search
ΣΑΒΒΑΤΟ 18.05.2024 06:22
MENU CLOSE

Γάζα: Αδιανόητο μακελειό στο νοσοκομείο αλ Σίφα – «Χτυπήσαμε γιατί τα ασθενοφόρα χρησιμοποιούνται από τη Χαμάς» λέει το Ισραήλ

03.11.2023 17:43
nosokomeio vomva

Ένας πύραυλος από drone χτύπησε σήμερα το νοσοκομείο αλ Σίφα, στην κεντρική πύλη του.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε ότι από το ισραηλινό πλήγμα εναντίον ενός ασθενοφόρου στην είσοδο του Αλ Σίφα, του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Γάζας, σκοτώθηκαν 13 άνθρωποι.

«Η σφαγή των ασθενοφόρων είχε ως αποτέλεσμα 13 νεκρούς και 26 τραυματίες» ανέφερε ένας εκπρόσωπος της Χαμάς, ο Άσραφ αλ Κούντρα. Τα ασθενοφόρα «μετέφεραν πολλούς τραυματίες για να νοσηλευτούν στην Αίγυπτο», υποστήριξε.

Ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου είπε ότι είδε πολλούς νεκρούς και τραυματίες δίπλα σε ένα κατεστραμμένο ασθενοφόρο. Στα πλάνα που μετέδωσε η τηλεόραση του AFP φαίνονται επίσης πολίτες να μεταφέρουν αιμόφυρτους τραυματίες.

Από την Τετάρτη, δεκάδες Παλαιστίνιοι τραυματίες έχουν μεταφερθεί από τη Γάζα στην Αίγυπτο. Σήμερα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου, «μεταφέρθηκαν 17 τραυματίες ενώ θα έπρεπε να μεταφερθούν 28 και αυτό λόγω των γεγονότων» – μια αναφορά στο ισραηλινό πλήγμα στην πύλη του νοσοκομείου.

Το ελεγχόμενο από τη Χαμάς Υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανέφερε ότι μια συνοδεία ασθενοφόρων που αναχωρούσε από το νοσοκομείο Σίφα προς το πέρασμα της Ράφα βομβαρδίστηκε από τον Ισραηλινό Στρατό.

Ο Ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως πραγματοποίησαν αεροπορική επιδρομή σε ασθενοφόρο στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, ενώ υποστήριξε ότι χρησιμοποιούνταν από πυρήνα της Χαμάς.

«Στην επίθεση σκοτώθηκαν αρκετοί τρομοκράτες της Χαμάς», λέει ο Ισραηλινός Στρατός, προσθέτοντας ότι θα δώσει περισσότερες πληροφορίες σύντομα.

«Έχουμε πληροφορίες που καταδεικνύουν ότι η μέθοδος της Χαμάς είναι να μεταφέρει τρομοκράτες και όπλα σε ασθενοφόρα», υποστήριξε.

«Τονίζουμε ότι αυτή η περιοχή είναι ζώνη μάχης. Οι άμαχοι στην περιοχή καλούνται επανειλημμένα να εκκενώσουν προς τα νότια για τη δική τους ασφάλεια», προσθέτει στην ανακοίνωση.

«Αν θέλετε να σκοτώσετε ό,τι έχει απομείνει από εμάς, ενημερώστε μας»

Μιλώντας στο Al Jazeera, ο διευθυντής Muhammad Abu Silmeyeh είπε ότι η κατάσταση στο νοσοκομείο της πόλης της Γάζας είναι κάτι περισσότερο από τρομακτική.

«Ξεμείναμε από ιατρικές προμήθειες, δεν μπορούμε να φιλοξενήσουμε τον μεγάλο αριθμό θυμάτων και σε λίγες ώρες, οι γεννήτριες θα σταματήσουν», είπε. «Το νεκροτομείο του νοσοκομείου είναι γεμάτο. Κρατάμε τους νεκρούς στα φορτηγά καταψύκτες μας».

«Στέλνουμε μηνύματα SOS σε ολόκληρο τον κόσμο», είπε ο Abu Silmeyeh, προσθέτοντας ότι το νοσοκομείο διαθέτει το μεγαλύτερο τμήμα θερμοκοιτίδων νεογνών, τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις λειτουργίας και τη μεγαλύτερη μονάδα εντατικής θεραπείας στον θύλακα.

«Το κτίριο πίσω μου στεγάζει χιλιάδες ασθενείς και θύματα. Τώρα είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα», είπε. «Αν θέλετε να σκοτώσετε ό,τι έχει απομείνει από εμάς, απλώς ενημερώστε μας. Εάν αυτό το νοσοκομείο καταρρεύσει, ολόκληρος ο τομέας της υγείας θα καταρρεύσει».

Το υπουργείο Υγείας της Παλαιστίνης δήλωσε επίσης ότι άλλη μια επίθεση σημειώθηκε κοντά στο νοσοκομείο Αλ Κουντς.

Το νοσοκομείο αλ Σίφα νοσηλεύει πάνω από 5.000 ασθενείς και δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένους στις μπροστινές και πίσω αυλές.

Είναι το μεγαλύτερο νοσοκομείο στην πόλη της Γάζας και τη Λωρίδα της Γάζας, αλλά αυτή δεν είναι η μοναδική επίθεση.

Σύμφωνα με το The Times of Israel, ένα χτύπημα έπληξε μια συνοδεία ασθενοφόρων, τα οποία σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς σκότωσαν πολλούς ανθρώπους κοντά στο νοσοκομείο αλ Σίφα της περιοχής στην πόλη της Γάζας.

Ένας δημοσιογράφος του AFP στο σημείο λέει ότι είδαν πολλές σορούς δίπλα σε ένα κατεστραμμένο ασθενοφόρο.

Πλάνα δείχνουν ματωμένες γυναίκες και παιδιά σκορπισμένα στο τσιμέντο έξω από τα ασθενοφόρα.
Η Χαμάς λέει ότι η έκρηξη προκλήθηκε από Ισραηλινό πύραυλο.

Την ίδια ώρα, η Ερυθρά Ημισέληνος καταγγέλει στοχοποίηση ασθενοφόρου της που βρισκόταν στην είσοδο του νοσοκομείου, προσθέτοντας πως τα μέλη του πληρώματος είναι ασφαλή.

Υπενθυμίζεται πως το χτύπημα στο νοσοκομείο αλ Αχλί άφησε πίσω τουλάχιστον 471 νεκρούς Παλαιστινίους και την ομόθυμη καταδίκη πολιτών σε όλο τον κόσμο.

Μάλιστα, ακόμη και σύμμαχοι του Ισραήλ το κατηγορούν για την επίθεση, παρόλο που η ισραηλινή κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να πείσει ότι δεν ευθύνεται για το τυφλό χτύπημα στο νοσοκομείο.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στον Λίβανο, την Ιορδανία, τη Λιβύη, την Υεμένη, την Τυνησία, την Τουρκία, το Μαρόκο, το Ιράν και την κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη.

«Σοκαρισμένος» ο γγ του ΠΟΥ

«Βαθύτατα σοκαρισμένος» δήλωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους από το πλήγμα σε ασθενοφόρα στη Λωρίδα της Γάζας.

«Το ξαναλέμε: οι ασθενείς, το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, τα κτίρια και τα ασθενοφόρα πρέπει να προστατεύονται συνεχώς. Πάντοτε», ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ.

Η συντονίστρια ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, η Λιν Χέιστινγκς, εξέφρασε επίσης έντονη ανησυχία επειδή το πλήγμα αυτό στόχευε «ασθενείς που απομακρύνονταν για την ασφάλειά τους».

Σε πλάνα που μετέδωσε η τηλεόραση του Γαλλικού Πρακτορείου διακρίνονται άμαχοι να μεταφέρουν αιμόφυρτους τραυματίες. Άλλοι τραυματίες κείτονται στο έδαφος, αφού προφανώς εκσφενδονίστηκαν από το ωστικό κύμα πάνω στα αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα στην άκρη του δρόμου.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς λέει ότι 16 από τα 35 νοσοκομεία της Γάζας έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, είτε επειδή βομβαρδίστηκαν είτε επειδή δεν έχουν πλέον καύσιμα για τις γεννήτριές τους. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το ποσοστό κάλυψης των κλινών στο νοσοκομείο Αλ Σίφα ανέρχεται στο 164%.

Διαβάστε επίσης:

Κακοκαιρία Ciaran: Μητέρα στη Βρετανία έσωσε το μωρό της από σπασμένα τζάμια – Συγκλονιστικό βίντεο

Μεσανατολικό: Αμερικανικό σενάριο τρόμου για συνεργασία Χεζμπολάχ-Wagner – Διαψεύδει το Κρεμλίνο

Twitter: Χαμός με viral video που δείχνει τεράστιο σκελετό να χορεύει στο Burj Khalifa – «Όλα δείχνουν ότι είναι CGI»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 18.05.2024 02:05