search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 15:49
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Προσπάθεια Κασσελάκη για εξωστρέφεια και οικοδόμηση πολιτικού και θεσμικού προφίλ – Οι επαφές με τους αρχηγούς και η συνεδρίαση της ΚΟ

31.10.2023 06:40
kasselakis new (2)

Στο ρόλο του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επιχειρεί να ανταποκριθεί ο Στέφανος Κασσελάκης ένα μήνα μετά την εκλογή του αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία για σειρά θεσμικών επαφών, μεταξύ αυτών και η συνάντηση, αύριο το πρωί, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τυπικά, αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι ο Σωκράτης Φάμελλος καθώς πρόκειται για κοινοβουλευτικό θεσμό, ωστόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να χτίσει ένα συνολικό προφίλ πολιτικού (όχι απλώς επικεφαλής κόμματος) και εν αναμονή πρωθυπουργού. «Φιλοδοξώ να είμαι ο επόμενος πρωθυπουργός» διαμήνυσε άλλωστε από το Συνέδριο του Economist. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει συνάντηση και από τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος διεμήνυσε χθες ότι θα ανταποκριθεί, αλλά και από τον Δημήτρη Κουτσούμπα ο οποίος ωστόσο αναρρώνει από την εγχείρηση στην μέση του, επομένως προς το παρόν δεν κανονίστηκε «ραντεβού».

Στη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα επιχειρηθεί να υπογραμμιστεί ότι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να συνομιλεί μαζί του θεσμικά και την ίδια ώρα να του ασκεί αντιπολίτευση θέτοντας δυσάρεστα για τον πρωθυπουργό ζητήματα στο τραπέζι.

Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα το πρωί (9:30), μια μέρα προ της συνάντησης με τον πρωθυπουργό, ο Στέφανος Κασσελάκης επισκέπτεται  τον Άρειο Πάγο προκειμένου να έχει συνάντηση με την Εισαγγελέα του Ανώτατου Δικαστηρίου Γεωργία Αδειλίνη. Επισήμως δεν έχει επιβεβαιωθεί ο λόγος της συνάντησης ωστόσο ανεπισήμως συνδέεται με το θέμα των υποκλοπών στο απόηχο των καταγγελιών του προέδρου της ΑΔΑΕ Χρ. Ράμμου ότι δέχτηκε απειλές από κυβερνητικούς αξιωματούχους, αλλά και των αποκαλύψεων για ενιαίο κέντρο παρακολουθήσεων ΕΥΠ – Predator. Σε αυτά τα θέματα αναφέρθηκε χθες και η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη με ανακοίνωσή της.

Είναι και μια ευκαιρία να διασκεδαστούν εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί από πρόσφατη ή παλιότερη αρθρογραφία του σε σχέση με τον Μητσοτάκη με απόψεις που βασικά στελέχη του «ιστορικού» ΣΥΡΙΖΑ έχουν χαρακτηρίσει νεοφιλελεύθερες.

Παράλληλα, αναμένεται να μεταφέρει και τα όσα συζήτησε στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Θεσσαλία με τους συγγενείς των θυμάτων του δυστυχήματος στα Τέμπη, αλλά και με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα.

Στις 12 το μεσημέρι αναμένεται να έχει συνάντηση με το προεδρείο του ΑΣΕΠ στην έδρα της Ανεξάρτητης Αρχής.

Το στοίχημα της συνεδρίασης της ΚΟ

Σε αυτό το πλαίσιο της προσπάθειας για εξωστρεφήπολιτική δράση (και εφόσον διαμορφώνεται μέχρι την επόμενη εσωκομματική σύγκρουση το σχετικό «παράθυρο ευκαιρίας») αναμένεται ότι και η απογευματινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας  (ώρα 18:00) θα κυλήσει σχετικά ομαλά, ώστε να μην προκληθεί νέος γύρος αντιπαράθεσης λίγες ώρες πριν την συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Άλλωστε ο Στέφανος Κασσελάκης, επιλέγει μια ατζέντα που κρατά από την εποχή Τσίπρα (πχ. ακρίβεια, υποκλοπές, Τέμπη) η οποία δεν συναντά αντιρρήσεις στο εσωτερικό. Σε κάθε περίπτωση, από την πλευρά βουλευτών της εσωκομματικής μειοψηφίας  αναμένουν ότι θα είναι μια «χαμηλή πτήση», και δεν θα επιχειρηθεί αναμόχλευση των εσωτερικών παθών από την πλευρά της ηγεσίας.

«Θεού θέλοντος»… και Πολάκη επιτρέποντος βέβαια, καθώς επί Τσίπρα ο βουλευτής Χανίων συνήθιζε να «χύνει την καρδάρα με το γάλα» προ των εμφανίσεων του τότε προέδρου στη Βουλή. Επομένως, έχει ενδιαφέρον το αν σε αυτή την περίσταση επιλέξει να δείξει αυτοσυγκράτηση.

Προϋπολογισμός Ακρίβειας

Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, στόχος της σημερινής κοινής συνεδρίασης της ΚΟ με τους συντονιστές των τμημάτων του κόμματος είναι «η γείωση με τα καθημερινά προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία και τους πολίτες». Σύμφωνα με τις πηγές του ΣΥΡΙΖΑ «στο επίκεντρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τίθενται δύο από τα πλέον κρίσιμα θέματα που απασχολούν καθημερινά τους πολίτες και απαιτούν απαντήσεις: η ακρίβεια και η λειτουργία του κρατικού μηχανισμού».  Όπως σημειώνουν, «το προσχέδιο του κυβερνητικού προϋπολογισμού, όχι μόνο δεν απαντά, αλλά επιτείνει περαιτέρω το πρόβλημα» εξ ου και ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει τον προϋπολογισμό του 2024  «ως προϋπολογισμό ακρίβειας». Σε αυτό το πλαίσιο «σε διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς και την κοινωνία των πολιτών, θα παρουσιάσει τεκμηριωμένες και εφαρμόσιμες προτάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας». 

Στην συνεδρίαση θα συζητηθεί και το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών  «Νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων φορέων του δημοσίου τομέα, ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους και λοιπές διατάξεις», για το οποίο η Κουμουνδούρου σχολίασε πως «κάτω από τον ευφημισμό του τίτλου και τον ψευδεπίγραφο μανδύα αξιοκρατίας, ουσιαστικά διαιωνίζει τον άκρατο κομματισμό και την ευνοιοκρατία στη λειτουργία της Δημόσιας  Διοίκησης». Και σε αυτή την περίπτωση, η αντίκρουση του νομοσχεδίου θα συνοδευτεί από αντιπρόταση: ο ΣΥΡΙΖΑ «σε συνεργασία με θεσμικούς και συλλογικούς φορείς θα παρουσιάσει στους πολίτες ένα συνολικό σχέδιο ανασυγκρότησης και αναμόρφωσης της Δημόσιας Διοίκησης, ξεδιπλώνοντας τη δική του εναλλακτική πρόταση για την στελέχωση των Διοικήσεων  του Δημοσίου. Με οδηγό τις αρχές της αξιοκρατίας, της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας».

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η στάση που θα κρατήσουν οι βουλευτές της μειοψηφίας και ειδικά εκείνοι που συγκροτούν την ομάδα Αχτσιόγλου ή αλλιώς τους 6+6, αν δηλαδή θα εμπλακούν στην συζήτηση με τη δική τους συμβολή, κι εφόσον όπως είπαμε, δεν υπάρξουν προκλήσεις κι εντάσεις.

Πέτρος Παππάς: Δεδομένες οι διαγραφές

Σε ό,τι αφορά την εσωκομματική σύγκρουση, οι τόνοι έχουν πέσει εν αναμονή της ΚΕ, αλλά η δημόσια αντιπαράθεση δεν έχει εξαλειφθεί εντελώς. Χθες οι δηλώσεις του Θοδωρή Δρίτσα ότι η διεκδίκηση της ηγεσίας από τον Στέφανο Κασσελάκη είναι «ιστορικό ατόπημα» και «πρωτοφανής διεθνώς» και πως θα όφειλε να ιδρύσει δικό του κόμμα, προκάλεσαν την αντίδραση του Παύλου Πολάκη ο οποίος του καταλόγισε ότι «προσκυνάει» τον ΣΚΑΙ (απ’ όπου έκανε αυτές τις δηλώσεις) για 5 λεπτά δημοσιότητας.

Στο μεταξύ, σκληρές διαθέσεις εκ μέρους της ηγεσίας, σε σχέση με το ζήτημα των διαγραφών αποκάλυψε ο στενός συνεργάτης του Στέφανου Κασσελάκη, Πέτρος Παππάς, ο οποίος σε δηλώσεις του στο Open έδειξε να προκαταλαμβάνει ότι η απόφαση στα όργανα θα είναι για «διαγραφή» των 4 στελεχών που παραπέμπονται. Χαρακτηριστικά σημείωσε πως «τα όργανα θα συνεδριάσουν, θα αρθούν θεωρούμε, στο ύψος των περιστάσεων, η απόφαση των οργάνων θεωρείται δεδομένη». Στο ερώτημα αν αυτό σημαίνει ότι θα αποφασίσουν διαγραφή, απάντησε ότι οι παραφωνίες πρέπει να απομονωθούν, για να προχωρήσει το κόμμα μπροστά, ενώ πρόσθεσε ότι «δεν μπαίνω καν στην σκέψη πως τα όργανα δεν θα κάνουν αυτό το οποίο πρέπει, (αυτό) το οποίο είναι το καθήκον τους».

Διαβάστε επίσης

Παραίτηση Αυγενάκη ζητά ο Κόκκαλης μετά το φιάσκο με τις επιδοτήσεις

Μητσοτάκης στον Economist: Η Χαμάς πρέπει να ηττηθεί, στη λάθος πλευρά της Ιστορίας ο Ερντογάν – Γιατί απείχαμε από την ψηφοφορία στον ΟΗΕ

Ταχιάος: Σε δύο χρόνια η αποκατάσταση των ζημιών στο σιδηροδρομικό δίκτυο Θεσσαλίας 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 15:49