search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 17:19
MENU CLOSE

Νέο «λουκέτο» σε εργοστάσιο: Η Crown Hellas Can κλείνει μονάδα με 160 εργαζόμενους στην Πάτρα

30.10.2023 15:26
CROWN-HELLAS-NEW

Τη λειτουργία εργοστασίου της με 160 εργαζόμενους στην Πάτρα, διέκοψε η  Crown Hellas Can.

Σύμφωνα με όσα σημειώνονται στις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας για το 2022, παράγοντες όπως η χαμηλή αξιοποίηση της παραγωγής, τα υψηλά πάγια έξοδα, το υψηλό κόστος αγοράς μετάλλου και το υψηλό κόστος κατανάλωσης ενέργειας καθώς και η χαμηλή εγχώρια ζήτηση για το μοναδικό μέγεθος δοχείων που μπορεί να παραχθεί, είχαν ως αποτέλεσμα τα δοχεία που παρασκευάζονται από το εργοστάσιο της Πάτρας να έχουν υψηλό και μη ανταγωνιστικό κόστος. Επομένως, η συνέχιση της παραγωγής δοχείων στο εργοστάσιο της Πάτρας έχει καταστεί ασύμφορη.

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο εργοστάσιο έχει δύο γραμμές παραγωγής μεταλλικών δοχείων χαμηλής ταχύτητας, με δυνατότητα παραγωγής μόνο καθιερωμένων μεταλλικών δοχείων «standard» χωρητικότητας 33cl, με ετήσια δυνατότητα παραγωγής περίπου 900 εκ. δοχεία.

Έτσι λοιπόν σύμφωνα πάντα με την οικονομική έκθεση για την περσινή χρήση, «η Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Εταιρείας της 31ης Μαΐου 2023 αποφάσισε όπως η Εταιρεία προβεί στη διακοπή της παραγωγικής δραστηριότητας του εργοστασίου της Πάτρας, έως την 30η Σεπτεμβρίου 2023, και στη συνακόλουθη οριστική διακοπή λειτουργίας του». Η απόφαση αυτή έχει ως αναπόφευκτο αποτέλεσμα την διακοπή της λειτουργίας του εργοστασίου και την έλλειψη αντικειμένου εργασίας, για τους 121 εργαζόμενους του.

Για τον σκοπό αυτόν, η εταιρεία, μετά από διαβουλεύσεις και με το Επιχειρησιακό Σωματείο, εκπόνησε «Πρόγραμμα Εθελουσίας Εξόδου», που χαρακτηρίζει «ιδιαίτερα ευνοϊκό» και σημειώνει πως «έγινε αποδεκτό από τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων».

Παράλληλα, στην οικονομική έκθεση σημειώνεται πως τα τελευταία χρόνια η ζήτηση για το προϊόν «Άκρο Β64» που παράγει το εργοστάσιο της στην Κόρινθο έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό και έχει μετατοπιστεί στο νέο άκρο «ISE». Το άκρο ISE είναι ελαφρύτερο και αυτό έχει αντίκτυπο στο κόστος παραγωγής του προϊόντος και κατά συνέπεια και στην τιμή πώλησης.

«Το εργοστάσιο της Κορίνθου δεν έχει την τεχνολογία και τα μηχανήματα για να παράξει τα άκρα ISE οπότε η διακοπή της παραγωγικής λειτουργίας του « Β64» είναι επιτακτική λόγω μη ύπαρξης παραγγελιών πώλησης» τονίζεται στην έκθεση. Σε αυτό το πλαίσιο, η εταιρεία αποφάσισε τη διακοπή της λειτουργείας του Τμήματος Άκρων από 30.6.2023, με αποτέλεσμα οι 39 εργαζόμενοι που εργάζονται σε αυτό να μην έχουν πλέον αντικείμενο εργασίας.

Για τον σκοπό αυτόν, η εταιρεία, ξανά μετά από διαβουλεύσεις και με το Επιχειρησιακό Σωματείο, εκπόνησε «Πρόγραμμα Εθελουσίας Εξόδου», που χαρακτηρίζει και αυτή την φορά «ιδιαίτερα ευνοϊκό» και σημειώνει πως «έγινε αποδεκτό από τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων».

 «Η Εταιρεία προέβη στις επίπονες αλλά αναπόφευκτες αυτές αποφάσεις με σκοπό να μετριάσει τις ζημιές που θα είχαν διαφορετικά προκύψει ως αποτέλεσμα της μειωμένης ζήτησης στα μεταλλικά δοχεία και άκρα που παράγουν τα 2 εργοστάσια. Το κόστος αναδιοργάνωσης που θα προκύψει από αυτές τις ενέργειες θα έχει σημαντική επίπτωση στα κέρδη της εταιρείας αλλά το κριτήριο είναι η διατήρηση της χρηματοοικονομικής κατάστασης της εταιρείας και η ισχυροποίησή της για το μέλλον. Τα κονδύλια του Ισολογισμού της 31/12/2022 περιλαμβάνουν πάγια και αποθέματα που σχετίζονται με τις ενέργειες αυτές συνολικού ποσού ευρώ 5,33 εκατ. για τα οποία η διοίκηση της Εταιρείας αξιολογεί εναλλακτικούς τρόπους διαχείρισης με σκοπό την καλύτερη δυνατή αξιοποίησή τους» αναφέρεται, επίσης, στις οικονομικές καταστάσεις

Αύξηση τζίρου αλλά  μείωση κερδοφορίας το 2022

Ο Κύκλος Εργασιών της εταιρείας το 2022 αυξήθηκε κατά 4,8% ως προς το 2021 και διαμορφώθηκε σε €185,27 εκατ. σε σχέση με τα €176,84 εκατ. την προηγούμενη χρονιά. Η μεταβολή αυτή προέρχεται από την αύξηση των πωλήσεων δοχείων μπύρας & αναψυκτικών κατά €29,9 εκατ. συνδυαστικά με το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πλέον πωλήσεις δοχείων τροφίμων που το 2021 ήταν €21,47 εκατ.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι αυξήσεις ή οι μειώσεις των τιμών πώλησης των δοχείων μπύρας & αναψυκτικών, που οφείλονται στην σύνδεσή τους με τις διακυμάνσεις των χρηματιστηριακών τιμών του αλουμινίου, δεν επιδρούν στην κερδοφορία της εταιρείας γιατί αντίστοιχα αυξομειώνονται και οι τιμές αγορών της Α’ ύλης (κόστος αλουμινίου).

Σε αυτό το πλαίσιο τα Μικτά Κέρδη, το 2022 ανήλθαν στα €6,43 εκατ. γνωρίζοντας μείωση της τάξεως του 55,7%. Τα οφέλη από τον συνολικά βελτιωμένο όγκο πωλήσεων δοχείων μπύρας & αναψυκτικών αναστράφηκαν λόγω των πολύ μεγάλων αυξήσεων στο κόστος ενέργειας. Χαρακτηριστικά, το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά €4.76 εκατ. το 2022.

Επίσης, τα Λειτουργικά Κέρδη προ Φόρων, Τόκων & Αποσβέσεων (EBITDA) μειώθηκαν κατά 70.9% και και διαμορφώθηκαν στα €2,15 εκατ. Τα κέρδη προ Φόρων του 2022 ανήλθαν σε κέρδη €0,12 εκατ. έναντι κερδών €5,23 εκατ. το 2021 γνωρίζοντας μείωση 97,7%.

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΗ: Ολοκλήρωσε την εξαγορά «ορόσημο» της Enel Romania – Στα 1,24 δισ. ευρώ το τίμημα

Μυτιληναίος: Ζούμε σε ταραχώδη κατάσταση που δεν έχουμε δει εδώ και χρόνια – Στα 500 ευρώ το φυσικό αέριο αν εμπλακεί το Ιράν

Trade Estates: Στόχος η διανομή μερίσματος 80%-90% των κερδών – Αναπτύξεις 292 εκατ. ευρώ έως το 2027

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 17:15