search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 06:19
MENU CLOSE

Άρχισαν τα εξώδικα στον ΟΠΕΚΕΠΕ για τις πληρωμές προγραμμάτων και ενισχύσεων

31.10.2023 18:21
opekepe

Εξώδικο στον ΟΠΕΚΕΠΕ απέστειλε η Πανελλήνια Ένωση Φορέων Αγροτικών Υπηρεσιών (ΠΕΦΑΣΥ) στο οποίο απαριθμεί τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα και αφορούν μεταξύ άλλων στην πληρωμή της Βασικής Ενίσχυσης, προγραμμάτων αλλά και άλλων ενισχύσεων.

Στο εξώδικο κάνουν λόγο για εταιρίες που παρέχουν υπηρεσίες δηλώσεων εκτός του gov.gr, κίνηση η οποία παραβιάζει τους κανονισμούς σε σχέση με την οριστικοποίηση των δηλώσεων ΟΣΔΕ.

Επισημαίνουν ότι δεν έχει γίνει σωστή «φόρτωση» των δικαιωμάτων της Βασικής Ενίσχυσης, ενώ σε άλλο σημείο τονίζουν ότι δεν δόθηκε παράταση των 10 ημερών στην υλοποίηση των μεταβιβάσεων.

Με το εξώδικο ζητούν τη λήψη άμεσων μέτρων «για την διασφάλιση αυτής της ανεξέλεγκτη κατάσταση που έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση η ασφάλεια του GOV και όλο το σύστημα υποβολής δηλώσεων για το 2023».

Σημειώνεται ότι η ΠΕΦΑΣΥ είναι ένας φορέας που εκπροσωπεί περισσότερα από 150 Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ).

Υπενθυμίζεται πως την παραίτηση της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ ζήτησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, τη Δευτέρα. Ο πρόεδρος του Οργανισμού Β. Σημανδράκος αρνείται να παραιτηθεί, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στον διάδρομο της Βουλής είπε σε δημοσιογράφους ότι στέλνει τον φάκελο στον εισαγγελέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αφορμή αποτέλεσαν τα σοβαρά προβλήματα που παρατηρήθηκαν στις τελευταίες πληρωμές, με τον κ. Αυγενάκη να φαίνεται ότι είναι δυσαρεστημένος από το πώς εξελίχθηκε η πληρωμή της βασικής ενίσχυσης και να της χρεώνει όλη την ευθύνη για τη διαδικασία.

«Έχουν γίνει λάθη στις πληρωμές και έχει προκληθεί μεγάλη αναστάτωση στους αγρότες, την ίδια ώρα που το υπουργείο είχε ζητήσει να υπάρχει προσοχή στις πληρωμές, δικαιοσύνη, διαφάνεια και σωστή κατανομή των ενισχύσεων», σύμφωνα με πηγές του υπουργείου.

Ωστόσο, o πρόεδρος του Οργανισμού – η θητεία του οποίου λήγει σε έναν περίπου χρόνο – αρνείται να παραιτηθεί και η κυβέρνηση προχωρά σε νομικές διαδικασίες για την αντικατάστασή του.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ ότι δεν είναι πολιτικά τοποθετημένος, αλλά έχει διοριστεί βάσει ΑΣΕΠ για μία τριετία έως το 2025, ενώ δεν έχει στα χέρια του καμία επιστολή με την οποία ζητείται η παραίτησή του καθώς και οι λόγοι της. Ωστόσο, τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ παραιτήθηκαν.

Πηγές του υπουργείου μιλώντας στην ΕΡΤ είπαν ότι η απόφαση αυτή φέρεται να έχει σχέση εκτός από τις δυσλειτουργίες στην τελευταία πληρωμή και με έγγραφα διοικητικών αρχών που φέρεται να έχουν εντοπίσει σοβαρά προβλήματα τα οποία εκθέτουν τον Οργανισμό και κατ’ επέκταση την χώρα εντός και εκτός συνόρων.

«Η απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρη Αυγενάκη να ζητήσει τις παραιτήσεις της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ για το φιάσκο στις πληρωμές των προκαταβολών της βασικής ενίσχυσης, είναι μία ξεκάθαρη ομολογία αποτυχίας στα αυτονόητα και μία απόδειξη πολιτικού σουρεαλισμού», τονίζει ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης.

Διαβάστε επίσης:

Κυψέλη:’Εκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών για τη γραμμή 4 του μετρό

Καιρός: «Επιτέλους… φθινόπωρο» λένε οι μετεωρολόγοι – Πότε έρχονται βροχές και καταιγίδες – Τι είναι η κακοκαιρία τύπου «Π»

Τριτοκοσμικές συνθήκες εργασίας στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας: Κατέρρευσαν μεταλλικά ράφια και καταπλάκωσαν δύο εργαζόμενους

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 06:17