search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 20:31
MENU CLOSE

Η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ για τη δεύτερη θέση

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2306
02/11/2023
03.11.2023 06:12
pasok
Eurokinissi

Τους τρόπους με τους οποίους το ΠΑΣΟΚ θα καταφέρει να είναι το δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές αναζητούν στη Χαριλάου Τρικούπη, την ώρα που υπάρχει αισιοδοξία αλλά και μικρός προβληματισμός για τις δημοσκοπήσεις.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει καταφέρει σε πρώτη φάση να ηρεμήσει το κόμμα του, καθώς υπήρξαν προβλήματα μετά την εκλογή Κασσελάκη, κυρίως διότι η προβολή της εκλογής του έδωσε μία οπτική η οποία στην αρχή θορύβησε το ΠΑΣΟΚ.

Οι πάντες στο Κίνημα παραδέχονται ότι ο δρόμος προς την άνοδο των ποσοστών αλλά και την… κατάκτηση της κορυφής στις εθνικές εκλογές περνάει μέσα από τον διμέτωπο – την εξαρχής στρατηγική του Ανδρουλάκη – και την κοινωνία.

«Ο Μητσοτάκης είναι ο αντίπαλος»

Με τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ να τρέχουν συνεχώς και την επόμενη εβδομάδα να είναι κρίσιμη στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ παρατηρείται η απουσία σχολίου ή αναφοράς. Στη Χαριλάου Τρικούπη θέλουν να μην εμπλακούν καθόλου στα εσωτερικά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βλέποντας όμως παράλληλα ότι όσο απομακρύνεται η προοπτική εξουσίας για τον ΣΥΡΙΖΑ τόσο προσελκύονται νέοι ψηφοφόροι στο ΠΑΣΟΚ.

Επιλογή του Ανδρουλάκη είναι η δημόσια… αδιαφορία για τα όσα τρέχουν στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς, όπως τόνισε σε συνεργάτες του, «ο Μητσοτάκης είναι ο αντίπαλος». Μετά το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, οι οποίες έστειλαν το ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση – τουλάχιστον σε ό,τι έχει να κάνει με τις τοπικές κάλπες –, η στρατηγική δεν είναι άλλη από το να πειστούν οι πολίτες ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να είναι η εναλλακτική πρόταση εξουσίας.

Η συζήτηση στη Βουλή την Τετάρτη ήταν η πρώτη από τις κόντρες που θα ακολουθήσουν ανάμεσα στον Ανδρουλάκη και τον Μητσοτάκη. Το γεγονός ότι ο Κασσελάκης απουσιάζει από τη Βουλή δίνει τη δυνατότητα στον Ανδρουλάκη να πλασαριστεί καλύτερα επικοινωνιακά. Τα μέτωπα θα συνεχιστούν και στο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό αλλά και τον προϋπολογισμό.

Όπως σημειώνουν στενοί συνεργάτες του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, ήταν η πρώτη φορά που Μητσοτάκης – Ανδρουλάκης συγκρούστηκαν τόσο πολύ στη Βουλή σε μία σειρά από ζητήματα (Μεσανατολικό, φοροδιαφυγή, υποκλοπές κ.λπ.).

«Η κυβέρνηση των “αρίστων” αποδείχτηκε κυβέρνηση των ελίτ. Το “επιτελικό” κράτος είναι στην πραγματικότητα ένα αδιαφανές σύστημα νομής της εξουσίας, που πλήγωσε το κράτος δικαίου. Με τον “πολυδύναμο” δήθεν “εκσυγχρονισμό”, που κακοποιήθηκε ευθέως και αποδεικνύεται ένας παντοδύναμος παλαιοκομματισμός. Ενώ η πολυδιαφημισμένη “αποτελεσματικότητα” χάθηκε στον λαβύρινθο της διασποράς των ευθυνών και της ευθυνοφοβίας» ήταν το αυστηρό μήνυμα του Ανδρουλάκη.

Με αυτόν τον τρόπο το ΠΑΣΟΚ θέλει να κάνει ξεκάθαρο πως το προεκλογικό μήνυμα που θα στείλει απέναντι στη Νέα Δημοκρατία – στις εθνικές εκλογές, όποτε αυτές γίνουν – είναι αυτό της εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης. Την ίδια ώρα το μέτωπο συνεχίζεται και κατά του Κασσελάκη, ο οποίος, σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, υιοθέτησε το αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας για «ανθρώπινο λάθος» στην τραγωδία των Τεμπών.

Επίθεση έκανε στον ΣΥΡΙΖΑ και για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, για τις οποίες ο Ανδρουλάκης ανέφερε στη Βουλή πως οι επικοινωνιακοί βραχίονες του ΣΥΡΙΖΑ υιοθέτησαν και πάλι το αφήγημα της κυβέρνησης για τις υποκλοπές – τα περί Κίνας – προσπαθώντας να κάνουν τα θύματα θύτες. Αυτή είναι η χειρότερη μορφή καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Εμείς θέλουμε διαφάνεια, ποιοτικό δημόσιο λόγο, και το αποδεικνύουμε με τη στάση μας, με το ήθος μας, με τη συνέπειά μας» είναι το μήνυμα του Ανδρουλάκη. Το σχέδιο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, το οποίο ξεδιπλώνεται μέρα με τη μέρα μέσα από περιοδείες και ομιλίες, επικεντρώνεται στην παρουσίαση των θέσεων που αφορούν στην παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας, την κοινωνικά δίκαιη πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, το κοινωνικό κράτος και τους θεσμούς.

Δημοσκοπικές δυσκολίες

Αναφορικά με τις δημοσκοπήσεις, στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν ανάμεικτα συναισθήματα, διότι, όπως δείχνουν σχεδόν όλες οι μετρήσεις, στο Κίνημα δεν έχουν καταφέρει να κεφαλαιοποιήσουν τη δημοσκοπική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη, όμως, το μεγαλύτερο δημοσκοπικό κέρδος καταγράφει το ΠΑΣΟΚ – που από το 10,5% στη δημοσκόπηση του Σεπτεμβρίου ανεβαίνει στο 12% στην πρόθεση ψήφου (Pulse / ΣΚΑΪ). Αυτό δείχνει ότι η διαφορά του με τον ΣΥΡΙΖΑ περιορίζεται από τις 6,5 μονάδες στις 3.

Την ίδια ώρα, σε σχετική ερώτηση, το ΠΑΣΟΚ θεωρείται σε ποσοστό 31% ότι θα έχει τα μεγαλύτερα κέρδη από τα όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει με σταθερά βήματα, με μία νικηφόρα στρατηγική, με μέθοδο, ανανεωμένο πολιτικό προσωπικό, πολιτικό πολιτισμό και επιστημονική επάρκεια, όπως αποδείξαμε και στις αυτοδιοικητικές εκλογές» σχολιάζουν στο «Ποντίκι» κορυφαία στελέχη, δείχνοντας παράλληλα ότι ο λόγος της αύξησης των δημοσκοπικών ποσοστών δεν είναι άλλος από τις προτάσεις που καταθέτουν τα στελέχη, οι βουλευτές και σε κορυφαίο επίπεδο ο ίδιος ο Ανδρουλάκης.

Την ίδια ώρα έχει παρατηρηθεί ανάγκη αλλαγών στα οργανωτικά του κόμματος και αυτό γιατί υπάρχουν καθυστερήσεις στην Αττική αλλά και στην επαρχία. Καθόλου τυχαίο δεν είναι και το «λίφτινγκ» του Ανδρουλάκη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, όπου τοποθέτησε διευθυντή και προϊστάμενο.

Όλα αυτά τη στιγμή που στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν – και πλέον το εκφράζουν και δημόσια – ότι «είναι σε καλό δρόμο και στις ευρωεκλογές ο κόσμος θα δείξει μεγαλύτερη αποδοχή των θέσεων και του πολιτικού προσωπικού μας». Δεν θα αργήσει η στιγμή που ο Ανδρουλάκης θα στείλει το μήνυμα νίκης και για τις ευρωεκλογές.

Διαβάστε επίσης

Άρθρο Γιώργου Τσίπρα στο «Ποντίκι»: Το δικαίωμα αυτοάμυνας του Ισραήλ στο Διεθνές Δίκαιο

Σκουρλέτης: Εξετάζει προσφυγή στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τις επιθέσεις που δέχεται από τρολ

ΠΑΣΟΚ: Αντιδράσεις για την επιστροφή στελεχών από τον ΣΥΡΙΖΑ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 20:27