search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 06:18
MENU CLOSE

Αντικειμενικές αξίες: Σε ποιες περιοχές επεκτείνονται – Αναμεσά τους, Σαλαμίνα, Αίγινα, Δασκαλειό, Περτούλι, Αρχαία Ολυμπία, Διακοπτό

01.11.2023 10:00
AKINITA

Νέες περιοχές αναμένεται να αποκτήσουν αντικειμενικές αξίες ζώνης στο πλαίσιο της επέκτασης του σχετικού συστήματος του Οικονομικού επιτελείου!


Πρόκειται για 2.167 περιοχές, οι οποίες εξακολουθούν να βρίσκονται εκτός συστήματος, διότι δεν διέθεταν τα απαραίτητα πολεοδομικά στοιχεία σύμφωνα με αρμόδιες πηγές.


Έτσι λοιπόν στην Αττική οι περιοχές όπου θα επεκταθεί το σύστημα των αντικειμενικών τιμών ζώνης είναι από τη Βάρκιζα έως τα Λεγραινά, Αγία Μαρίνα, Χάρακας, Δασκαλειό, περιοχές από το Πόρτο Ράφτη, περιοχές σε Σαλαμίνα, Κύθηρα, Αίγινα. Στην υπόλοιπη Ελλάδα αναμένεται να αποκτήσουν για πρώτη φορά αντικειμενικές αξίες περιοχές στην Αχαΐα (Διακοπτό, Αιγείρα, Πλάτανος, Σελιανίτικα, Ψαθόπυργος), στην Ηλεία (Κυλλήνη, Αρχαία Ολυμπία), στα Τρίκαλα (Περτούλι, Ελάτη, Πύλη, Καστράκι) στη Φλώρινα (Αμύνταιο, Αγιος Παντελεήμονας, Πρέσπες, Φιλώτας, Δροσοπηγή, Πισοδέρι, Κρυσταλλοπηγή, Μελίτη).

Σύμφωνα με πηγές, οι αρμόδιες επιτροπές του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας έως το τέλος του χρόνου πέραν της επέκτασης των αντικειμενικών τιμών σε όλη τη χώρα, αναμένεται να έχουν θέσει σε λειτουργία και την ηλεκτρονική πλατφόρμα για την αυτόματη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στις τιμές της αγοράς, ενώ παράλληλα θα έχουν ολοκληρώσει και τον νέο «χάρτη» με τις επικαιροποιήσεις και διορθώσεις στις τιμές ζώνης.

Επαναχαράσσονται ζώνες

Όσον αφορά στο θέμα της επαναχάραξης ζωνών, επισημαίνεται ότι στο «πρόβλημα» έχει κληθεί να δώσει λύση ειδική ομάδα εργασίας σε συνεργασία με πανεπιστήμια και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και αναμένεται το επόμενο διάστημα να υποβάλει προτάσεις στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν επεκτάσεις και συνενώσεις ζωνών, αλλά και «σπάσιμο» στα δύο των υφιστάμενων ζωνών σε κάποιες περιοχές.
Την ίδια ώρα «τρέχει» και η ψηφιοποίηση των ζωνών σε όλες τις περιοχές εκτός σχεδίου πόλης ή ορίων οικισμών, ενώ παράλληλα εμπλουτίζεται και η διαδικτυακή εφαρμογή γεωχωρικής απεικόνισης των ζωνών του αντικειμενικού συστήματος Valuemaps, αφού, καθημερινά, χιλιάδες πολίτες αναζητούν τις αντικειμενικές αξίες στον ψηφιακό χάρτη, με το ενδιαφέρον να είναι έντονο από ξένους οι οποίοι ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην ελληνική αγορά ακινήτων.

Τα αιτήματα 145 δήμων

Τέλος η εξέταση των ενστάσεων σε συγκεκριμένες ζώνες με βάση τα αιτήματα των 145 Δήμων για διορθώσεις στις τιμές με το επιχείρημα ότι σε πολλές περιοχές είναι αισθητά υψηλότερες από τις εμπορικές, προκαλώντας άδικες επιβαρύνσεις στους πολίτες και απώλειες κοινωνικών επιδομάτων, φαίνεται να ολοκληρώνεται, αφού η αρμόδια επιτροπή είναι πλέον έτοιμη να αποφανθεί για το αν, πού και σε τι εύρος θα γίνουν εκ των υστέρων μειώσεις στη φορολογητέα αξία των ακινήτων.
Τα αποτελέσματα στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν φαίνεται να είναι ενθαρρυντικά αφού τα αιτήματα των Δήμων δεν είναι τεκμηριωμένα με αποτέλεσμα πολλές από τις ενστάσεις να απορριφθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΑΑΔΕ και ΥΠΕΘΟ: Μετάθεση προθεσμιών στο myDATA, στο Μητρώο POS και στην απόσυρση ΕΑΦΔΣΣ

Πέντε βασικοί άξονες για την πάταξη της φοροδιαφυγής – Τι θα ισχύσει για ελεύθερους επαγγελματίες και Airbnb – Eπεκτείνονται τα Pos

ΑΑΔΕ: Μπόνους 100 έως 3.000 ευρώ σε όσους καταγγέλλουν «μαϊμού» αποδείξεις – Πώς θα λειτουργεί η εφαρμογή e-appodixi (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 01:50