυτισμό χαμηλής λειτουργικότητας σε κρίση. Είπα να φύγουν όλοι από γύρω μου και να σταματήσουν με ένα τρίγωνο πιο πίσω το αυτοκίνητο γιατί ξέρω ότι θα χρειαστεί χρόνος να τον πάρω από εκεί, μιας και όταν κάποιος είναι σε κρίση, εκτός των άλλων πολλαπλασιάζονται οι δυνάμεις του. Ξαπλώσαμε μαζί στην άσφαλτο αρχικά χωρίς να τον ακουμπήσω καθόλου και μπήκα στον κόσμο του. Όταν κατάλαβα ότι ήταν έτοιμος και ότι με εμπιστεύεται του ζήτησα να με πιάσει από το μπράτσο να πάμε στην άκρη. Είναι σημαντικό να είστε ενημερωμένοι. Και ελπίζω ότι σε περιπτώσεις τέτοιες που θα κληθεί το ΕΚΑΒ και η αστυνομία να είναι εκπαιδευμένοι στον αυτισμό. Θερμή παράκληση μην τα βάλετε ελαφρά την καρδία με τους γονείς του παιδιού. Πολλές φορές είναι δύσκολες καταστάσεις αυτές που πρέπει να διαχειριστούν. Τέλος θα κλείσω με κάτι που έχει πει ο Τάσος Λειβαδίτης. Και όταν δεν πεθαίνουμε ο ένας για τον άλλο, είμαστε κιόλας νεκροί. Κινδυνέψαμε ναι, αλλά σήμερα θα κοιμηθούμε καλύτερα. ❤️🙏 #a#autisma#autismawareness ♬ Million Reasons – Lady Gaga

Το κείμενο της ανάρτησης του Δημήτρη Παπανικολάου για το περιστατικό στη Βάρης-Κορωπίου

«Σήμερα μιας και έγινε ήδη γνωστό, αφού ήμασταν σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας για 10 περίπου λεπτά, είδα έναν νεαρό πεσμένο στο έδαφος και να μην δέχεται ενήλικες να τον ακουμπάνε καθώς προσπαθούσαν να τον τραβήξουν στην άκρη. Κοίταξα αν υπάρχει αίμα τριγύρω ή όχημα τρακαρισμένο και δεν είδα. Έριξα μία γρήγορη ματιά στον καθρέφτη να κρίνω αν μπορώ να βοηθήσω ή αν θα προκαλέσω πολύνεκρο. Είχα καταλάβει ότι πρόκειται για αυτισμό χαμηλής λειτουργικότητας σε κρίση. Είπα να φύγουν όλοι από γύρω μου και να σταματήσουν με ένα τρίγωνο πιο πίσω το αυτοκίνητο γιατί ξέρω ότι θα χρειαστεί χρόνος να τον πάρω από εκεί, μιας και όταν κάποιος είναι σε κρίση, εκτός των άλλων πολλαπλασιάζονται οι δυνάμεις του. Ξαπλώσαμε μαζί στην άσφαλτο αρχικά χωρίς να τον ακουμπήσω καθόλου και μπήκα στον κόσμο του. Όταν κατάλαβα ότι ήταν έτοιμος και ότι με εμπιστεύεται του ζήτησα να με πιάσει από το μπράτσο να πάμε στην άκρη. Είναι σημαντικό να είστε ενημερωμένοι. Και ελπίζω ότι σε περιπτώσεις τέτοιες που θα κληθεί το ΕΚΑΒ και η αστυνομία να είναι εκπαιδευμένοι στον αυτισμό. Θερμή παράκληση μην τα βάλετε ελαφρά την καρδία με τους γονείς του παιδιού. Πολλές φορές είναι δύσκολες καταστάσεις αυτές που πρέπει να διαχειριστούν. Τέλος θα κλείσω με κάτι που έχει πει ο Τάσος Λειβαδίτης. Και όταν δεν πεθαίνουμε ο ένας για τον άλλο, είμαστε κιόλας νεκροί. Κινδυνέψαμε ναι, αλλά σήμερα θα κοιμηθούμε καλύτερα». 

Διαβάστε επίσης:

Τέσσερεις εξορμήσεις κοντά στην Αθήνα για το Σαββατοκύριακο

Πανόρμου: Φωτιά σε μπαλκόνι διαμερίσματος – Επιχειρούν 6 πυροσβέστες με 2 οχήματα (video)

Νέα επίθεση Χάρη Δούκα σε Μενδώνη, Μπακογιάννη για τη Βασιλίσσης Όλγας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 00:58