search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31.05.2024 21:35
MENU CLOSE

Αυγενάκης: Από λάθος σε λάθος – Πρώτα πανηγύρια για τις επιδοτήσεις, μετά παραδοχή λαθών και αδιαφάνειας 

31.10.2023 06:05
avgenakis ypourgiko

Στα πόσα λάθη καίγεται ένας υπουργός αναρωτιούνται πολλοί. Ο λόγος φυσικά για τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη ο οποίος ενώ την Παρασκευή «πανηγύριζε» για τα χρήματα που θα έδινε ο ΟΠΕΚΕΠΕ για τις επιδοτήσεις στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, χθες ανακάλυψε λάθη και παραβλέψεις και αποφάσισε να ζητήσει τις παραιτήσεις του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την δική του παραίτηση.

Εύλογα λοιπόν αναρωτιούνται κάποιοι μέσα στην κυβέρνηση, πώς είναι δυνατόν την Παρασκευή να δίνει την έγκριση του στον ΟΠΕΚΕΠΕ για να προχωρήσει η διαδικασία των αποζημιώσεων και την Δευτέρα να προκύπτουν θέματα διαφάνειας για τα οποία μάλιστα θα πρέπει να επιληφθούν και οι δικαστικές αρχές. 

Παράγοντες της κυβέρνησης έλεγαν ότι κανείς στην πραγματικότητα δεν γνωρίζει τους πραγματικούς λόγους όλης αυτής της ιστορίας. Οι περισσότεροι θεωρούν πάντως, ότι οι σπασμωδικές κινήσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης σχετίζονται με τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο τελευταίο υπουργικό, όπου «δείχνοντας» προς την πλευρά Αυγενάκη, είπε ότι «ο σοφός ελληνικός λαός έχει μια ωραία φράση που λέει, να βουτάμε τη γλώσσα μας στο μυαλό μας και μετά να μιλάμε. Καλό είναι να την έχουμε όλοι μας υπ’ όψιν».

Η φράση αυτή είχε εκληφθεί από τους παρευρισκόμενους ως προειδοποίηση του πρωθυπουργού προς τον Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος λίγο πριν τις δεύτερες αυτοδιοικητικές κάλπες είχε συσχετίσει τις αποζημιώσεις των αγροτών με το πού θα πήγαινε η ψήφος τους. 

Μάλιστα, πολλά στελέχη από το υπουργικό έλεγαν ότι η δήλωση αυτή στοίχισε ιδιαίτερα στη ΝΔ, αφού ερμηνεύθηκε από τους πολίτες ως άμεσος εκβιασμός

Με λίγα λόγια, οι συνάδελφοί του στο υπουργικό, θεωρούν ότι η σπουδή του Λευτέρη Αυγενάκη να αποκεφαλίσει το διοικητικό συμβούλιο, γίνεται για να μην βρεθεί αυτός εκτός υπουργικού.

Με αφορμή λοιπόν τα σοβαρά προβλήματα που παρατηρήθηκαν στις τελευταίες πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ στη διαδικασία πληρωμής της προκαταβολής της Βασικής Ενίσχυσης έτους 2023 για τους αγρότες, ο Λευτέρης Αυγενάκης εμφανίστηκε δυσαρεστημένος και από το βήμα της Βουλής δήλωσε ότι ζήτησε την παραίτηση της διοίκησης του Οργανισμού, χρεώνοντας τους όλη την ευθύνη για το φιάσκο. 

Ο υπουργός ανέφερε μάλιστα, ότι θα στείλει τον φάκελο στην εισαγγελία, ενώ την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του Οργανισμού Β. Σημανδράκος αρνείται να παραιτηθεί και η θητεία του λήγει σε έναν περίπου χρόνο. 

Γι’αυτό μάλιστα λέγεται, ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε νομικές διαδικασίες για την αντικατάστασή του.

«Έχουν γίνει λάθη στις πληρωμές και έχει προκληθεί μεγάλη αναστάτωση στους αγρότες, την ίδια ώρα που το υπουργείο είχε ζητήσει να υπάρχει προσοχή στις πληρωμές, δικαιοσύνη, διαφάνεια και σωστή κατανομή των ενισχύσεων»,  ανέφεραν πηγές του υπουργείου.

Ο τομεάρχης αγροτικής ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης σε δήλωση του ανέφερε :«Η απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να ζητήσει την παραίτηση της Διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ, χωρίς ακόμα “να έχει στεγνώσει το μελάνι” από τις διθυραμβικές κραυγές “αυτοδικαίωσης” των ιθυνόντων του ΥπΑΑΤ και του ΟΠΕΚΕΠΕ, αναφορικά με την “πετυχημένη”, διοικητικά και θεσμικά, πληρωμή της προκαταβολής της Βασικής Ενίσχυσης του 70% για το 2023, την προηγούμενη Παρασκευή, αποτελεί μία ξεκάθαρη ομολογία αποτυχίας στα αυτονόητα από την κυβέρνηση».

Για την ιστορία να θυμίσουμε ότι την περασμένη Παρασκευή το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο ΟΠΕΚΕΠΕ σε ανακοίνωση τους ανέφεραν μεταξύ άλλων :

«Η υλοποίηση της πληρωμή της προκαταβολής της  Βασικής Ενίσχυσης  του  70% σε 538.768  Δικαιούχους μέσω του gov.gr από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αποτέλεσε στόχο για τον οποίο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, & Τροφίμων, η Διαχειριστική Αρχή, ο ΟΠΕΚΕΠΕ και οι λοιποί εμπλεκόμενοι φορείς, συνεργάστηκαν αποτελεσματικά. Το ψηφιακό αρχείο πληρωμής ήδη έχει προωθηθεί στην Τράπεζα Πειραιώς και από αργά το απόγευμα, σήμερα, 27 Οκτωβρίου, όπως είχε προγραμματισθεί θα αρχίσει η πίστωση των ατομικών λογαριασμών των δικαιούχων με τα ποσά της προκαταβολής.

Η πληρωμή γίνεται μετά την ολοκλήρωση των διασταυρωτικών ελέγχων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για όλες τις αιτήσεις ΟΣΔΕ 2023 και την εφαρμογή των κριτηρίων επιλεξιμότητας που προβλέπει το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την ΚΑΠ 2023-2027. Έτσι το συνολικό ποσό της προκαταβολής μετά την ενσωμάτωση των ευρημάτων ελέγχου, των μεταβιβάσεων, του συμψηφισμού αχρεωστήτως καταβληθέντων ή άλλων δεσμεύσεων διαμορφώθηκε για τους 538.768  Δικαιούχους σε 488.384.809,32 ευρώ».

Διαβάστε επίσης:

Παραίτηση Αυγενάκη ζητά ο Κόκκαλης μετά το φιάσκο με τις επιδοτήσεις

Κρίση στη Μέση Ανατολή: Παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, αλλά… υπάρχουν δυσκολίες

Σπαρτιάτες: Με το… σταγονόμετρο η πληροφόρηση των βουλευτών για τη δικογραφία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31.05.2024 21:34