search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 08:02
MENU CLOSE

«Kούρσα» για την απόκτηση των «The Telegraph» και «The Spectator»- Σχέδια για κυκλοφορία στις ΗΠΑ

01.11.2023 15:33
telegram-spectator

Τουλάχιστον έξι εκδοτικοί δημοσιογραφικοί όμιλοι και εκδότες ΜΜΕ του εξωτερικού, κυρίως του Ηνωμένου Βασιλείου, μετέχουν στον πλειστηριασμό του δημοσιογραφικού ομίλου Telegraph Media Group.

Ο όμιλος εκδίδει την εφημερίδα The Telegraph και το περιοδικ’ο Spectator και ο πλειστηριασμός βρίσκεται σε εξέλιξη από την συμβουλευτική εταιρεία FTI Consulting με τον τραπεζικό επενδυτικό όμιλο Loyds, στον οποίον είχαν περιέλθει οι τίτλοι των εκδοτικών σχημάτων έπειτα από κατάσχεση  (η ιδιοκτήτρια οικογένεια Μπάρκλεϊ χρωστούσε περί το ένα δισ. λίρες σε ανεξόφλητες υποχρεώσεις της) «καίγεται» να απαλλαγεί πριν από τις εθνικές εκλογές στο ΗΒ.

Η τρέχουσα αξία της The Telegraph υπολογίζεται σε περίπου 600 εκατ. λίρες και από τότε που άρχισε η διαδικασία δημοπράτησης,  τα τελευταία δημοσιευμένα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου δείχνουν αύξηση κερδών και εσόδων.

Μεταξύ των «μνηστήρων» είναι ο γερμανικός εκδότης ΆξελΣπρίνγκερ, ο οποίος έχει έναν από τους μεγαλύτερους εκδοτικούς δημοσιογραφικούς ομίλους στην Ευρώπη (εκδίδει μεταξύ άλλων τις εφημερίδες Bild και Die Welt και το 2021 απέκτησε το Politico), ο βρετανικός δημοσιογραφικός οργανισμός DMGT του λόρδου Ροθερμερ (της Daily Mail), ο δημοσιογραφικός όμιλος NationalWorld του επισης μεγαλοεκδότη Ντέιβιντ Μοντγκόμερι , ο επίσης εκδότης- δημοσιογράφος σερ Γουίλιαμ Λιούς πρώην διευθυντής και κατόπιν αλλοτνός εκδότης της The Telegraph, η βρετανική πολυθενική εταιρεία τραπεζικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών TheBarclays, η News Corp του ΡούπερτΜέρντοχ,  ο δημοσιογράφος Μάρτιν Κλάρκ πρωην διευθυντής της MailOnline  (με την υποστήρικη σχήματος τραπεζών), ο ταχύτατα αναπτυσσόμενος όμιλος GBNews του Πολ Μάρσαλ και ο δισεκατομμυριούχος Τσέχος επιχειρηματίας ΝτάνελΚρετίνσκι. Εν τω μεταξύ και η οικογένεια Μπάρκλεϊ κατεβαίνει στη δημοπρασία υποστηριζόμενη από επενδυτή της Μέσης Ανατολής, την ταυτότητα του οποίου οι πρώην εκδότης των δύο εντύπων θέλουν να κρατήσουν ως μυστικό.

Εκ των φαβορί θεωρείται ο πρόεδρος του εκδοτικού ομίλου Daily Mail, λόρδος Ρόθερμερ. Κύκλοι περι τον DMGT (Daily Mail General Trust) αναφέρουν ότι πίσω από την προσφορά να αποκτήσει τον «αντίπαλο» εύρωστο δημοσιογραφικό τίτλο βρίσκονται τα αναπτυξιακά επεκτατικά σχέδια του Ομίλου στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και κίνητρο αποτελεί το επτυχημένο μοντέλο συνδρομών που έχει η The Telegraph.  Η DMGT βλέπει «τεράστιες δυνατότητες» για την Telegraph στις ΗΠΑ.

Η Telegraph Media Group, η οποία περιλαμβάνει πλέον την Chelsea Magazine Company, δήλωσε τον Αύγουστο ότι είχε ξεπεράσει το ορόσημο του ενός εκατομμυρίου συνδρομών νωρίτερα από τα αρχικό χρονοδιάγραμμα της, που ήταν το τέλος του έτους. Είναι η τρίτη βρετανική εταιρεία εφημερίδων εθνικής κυκλοφορίας που το κατάφερε, μετά την Guardian και τους Financial Times.

Εν τω μεταξύ, το The Spectator είδε τα έσοδα να αυξάνονται κατά 2% σε 20,8 εκατ. λίρες το 2022. Τα λειτουργικά κέρδη μειώθηκαν κατά 10% σε 2,6 εκατ. στερλίνες, γεγονός που σύμφωνα με τον εκδότη Φρέιζερ Νιλσον μπορεί να αποδοθεί στις επενδύσεις στις ΗΠΑ, την Αυστραλία και το αδελφό περιοδικό Apollo για τις Καλές Τέχνες. Το The Spectator διαθέτει σήμερα μια ομάδα 37 δημοσιογράφων.

Διαβάστε επίσης:

ΠΟΕΣΥ: «Συμπεριφορές όπως αυτή του Αχιλλέα Μπέου δεν είναι ανεκτές» – Η Ομοσπονδία των δημοσιογράφων ζητά λήψη μέτρων από τη Δικαιοσύνη

Σκληρή «μάχη» για την κορυφαία θέση τηλεθέασης τη Δευτέρα

Τηλεθέαση: Πρώτο το Mega τη Δευτέρα – Τι κέντρισε το ενδιαφέρον του κόσμου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 07:58