search
ΠΕΜΠΤΗ 23.05.2024 11:07
MENU CLOSE

Γιατί ο Κασσελάκης πιέζεται να μην κάνει διαγραφές, ο ρόλος του Παππά, ο κίνδυνος της ελεύθερης πτώσης και ένα γκάλοπ ισοπαλίας

03.11.2023 06:07
kasselakis pappas

Καλημέρα σας.

Ένα μπλέξιμο το βλέπω εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ με τις διαγραφές.

Οι οποίες διαγραφές, λέει, μπορεί να μην είναι ακριβώς διαγραφές.

Αλλά να είναι κάτι άλλο, διότι οι διαγραφές δεν αντέχονται. Και θα στεναχωρηθούν πολλοί και δεν θα μπορούν να κοιμηθούν μετά, έχοντας στο μυαλό τους ότι διέγραψαν συντρόφους τους – κι αυτό, λέει, δεν είναι στην παράδοση της Αριστεράς…

Δεν ξέρω αν βγάλατε άκρη, αλλά δύσκολα βγαίνει άκρη έτσι κι αλλιώς με όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Προσπαθώ να καταλάβω τι κρύβεται πίσω από αυτά τα πισωγυρίσματα. Διότι από συναισθηματισμό, αριστερός να μην διαγράφει αριστερό, δεν το βλέπω και συγχωρέστε με.

Εάν τελικά οι διάφορες ομάδες και οι «παρέες» της κεντρικής επιτροπής δεν δώσουν το πράσινο φως για τις διαγραφές, αυτό θαρρώ ότι σημαίνει ένα πράγμα: Δεν έχουν και πολύ εμπιστοσύνη ότι θα τα πάει καλά ο αρχηγός στις ευρωεκλογές (και στην πορεία προς αυτές), φοβούνται ότι το εγχείρημα Κασσελάκη μπορεί να αποτύχει κι έτσι κρατάνε όλες τις πόρτες ανοιχτές για την επόμενη ημέρα.

Δεν θέλουν να «καούν» δηλαδή με τον Στέφανο.

Βέβαια να σκέφτεσαι ακόμα εάν πρέπει να διαγράψεις στελέχη, τα οποία την ώρα που η κυβέρνηση δοκιμάζεται με το σκάνδαλο των υποκλοπών, φροντίζουν να σηκώσουν θέμα για συριζαϊκά τρολ και να μεταφέρουν τη συζήτηση σε βολικά για το Μαξίμου πεδία, είναι κάτι που χρήζει σοβαρής πολιτικής εξέτασης.

Ο ρόλος του Νίκου Παππά

Έμαθα ότι χθες βράδυ έγινε μία πολύ κρίσιμη «διαβούλευση» ανάμεσα στην πλευρά Κασσελάκη και σε εκείνη του βασικού συμμάχου του, του Νίκου Παππά.

Ο πρώην υπουργός και έμπειρος πολιτικός – ακόμα δε πιο έμπειρος επί των εσωκομματικών – δεν είναι και τόσο ζεστός με τις διαγραφές. Τουλάχιστον όχι τώρα κι όχι με τη μία και των τεσσάρων.

Η ομάδα Παππά πάντως είναι καθοριστικό μέγεθος για τη διαμόρφωση των συσχετισμών στην κεντρική επιτροπή. Πρακτικά δηλαδή χρειάζεται να συμφωνήσει και αυτή για να διαμορφωθεί η πλειοψηφία που απαιτείται για τις διαγραφές.

Κι αυτή την ώρα οι συσχετισμοί είναι τόσο οριακοί, που επικρατεί τρόμος για το τι μπορεί να συμβεί στην κεντρική επιτροπή το άλλο σαββατοκύριακο…

Χάνει από αριστερά, πάει να χάσει κι από δεξιά

Αν με ρωτάτε πάντως, η ιστορία με τις διαγραφές στον ΣΥΡΙΖΑ είναι μονόδρομος. Που δεν επιτρέπει οπισθοπορεία! Η οποία, αν γίνει, θα αποβεί καταστροφική.

Διότι συμβαίνει το εξής: Με την ανάδειξη του Κασσελάκη στην ηγεσία, την ανάφλεξη της εσωκομματικής σύγκρουσης και την ανακοίνωση για διαγραφές, ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε ό,τι ήταν να χάσει προς τα αριστερά – εξ ου και η άνοδος του ΚΚΕ θα έλεγα.

Όποιος ήταν να φύγει θεωρώντας ότι ο Κασσελάκης πάει το κόμμα δεξιά, έφυγε – και καταλύτης σε αυτό ήταν η κίνησή του για τις διαγραφές στελεχών της αριστερής πτέρυγας.

Ωστόσο από δεξιά ή κεντροαριστερά, οι ψηφοφόροι περιμένουν να δουν εάν ο Κασσελάκης θα δείξει όντως ηγετικό προφίλ, κεντροαριστερός αρχηγός βέβαια. Εάν δουν ότι αναδιπλώνεται και δεν μπορεί να επιβληθεί, δεν έχουν λόγο να τον περιμένουν άλλο.

Και τότε θα έχουμε και διαρροές προς τα δεξιά του ΣΥΡΙΖΑ. Τόσο απλά. Κοινώς, χαιρέτα μου τον πλάτανο.

Γκάλοπ

Παρεμπιπτόντως είδα χθες το γκάλοπ της MRB, που διατηρεί μεν τον ΣΥΡΙΖΑ στο 15,2%, αλλά με διαφορά μόλις 1,3% από το ΠΑΣΟΚ. Ε λοιπόν, μου λένε ότι έρχεται και έρευνα που θα εμφανίζει ακόμα μικρότερη τη διαφορά των δύο κομμάτων. Με τον ΣΥΡΙΖΑ από πάνω, αλλά ούτε όσο πατάει η γάτα, που λένε…

Διαβάστε επίσης:

Η κίνηση Ανδρουλάκη με τα Τέμπη, η Βουλή σε άπνοια και τρία κόμματα σε… κώμα – Υπουργοί εξοργίζουν γαλάζιους βουλευτές με τις «αναπάντητες»

Η Ζωή πιάστηκε στον ύπνο, η Νίνα άφησε ενεή την Ρένα και η Νίκη έκανε τους βουλευτές της ΝΔ να γκρινιάζουν

Άγριο «πέρα δώθε» στην Κουμουνδούρου με τις διαγραφές, ο Σπίρτζης με τον… κόκκινο ήλιο και ο Λοβέρδος ενόψει ευρωεκλογών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 23.05.2024 11:06