search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 13:55
MENU CLOSE

Βόρεια Μακεδονία: Επίσκεψη στα Μπίτολα, την «πόλη των προξένων και του πιάνο» (videos)

31.10.2023 12:51
bitola_new

Μόλις 14 χιλιόμετρα από τα ελληνικά σύνορα, σε υψόμετρο περίπου 600 μέτρων βρίσκεται η πιο ωραία πόλη της Βόρειας Μακεδονίας, τα Μπίτολα, που την γνωρίζουμε και ως Μοναστήρι.

Με πληθυσμό 80.000 κατοίκων, είναι το πολιτιστικό, εκπαιδευτικό και θρησκευτικό κέντρο της χώρας.

Αποκαλείται και «πόλη των προξένων», καθώς η μεγάλη σημασία της στη διάρκεια της Οθωμανικής περιόδου προσέλκυσε το ενδιαφέρον πολλών χωρών, που φρόντισαν να στείλουν προξένους τους για να επηρεάζουν τις πολιτικές αποφάσεις.

Αποτελεί έκπληξη ότι αποκαλείται και «η πόλη του πιάνο», γιατί πέρασε μια περίοδο μεγάλης ακμής, κατά την οποία άνθισε η ντόπια αριστοκρατία, που της άρεσε να επιδεικνύει το κοινωνικό στάτους με ένα πιάνο σε κάθε αρχοντόσπιτο.

Στα Μπίτολα ολοκλήρωσε τις στρατιωτικές σπουδές του ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και το κτήριο της Στρατιωτικής Ακαδημίας όπου φοίτησε είναι σήμερα το Εθνικό Μουσείο της Βόρειας Μακεδονίας.

Φιλοξενούσε μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα μία ακμάζουσα εβραϊκή κοινότητα και είναι η πόλη απ΄όπου άρχισε να εξαπλώνεται η Γαλλο-φωνία, όπως λένε οι ντόπιοι.

Στην Ηράκλεια Λυγκηστίς

Ο επισκέπτης στα Μπίτολα έχει την ευκαιρία να δει μνημεία που μαρτυρούν τις διάφορες ιστορικές περιόδους της ευρύτερης περιοχής. Σίγουρα ένας από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους είναι η Ηράκλεια Λυγκηστίς, δηλαδή η Πόλη του Ηρακλή στην Γη του Λύγκα, που απέκτησε τεράστια σημασία στην Ελληνιστική περίοδο. Η πόλη ιδρύθηκε από τον Φίλιππο ΙΙ τον Μακεδόνα, στα μέσα του 4ου αι.π.Χ. Το 148 μ.Χ η πόλη κατελήφθη από τους Ρωμαίους, αλλά η οικονομική άνθηση δεν σταμάτησε καθώς από εκεί περνούσε η ρωμαϊκή Εγνατία Οδός. Μέχρι σήμερα σώζονται μνημεία της ρωμαϊκής περιόδου στην Ηράκλεια, όπως τα θερμά λουτρά και ένα θέατρο με 2.500 θέσεις.

Στην πρώιμη Βυζαντινή περίοδο η Ηράκλεια ήταν σημαντικό επισκοπικό κέντρο και αυτό το βλέπουμε στα αρχαιολογικά ευρήματα της εποχής, όπως είναι τα τείχη της πόλης, οι βασιλικές των πρώτων χριστιανικών χρόνων, με εξαιρετικά ψηφιδωτά, η κατοικία του επισκόπου και ένα εξαίσιο σιντριβάνι.  Στα αξιοθέατα συμπεριλαμβάνεται ο ναός του Αγίου Δημητρίου, του 183, που έχει ένα εντυπωσιακό εικονοστάσι.

Στο Μοναστήρι

Στη διάρκεια της Οθωμανικής περιόδου η ονομασία της πόλης ήταν Μοναστήρι.

Πριν από το μάθημα ιστορίας, ο επισκέπτης θα κάνει οπωσδήποτε περίπατο στον πολυσύχναστο Σιρόκ Σοκάκ, έναν πεζόδρομο με κτήρια που έχουν την αυθεντική ντόπια αρχιτεκτονική και ενώνει την Πλατεία της Μανόλιας με το Κεντρικό Πάρκο της πόλης.

Στα αξιοθέατα περιλαμβάνεται το σκεπαστό παζάρι (Μοναστίρ παζάρ), που λειτουργεί από τον 15ο αιώνα. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και είναι ένας πολύβουος λαβύρινθος όπου ο επισκέπτης θα βρει ό, τι φαντάζεται και πολύ περισσότερο θα έχει την ευκαιρία να ζήσει στους ρυθμούς των ντόπιων.

Από τα μνημεία της ισλαμικής αρχιτεκτονικής αξίζει να επισκεφτεί κάποιος το τέμενος Γκαζί Χαϊντάρ Καντί, που χτίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1560 και σήμερα έχει συντηρηθεί με σεβασμό στην αρχική του εικόνα.

Την πόλη διασχίζει ο ποταμός Ντράγκορ, που της δίνει ιδιαίτερο χρώμα. Πάνω από την πόλη δεσπόζει η οροσειρά Πέλιστερ, όπου βρίσκεται ένα πολύ ωραίο εθνικό πάρκο, που τον χειμώνα σφύζει από ζωή χάρη στο χιονοδρομικό κέντρο που λειτουργεί.

Το Μοναστήρι ή Μπίτολα φιλοξενεί σήμερα 13 προξενεία και δικαιολογεί την ονομασία που έχει εδώ και αιώνες. Είναι το οικονομικό και βιομηχανικό κέντρο της Βόρειας Μακεδονίας, το πιο σημαντικό κέντρο πρωτογενούς αγροτικής παραγωγής και με τα τρία θερμοηλεκτρικά εργοστάσια που λειτουργούν καλύπτει το 80% των ενεργειακών αναγκών της χώρας.

Διαβάστε επίσης:

Στο Vitra Design Museum Πόλεις από το μέλλον – Μπορούμε να ζήσουμε στις «Καυτές Πόλεις»; (photos)

Traveller εξηγεί γιατί δεν θα επέστρεφε ποτέ στην Αθήνα: «Μου έκαναν συνεχώς… καμάκι» (Video)

Επτά λόγοι για να επισκεφτείς το Νόβι Σαντ  (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 13:54