search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 00:17
MENU CLOSE

Πόλεμος στη Γάζα- Ο Μπλίνκεν και πάλι στο Ισραήλ, που συνεχίζει τους βομβαρδισμούς καταυλισμών παρά την κατακραυγή

01.11.2023 11:35
gaza new

Επιστρέφει στο Ισραήλ, την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο AXIOS.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει ταυτιστεί πλήρως με την ισραηλινή πολιτική και απορρίπτει τις εκκλήσεις για εκεχειρία, με τον ισχυρισμό ότι αν γίνει κατάπαυση του πυρός θα δοθεί ευκαιρία στην Χαμάς για να επανεξοπλιστεί.

Ανοίγει η Ράφα, για λίγους τραυματίες και ξένους υπηκόους

Ανοίγει για πρώτη φορά μετά την έναρξη του πολέμου το μεθοριακό πέρασμα στη Ράφα, στα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου, για να επιτραπεί η μεταφορά ενός μικρού αριθμού Παλαιστίνιων τραυματιών στην Αίγυπτο για νοσηλεία. Το Al Jazeera αναφέρει ότι θα μεταφερθούν στην Αίγυπτο μόνον 81 Παλαιστίνιοι τραυματίες, από τους χιλιάδες που συνωστίζονται στα νοσοκομεία της αποκλεισμένης περιοχής.
Σύμφωνα με το Al Jazeera θα επιτραπεί επίσης η έξοδος από την Γάζα ορισμένων ξένων υπηκόων ή Παλαιστίνιων με διπλό διαβατήριο.
Η Αρχή Συνόρων της Γάζας έδωσε στη δημοσιότητα κατάλογο με τα ονόματα 500 ξένων ή πολιτών με διπλή υπηκοότητα, τους οποίους κάλεσε να μετακινηθούν προς την Ράφα για να εγκαταλείψουν την Λωρίδα της Γάζας.

Οι ανησυχίες της Αιγύπτου

Ο Ταμέρ Καρμούτ, καθηγητής Δημόσιας Πολιτικής στο Ινστιτούτο Σπουδών της Ντόχα, δήλωσε στο Al Jazeera ότι ο αριθμός των τραυματιών που θα μεταφερθούν στην Αίγυπτο είναι σταγόνα στον ωκεανό των αναγκών που έχει η Γάζα. Επισήμανε εξάλλου ότι «τα σύνορα παραμένουν υπό τον έλεγχο των Ισραηλινών, που είναι η ντε φάκτο κατοχική δύναμη στην Λωρίδα της Γάζας».
Ο καθηγητής Καρμούτ επισήμανε επίσης τις ανησυχίες της Αιγύπτου μήπως επιχειρηθεί μαζική έξοδος Παλαιστίνιων από την Γάζα προς το αιγυπτιακό έδαφος.
«Οι Αιγύπτιοι είναι ανήσυχοι για το σενάριο της μετεγκατάστασης Παλαιστίνιων. Δεν θέλουν πρόσφυγες στο Σινά. Επίσης δεν θέλουν να δοθεί στο Ισραήλ οποιοδήποτε πρόσχημα για την εκκένωση της Γάζας, με την μεταφορά Παλαιστίνιων στην Αίγυπτο. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα έχει κανένα μέλλον το σενάριο για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους», επισήμανε ο καθηγητής Ταμέρ Καρμούτ.

Κατακραυγή για την σφαγή στη Τζαμπάλια

Οργανώσεις γα τα ανθρώπινα δικαιώματα καταδίκασαν με τον πλέον ηχηρό τρόπο την σφαγή που έκαναν οι Ισραηλινοί στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια, που επλήγη από αέρος, με συνέπεια να υπάρχουν εκατοντάδες νεκροί και τραυματίες.
Αδιαφορώντας για την κατακραυγή οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στον προσφυγικό καταυλισμό Τζενίν, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου έκαναν δεκάδες συλλήψεις.
Τον ανηλεή βομβαρδισμό της Τζαμπάλια καταδίκασαν η Ιορδανία, το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία.

Οι απώλειες του Ισραήλ και το μέτωπο στην Ερυθρά

Από την πλευρά του το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι το περασμένο 24ωρο στις χερσαίες επιχειρήσεις στην Γάζα σκοτώθηκαν εννέα Ισραηλινοί στρατιώτες, ανεβάζοντας στους 11 τον συνολικό αριθμό των στρατιωτών που έχουν σκοτωθεί στην Γάζα.
Το Ισραήλ ανακοίνωσε επίσης την ανάπτυξη πολεμικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, μετά τις επιθέσεις που έγιναν από αντάρτες Χούτι, από την Υεμένη, εναντίον του Ισραήλ, με πυραύλους και drones. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι οι πύραυλοι αναχαιτίστηκαν και δεν προκλήθηκαν ζημιές στο λιμάνι Εϊλάτ, που ήταν στόχος των Χούτι.
Οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ ανακοίνωσαν ότι στη διάρκεια της νύχτας έπληξαν με πυραύλους στόχους στο Τελ Αβίβ, σε αντίποινα για τον βομβαρδισμό στη Τζαμπάλια.
Επίσης σύμφωνα με τα συριακά ΜΜΕ εκρήξεις ακούστηκαν μέσα στην αμερικανική βάση Αλ Ομάρ, ανατολικά του Ντέιρ εζ-Ζορ της Συρίας.

Αντιδράσεις στη Λατινική Αμερική

Αντιδρώντας στην σφαγή των Παλαιστίνιων, η Βολιβία ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ και κατήγγειλε «την επιθετική και δυσανάλογη ισραηλινή στρατιωτική επίθεση» στην Γάζα.

Διαβάστε επίσης

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: To Ισραήλ έστειλε πολεμικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα (Video)

Ερντογάν κατά πάντων: Το Ισραήλ διαπράττει έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, με τη στήριξη Ευρώπης και ΗΠΑ

AFP: Η Χαμάς λέει ότι θα απελευθερώσει ξένους ομήρους «τις επόμενες ημέρες»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 00:17