search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 08:04
MENU CLOSE

Έρευνα: Μεθυσμένοι 14 στους 100 οδηγούς το Σαββατοκύριακο – Νέοι άνδρες έως 36 ετών οι περισσότεροι

30.10.2023 15:43
troxaia-new

Σχεδόν 14 στους 100 οδηγούς αυτοκίνητων που βγαίνουν στους δρόμους  τα Σαββατοκύριακα, έχουν καταναλώσει αλκοόλ πάνω από τα επιτρεπτά όρια που ορίζει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας.

Ιδιαίτερα στην Αθήνα τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και άλλες μεγάλες πόλεις καταγράφονται καταναλώσεις αλκοόλ που ισοδυναμούν με οδήγηση υπό την επήρεια μέθης. Μάλιστα η πλειοψηφία των μεθυσμένων οδηγών είναι νέοι άνδρες με μέσο όρο ηλικίας τα 36 έτη.

Τα παραπάνω ανησυχητικά στοιχεία αποκαλύπτει η δράση «Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα» που διοργανώνει κάθε χρόνο, το Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (ΙΟΑΣ) Πάνος Μυλωνάς.

Η δράση φέτος πραγματοποιήθηκε  το Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023 στην Αθήνα και σε 32 πόλεις της χώρας και συμμετείχαν 1.650 οδηγοί, που δέχτηκαν να υποβληθούν σε φιλικό αλκοτέστ. Από τους συμμετέχοντες το  59%  ήταν άνδρες με μέση ηλικία τα 35,5 έτη.

Τα αποκαρδιωτικά αποτέλεσμα της έρευνας έδειξαν ότι:

  • Το 13,7% των οδηγών βρέθηκαν πάνω από το νόμιμο όριο που ορίζει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ). Το αντίστοιχο ποσοστό το 2022 ήταν 11% και το 2021 ήταν 12%. Από τους οδηγούς που φέτος είχαν υπερβεί το όριο, το 65% ήταν άνδρες.
  • Το 42% των οδηγών είχαν μηδενικό επίπεδο αλκοόλ, που είναι το μόνο για ασφαλή οδήγηση. Το αντίστοιχο ποσοστό πέρυσι ήταν 49,5%.
  • Το 85,5% των οδηγών βρέθηκαν κάτω από το νόμιμο όριο που ορίζει ο ΚΟΚ για να γλιτώσει κανείς το πρόστιμο. Το όριο αυτό είναι τα 0,25 mg/l για τους οδηγούς των ΙΧ και 0,10 mg/l για επαγγελματίες, νέους οδηγούς και δικυκλιστές.

Περισσότερο στις πόλεις οδηγούν μεθυσμένοι

Οι μεγαλύτερες καταναλώσεις καταγράφηκαν στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα κ.λπ.). Υπήρξαν οδηγοί που είχαν ιδιαιτέρως ανησυχητικά επίπεδα αλκοόλ – από 0,70 έως και 1,01 mg/l. Το 77% όσων οδηγούσαν μεθυσμένοι ήταν άντρες με μέσο όρο ηλικίας τα 36 έτη.

Όπως σημειώνει το ΙΟΑΣ σε σχετική ανακοίνωσή του, η κατανάλωση αλκοόλ πριν από την οδήγηση αποτελεί κύρια αιτία θανατηφόρων τροχαίων και σοβαρών τραυματισμών. Τα περιστατικά αυξάνονται σημαντικά μετά τη νυχτερινή διασκέδαση του Σαββατοκύριακου, ιδίως στις νεαρές ηλικίες.

Θα μπορούσαν να ζούσαν 4.000 κυρίως νέοι άνθρωποι

Τουλάχιστον 4.000 θάνατοι θα μπορούσαν να αποφεύγονται ετησίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν εξαλειφόταν η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC).

Για τον λόγο αυτό, το ΙΟΑΣ πραγματοποιεί κάθε χρόνο την εν λόγω δράση που τιτλοφορείται «Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα». Αντίστοιχες δράσεις διεξάγονται  ταυτοχρόνως σε χώρες της Ευρώπης, ώστε να υπάρξει ενημέρωση και καταγραφή χρήσιμων δεδομένων.

Στο πλαίσιο της δράσης, οι συμμετέχοντες εθελοντές του ΙΟΑΣ ενημερώνουν τους οδηγούς και για τους κινδύνους από την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

«Οι εθελοντές μας και οι φορείς που συσπειρώνονται δίπλα μας, μας δίνουν απίστευτη δύναμη να συνεχίζουμε με την ομάδα του Ι.Ο.ΑΣ. το δύσκολο έργο που επιτελούμε για την εδραίωση μιας κουλτούρας οδικής ασφάλειας στη χώρα μας», δήλωσε η πρόεδρος του ΙΟΑΣ κυρία Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά.

Διαβάστε επίσης

Δημήτρης Παπανικολάου: Βοήθησε παιδί με αυτισμό που είχε ξαπλώσει στη Βάρης – Κορωπίου (Video)

Τέσσερεις εξορμήσεις κοντά στην Αθήνα για το Σαββατοκύριακο

Νέο Ηράκλειο: Περιπλέκεται η υπόθεση του τραυματισμού της 16χρονης – Τι καταγγέλλει η μητέρα της

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 08:04